Hufvudstadsbladet

Putin: Thunberg används i egenintres­se

Rysslands president Vladimir Putin säger att han är kritisk till vissa delar av den svenska klimatakti­visten Greta Thunbergs budskap. – Gå och förklara för utveckling­sländer varför de ska fortsätta leva i fattigdom och inte ha det som i Sverige, säger han

-

I ett anförande på en energikonf­erens sade den ryske presidente­n att han inte instämmer i hyllningar­na av Greta Thunbergs anförande inför FN:s generalför­samling nyligen. Vladimir Putin beskriver Thunberg som en person som utnyttjas av andras egenintres­sen, men tillägger att barn och ungdomar som lyfter miljöfrågo­r bör uppmuntras.

– Jag är säker på att Greta är vänlig och att hon är väldigt uppriktig. Men vuxna måste göra allt i sin makt för att inte försätta tonåringar och barn i extrema situatione­r, säger Putin enligt nyhetsbyrå­n Reuters.

Malena Ernman, mamma till Greta Thunberg, har efter tidigare liknande påståenden svarat att dotterns engagemang för klimatet är helt på hennes eget initiativ och att arbetet sker ideellt.

Putin är inte den första världsleda­re som gjort utspel riktade mot Greta Thunberg. USA:s president Donald Trump kommentera­de sarkastisk­t Thunbergs FN-anförande – som framfördes mycket känslosamt – på Twitter:

”Hon verkar vara en väldigt glad ung flicka som ser fram emot en ljus och underbar framtid. Så härligt att se!”, skrev presidente­n och delade en video av hennes tal.

Hyllats av många

Thunberg blev känd när hon i augusti i fjol satte sig utanför riksdagen i Stockholm med ett plakat med budskapet ”Skolstrejk för klimatet”. Initiative­t har fått stor uppmärksam­het och runt om i världen har hundratuse­ntals ungdomar demonstrer­at för klimatet.

Greta Thunberg har träffat en rad av världens beslutsfat­tare för att sprida sitt budskap om klimatet. Hon har prisats och fått stöd och uppmuntran av bland andra den tibetanske ledaren Dalai lama, påve Franciskus, Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel och USA:s tidigare president Barack Obama.

– Folk lider, folk dör, hela ekosystem kollapsar. Vi är i början av massutrotn­ing. Och allt ni talar om är pengar och sagor om evig ekonomisk tillväxt. Hur vågar ni? sade 16-åringen under talet i FN:s generalför­samling.

 ?? FOTO: ALEKSEY NIKOLSKYI/LEHTIKUVA-AFP ?? Rysslands president Vladimir Putin sade att han är säker på att miljöaktiv­isten
■ Greta Thunberg är vänlig och att hon är väldigt uppriktig, men att tonåringar inte ska utsättas för extrema situatione­r.
FOTO: ALEKSEY NIKOLSKYI/LEHTIKUVA-AFP Rysslands president Vladimir Putin sade att han är säker på att miljöaktiv­isten ■ Greta Thunberg är vänlig och att hon är väldigt uppriktig, men att tonåringar inte ska utsättas för extrema situatione­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland