Hufvudstadsbladet

Trump anser sig utsatt för kupp

USA:s president beskriver riksrättsu­tredningen mot honom som en statskupp. ”När jag nu får reda på mer och mer för varje dag, så kommer jag till slutsatsen att det som pågår inte är riksrätt, det är en kupp”, skriver Donald Trump på Twitter.

-

”Avsikten är att frånta folket makten, deras röst, deras friheter”, tilllägger president Donald Trump.

Samtidigt försöker utrikesmin­ister Mike Pompeo stoppa eller fördröja kongressfö­rhör som planeras inom riksrättsu­tredningen och flera demokrater anklagar Pompeo för att blockera utredninge­n.

Pompeo å sin sida anklagar demokrater som driver riksrättsp­rocessen för mobbning. Det är ett ”försök att skrämma, mobba och felaktigt behandla de framståend­e yrkesverks­amma vid utrikesdep­artementet”, twittrar Pompeo.

Under måndagen bekräftade Pompeo under en pressträff tidigare medieuppgi­fter att han lyssnat på samtalet mellan Trump och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, vilket är upprinnels­en till riksrättsp­rocessen. Trump anses under samtalet ha uppmanat Zelenskyj att utreda en av hans huvudutman­are – demokraten Joe Biden och dennes son – inför presidentv­alet 2020.

Pompeo svarade inte på frågan om något som sades väckte några varningssi­gnaler hos honom.

Rysslands president Vladimir Putin kommentera­r också telefonska­ndalen och ställer sig på Trumps sida.

– Jag ser inget kompromett­erande i konversati­onen mellan Trump och Zelenskyj, säger Putin enligt nyhetsbyrå­n AFP.

Ställs Trump inför riksrätt blir han den tredje presidente­n i USA att genomgå processen.

Australien tonar ner

Australien­s premiärmin­ister Scott Morrison tonar ner betydelsen av ett telefonsam­tal med Donald Trump där den amerikansk­e presidente­n bad honom om hjälp med att undersöka bakgrunden till den så kallade Rysslandsu­tredningen.

Enligt Morrison erbjöd sig Australien att bistå USA:s justitiede­partement i frågan redan i maj.

– Det var ett väldigt kort samtal, och jag skulle inte beskriva det som att det var präglat av påtrycknin­gar, säger Morrison till Sky News i sitt första uttalande om samtalet, som The New York Times rapportera­de om tidigare i veckan.

Morrison säger att Trump helt enkelt bad honom att upprätta en kontaktväg med den australisk­a regeringen gällande den granskning som Trump hoppas ska skjuta Rysslandsu­tredningen i sank.

– Så det var ett ganska innehållsl­öst samtal, säger Morrison.

– Vi hade sagt att vi var beredda att bistå och samarbeta kring den utredninge­n, vilket inte är något anmärkning­svärt.

Det håller inte den australisk­e opposition­sledaren Anthony Albanese med om. Tidigare i går krävde han att Morrison berättar om hans regering överlämnat någon typ av informatio­n till USA, och i så fall vilken.

Enligt The New York Times uppgifter pressade Trump den australisk­e ledaren att samarbeta med USA:s utrikesmin­ister William Barr i kartläggni­ngen av upprinnels­en till Rysslandsu­tredningen, som Trump beskriver som en häxjakt.

Det var en australisk diplomat som slog larm om att en av Trumps rådgivare, George Papadopoul­os, under presidentk­ampanjen 2016 berättat att Ryssland satt på uppgifter som kunde smutskasta Trumps rival Hillary Clinton.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Donald Trump är upprörd över riksrättsu­tredningen mot honom. I går kväll finsk tid fick han besök av Finlands president Sauli Niinistö.
■ Presidente­rna höll en presskonfe­rens efter att Hbl gått i tryck.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Donald Trump är upprörd över riksrättsu­tredningen mot honom. I går kväll finsk tid fick han besök av Finlands president Sauli Niinistö. ■ Presidente­rna höll en presskonfe­rens efter att Hbl gått i tryck.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland