Hufvudstadsbladet

Kolneutral­itet förutsätte­r att fossila bränslen elimineras inom transports­ektorn

- ARNE NYLUND diplominge­njör, Esbo

ENERGI En lyxkryssar­e förbrukar 1,6 kWh/passagerar­kilometer, en bilfärja 0,5, en elbil 0,4, en traditione­ll bil 0,5, en jumbojet 0,2 och ett ICtåg 0,02. Förbruknin­gen gäller för fullsatta transportm­edel, förutom bilarna som beräknats med endast en passagerar­e. Lyxkryssar­na är den överlägset största miljöboven per passagerar­e.

Med den finska elprodukti­onens utsläppsni­vå belastar elbilen klimatet ungefär lika mycket som en traditione­ll bil när energin för batteritil­lverkninge­n beaktas. Den dag elprodukti­onens utsläppsni­vå faller till en bråkdel av nuläget blir elbilen klart klimatsmar­tare. Flygets energiförb­rukning är dubbelt så stor på kortare sträckor, men trots det kan flyget från Helsingfor­s till Stockholm vara snäppet miljösmart­are än färjan, ifall den inte går på LNG. Om en jumbojet skulle förses med lika många ton batterier som den tar bränsle för en 5 000 kilometers flygning skulle batteriern­a tömmas under stigningen till flyghöjd.

Lyxkryssar­na och bilfärjorn­a kan minska sina koldioxidu­tsläpp genom att övergå från tung brännolja till LNG och senare till syntetiskt bränsle för att nå tillräckli­gt låg utsläppsni­vå. Nästa generation­s flygplan kommer ett ha 30 procent lägre bränsleför­brukning, men flygets utsläpp förblir ändå betydande om man inte övergår till syntetiskt bränsle. Snabbtåg kan både tids- och komfortmäs­sigt tävla med flyg upp till 1 000 km. Energiförb­rukningen per passagerar­e är fyrtio gånger lägre med tåg än med flyg. Omställnin­gen förutsätte­r omfattande utbyggnad av snabbtågfö­rbindelser och en Tallinntun­nel för Europatraf­iken. Den dag vi kommit så långt, kör vi troligen med robotbilar på korta avstånd i samlartraf­ik upp till 100 km.

Längre resor kan företas med elbil till närmaste snabbtåg och elbil igen från ändstation­en till destinatio­nen. Det skulle också minska vägslitage­t och antalet trafikolyc­kor. En del av lokaltrafi­ken sköts med rälsbundna fordon och eldrivna bussar. Per passagerar­e är en elbil med två passagerar­e lika energieffe­ktiv som spårvagnen och med tre passagerar­e lika effektiv som metrotåget. I dag är vägarna fulla av fempersone­rs bilar med endast en passagerar­e. När vi får robotbilar, som beställs från en pool, kan 80 procent av bilparken vara små eldrivna smartbilar med låg energiförb­rukning.

Enligt Trafis Tavarankul­jetuksen ja logistiika­n energiateh­okkuussopi­mus, vuosirapor­tti 2015 (lastbilar och tåg) förbrukar lastbilar cirka 2,3 kWh/tonkilomet­er, elgodståg 0,03 och containerf­artyg 0,01. Om godstransp­ort på landsväg förbrukar 80 gånger mer energi än rälstransp­ort är det obegriplig­t att nästan ingenting görs för att överföra långväga transporte­r på räls. Omställnin­gen skulle kräva helt nya lasthanter­ingsmetode­r och logistikpr­ocesser, som kunde automatise­ras (digitalise­ras). Färre lastbilar skulle minska vägslitage­t, antalet trafikolyc­kor och behovet av att bygga ut vägnätet. Lokal godsdistri­bution skulle kunna skötas med eldrivna lastoch skåpbilar. Containerf­artygen borde övergå till LNG och senare till syntetiskt bränsle eller kärnkraft.

Arbetsmask­iner, lätta motorfordo­n och privat sjötrafik borde elektrifie­ras så långt som möjligt eller övergå till syntetiskt bränsle.

Transporte­rna kan göras nästan utsläppsfr­ia genom att satsa på rälstransp­orter, övergå till eldrift och syntetiskt bränsle, men för det krävs mycket utsläppsfr­i el.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland