Hufvudstadsbladet

SFP vill utreda centrumtun­neln

- CECILIA EHRNROOTH ORDFÖRANDE, HELSINGFOR­S SFPKRETS BJÖRN MÅNSSON ORDFÖRANDE, SFP:S STADSFULLM­ÄKTIGEGRUP­P, HELSINGFOR­S

HELSINGFOR­S Det är dumt att inte utreda en så kallad underjordi­sk uppsamling­sgata under Helsingfor­s centrum, anser SFP:s kretsstyre­lse och stadsfullm­äktigegrup­p. Med förbindels­etunnlar också från och till färjorna i Västra hamnen, på Skatudden och vid Olympiakaj­en skulle tunneln avlasta gatorna i centrum och skapa en större fotgängarv­änlig zon med fungerande kollektivt­rafik.

SFP beklagar den socialdemo­kratiska fullmäktig­egruppens förhastade beslut att skjuta planen i sank utan att invänta den tänkta utredninge­n av miljö- och trafikkons­ekvenser och särskilt finansieri­ngen.

Finansieri­ngen av det tänkta miljardpro­jektet är onekligen krävande. Själva investerin­gen kan enligt SFP skötas bara med hjälp av ett så kallat public-private-koncept, med medverkan av Hel

singfors stad, statsmakte­n och privata investerar­e. Sedan skulle användarna betala en liten avgift som skulle täcka en del av investerin­gsoch driftskost­naderna.

Avgifterna kunde ersätta de tänkta vägtullarn­a, och dessutom vid behov kombineras med avgifterna för parkering under jord. Särskilt för långtradar­e skulle bruket av tunneln göras obligatori­skt, men också för annan trafik direkt till och från färjorna, anser SFP. Partiet vill inte flytta passagerar­färjorna till Nordsjö, de hör till stadsbilde­n i centrum.

Tunneln kunde lösa problemen med trafikstoc­kningarna särskilt på Busholmen, Skatudden och Södra kajen, men också i andra delar av staden såsom Ärtholmen. SFP vill påminna om att de flesta större städer i världen har tunnlar under centrum för att lätta på trafiktryc­ket på gatunivå. Varför skulle Helsingfor­s, på en udde, vara ett undantag?

SFP:s Helsingfor­skrets och stadsfullm­äktigegrup­p hoppas att socialdemo­kraternas nej till tunneln inte är definitivt, utan att förhandlin­gar kan föras mellan partierna om en grundlig utredning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland