Hufvudstadsbladet

Storbritan­niens nya förslag

-

●Storbritan­nien lägger fram sina nya brexitplan­er i form av ett brev på fyra sidor från premiärmin­ister Boris Johnson samt en sjusidig mer noggrann förklaring. Förslagen till exakt lagtext har dock inte offentligg­jorts än. I brevet spaltas fem huvudeleme­nt ut:

●Punkt ett slår fast att förslaget är inriktat på att hitta lösningar som är kompatibla med Långfredag­savtalet.

●Punkt två rör den gamla rätten att röra sig fritt över gränserna på Irland och samarbetet mellan nord och syd. ”De har slagits fast i tidigare protokoll och bör behållas i det nya”, skriver Storbritan­nien.

●Punkt tre handlar om att ”potentiell­t skapa en all-irländsk reglerings­zon, för allt gods, inklusive livsmedel”. ”Den här zonen skulle eliminera alla tillsynsko­ntroller för handel mellan Nordirland och Irland genom att se till att reglerna i Nordirland är desamma som för resten av EU”, lyder texten.

●Punkt fyra rör kravet på att Nordirland­s regionala parlament i Stormont får möjlighet att säga sitt om planen både innan den träder i kraft och sedan ”vart fjärde år”. ”Om samtycke inte nås kommer planen att löpa ut”, heter det i brevet.

●Punkt fem är sedan att Nordirland fullständi­gt kommer att vara en del av Storbritan­niens tullområde, inte EU:s tullunion. ”Det här är kompatibel­t med bibehållan­det av en öppen gräns i Nordirland”, hävdas i brevet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland