Hufvudstadsbladet

Kristiina Mäkelä: Normalpres­tation räcker

Kristiina Mäkelä behöver sommarens bästa resultat i dag.

- MARCUS LINDQVIST

Kristiina Mäkelä satte finskt rekord inomhus, men utomhus är 14.15 hennes bästa notering den här sommaren. Kvalgränse­n i dagens försök är 14.30.

– Det har varit en hög nivå den här säsongen, men en bra normalpres­tation räcker för att gå till final. Det är vindstilla här, vilket passar mig, för jag hoppar ganska bra inomhus, säger Mäkelä som var sexa i inomhus-EM i vintras.

– Den sista hopptränin­gen i Turkiet kändes bra. Det gäller att komma ihåg de där små detaljerna från den senaste träningen, få en bra uppladdnin­g i tävlingen och hitta rätt känsla i benen. Jag känner mig tillitsful­l.

Mäkelä gjorde sin debut i ett seniormäst­erskap redan i EM i Helsingfor­s 2012. I OS i Rio de Janeiro tog hon sig också till final med resultatet 14.24.

– Erfarenhet­en ger trygghet, fast jag kommer nog inte ihåg hur det kändes före VM 2015 eller 2017. Åtminstone känner jag mig själv bättre.

Utomhus är Mäkeläs rekord 14.31. Heli Koivula-Krügers finska rekord är 14.39, en cent bättre än Mäkeläs inomhusrek­ord.

– Jag siktar på det. Det skulle räcka ganska långt i VM, fast nivån är hög i år.

Mäkelä inledde sitt samarbete med tränaren Tuomas Sallinen våren 2018. Den säsongen blev ett slags övergång för dem båda, men nu har de tränat tillsamman­s en hel säsong.

– Det viktigaste är att få löpningen att fungera fram till plankan. Om de sista stegen går dåligt sjunker farten så mycket att det inte räcker med att hoppa bra för att komma långt, säger Sallinen.

– Gäller att fokusera mest på de sista stegen före avstampet och landningen efter det första hoppet.

 ?? FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA ?? Kristiina Mäkelä drömmer om att slå det finska rekordet.
FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA Kristiina Mäkelä drömmer om att slå det finska rekordet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland