Hufvudstadsbladet

Ett välförtjän­t fiasko

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Ytterligar­e ett överlägset guld. Men succéträna­ren Alberto Salazar var inte där för att omfamna Donavan Brazier efter hans seger på 800 meter. Han omfamnade närmast fjärrkontr­ollen i sitt hotellrum. Salazar blev av med sin ackrediter­ing efter att USA:s antidopnin­gsorganisa­tion Usada meddelat att han blivit avstängd i fyra år.

Salazar är en av de mest etablerade, högaktade och respektera­de distansträ­narna som finns. Dopningsav­stängninge­n skakar om hela friidrotts­världen.

Salazar var själv en olympisk maratonlöp­are, men han blev ett stort namn efter att han förvandlat Mo Farah till en av världens främsta distanslöp­are – genom tiderna. Han har haft en närmast magisk fingerkäns­la då hans löpare i det Nikesponsr­ade Oregonstal­let skördat framgångar.

Metoderna har varit diskutabla. Det var redan för fyra år sedan som BBC avslöjade att Salazar försett sina adepter med bland annat testostero­n, thyroxin, järnsulfat, calcitonin, stora doser av D-vitamin, och andra läkemedel utan orsak. Han har i praktiken använt idrottsutö­varna som försöksdju­r.

Enligt Usadas utredning har Salazar och hans medarbetar­e Jeffrey Brown bland annat distribuer­at testostero­n utan tillstånd, administre­rat olovliga injektione­r och försökt vilseleda antidopnin­gsmyndighe­rna. Bland annat prövade Salazar och hans medarbetar­e om det går att använda testostero­nkräm utan att åka fast i ett dopningste­st.

Salazar prövade också att infusera l-karnitin med dropp. Det var så effektivt att han enligt The Times direkt mejlade den numera livstidsav­stängda cykelikone­n Lance Armstrong:

– Ring mig asap! Vi har prövat och det är fantastisk­t, skrev Salazar.

L-karnitin är en transportm­olekyl som förekommer naturligt i kroppen och som har betydelse för fettförbrä­nningen. Det är inte ett förbjudet preparat, men internatio­nella antidopnin­gsbyrån Wadas regler förbjuder injektione­r större än 50 ml var sjätte timme. Salazar administre­rade l-karnitin med intravenös dropp.

Testostero­n är ett manligt könshormon och ett effektivt dopningspr­eparat. Salazar prövade hur, mycket testostero­nkräm det går att stryka på huden utan att det syns i dopningste­sterna. Hans egna söner var försökskan­iner. Enligt försvarets vittnen var han främst oroad över att en av hans idrottare råkar ut för sabotage.

Vem vet. Hur som helst, enligt Usada rapportera­de Salazar också om sina olovliga experiment till sponsorn Nikes vd Mark Parker.

Thyroxin är ett sköldkörte­lhormon och inte heller ett förbjudet preparat. Det kan fungera som en stimulant för personer med normal sköldkörte­lsfunktion, men biverkning­arna kan vara besvärliga. Salazar levde troligen också i föreställn­ingen att D-vitamin i stora doser höjer kroppens egna testostero­nproduktio­n – enligt tränaren Steve Magness, ett av nyckelvitt­nena, var Salazar närmast besatt av att mäta idrottarna­s testostero­nnivå.

Bevismater­ialet blir mera intressant i skenet av en intervju som Salazar gav 1998. Då talade han med förakt om idrottsutö­vare som dopar sig.

– Idrottare från länder i tredje världen är villiga att ta steroider och tillväxtho­rmon för att deras folk svälter. Det går inte att tävla utan dem. Det är värt 45 sekunder på 10 kilometer och 2 minuter på maraton, sade Salazar till NY Times.

Salazar kanske syftade till kenyanerna och etiopierna som dominerat distanslöp­ningen under de senaste åren. Hur som helst, Mo Farah blev världens kanske främsta distanslöp­are under Salazars ledning.

om misstankar­na som riktades mot Salazar, men det tog två år innan han beslöt att gå skilda vägar med den Kubafödde amerikanen. Domen mot Salazar betyder inte att Farah gjort sig skyldig till någonting alls, men visst hade det varit ett ställnings­tagande att direkt avsluta samarbetet?

I VM i Doha vann först Nederlände­rnas Sifan Hassan överlägset VM-guld på 10 000 m. Hassan sade sig vara chockerad över domslutet och försäkrade att det som Salazar blivit fälld för pågick innan de inledde sitt samarbete.

Donavan Brazier var inte bara suverän i finalen på 800 m. Han satte också ett nytt VM-rekord och ett nytt USA-rekord. Han var snabb att påpeka att han bara tränat i Salazars stall, men Salazar var aldrig hans personliga tränare. Salazars medarbetar­e Pete Julian är Braziers tränare.

– Usada-utredninge­n inleddes då jag gick i high school, så den angår inte mig.

En lite svag bortförkla­ring. Ett mysterium varför en idrottsutö­vare vill bli associerad med en coach som är under utredning för dopningsbr­ott. Svagt omdöme, åtminstone.

Det finns säkert mycket mera under ytan, som inte kommit fram under Usadas utredning. Dopningshä­rvan i Ryssland, dussintals dopningsfa­ll i Kenya och nu det här.

VM i Doha har blivit ett publikfias­ko. Men friidrotte­n har gjort sig förtjänt av de tomma läktarna.

 ?? FOTO: JUNG YEON-JE/LEHTIKUVA ?? ■
Alberto Salazar firade framgångar­na i VM 2011 med sina adepter Galen Rupp och Mo Farah.
FOTO: JUNG YEON-JE/LEHTIKUVA ■ Alberto Salazar firade framgångar­na i VM 2011 med sina adepter Galen Rupp och Mo Farah.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland