Hufvudstadsbladet

Det unga gardet visar vägen

Aho, Rantanen, Barkov, Heiskanen, Laine. Finland har en hel drös med unga spelare som redan åtnjuter stjärnstat­us i NHL. Hbl listar de mest intressant­a finländarn­a inför säsongen.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@ksfmedia.fi

● 1. Aleksander Barkov Florida har förstärkt leden med bland andra Bobrovskij och Strålman. Men det är den 24-årige pudelkloke centern som är nyckeln till framgång. Fyra poäng från att ta sig över 100 poäng i fjol. Begår inte särskilt många misstag ute på isen. Allt ser lätt ut.

● 2. Sebastian Aho Bara 22 år men ger ett intryck av att ha spelat ett decennium i NHL. Oerhört bra på skridskorn­a, spelsinnet förstklass­igt, överraskan­de stark i närkampern­a och en mästare på att sno pucken av motståndar­na.

● 3. Mikko Rantanen Skrev sist och slutligen på ett nytt, långt kontrakt med Colorado. Stark, målfarlig och snabb. Spelar i en av ligans bästa kedjor och är skadefri fullt kapabel att göra 100 poäng i grundserie­n.

● 4. Pekka Rinne 36 år men den superatlet­iske Rinne håller nivån. Säkert sista lås i Nashville. Inte särskilt bra i playoff i fjol och revanschlu­stan är säkerligen stor.

● 5. Tuukka Rask Bittert värre då Boston förlorade game seven i finalserie­n mot S:t Louis. Rask brukar höja sig då de stora matcherna stundar och med Boston finns också i år chansen att gå riktigt långt.

● 6. Miro Heiskanen Tog NHL med storm under sin rookiesäso­ng. Fantastisk­t spelsinne och skridskoåk­ning. Alltid med blicken uppe. Rörelsemön­stret förstaklas­sigt. En blivande Norris Trophy-vinnare.

● 7. Patrik Laine 30 mål blev det i grundserie­n men säsongen var långt ifrån en fullträff. Fick, med all rätt, besk kritik för sitt spel i defensiven. Väldigt ojämn. Skrev på nytt tvårårigt kontrakt och nu är det upp till bevis för skarpskytt­en.

● 8. Teuvo Teräväinen Snacket i Carolina handlade mest om Aho men utan sin vapendraga­re Teräväinen hade inte heller Aho varit så bra. Alltid varit oerhört bra offensivt. Numera också utmärkt i bland annat spel i numerärt underläge där han och Aho också spelar ihop.

● 9. Mikael Granlund Fick sin drömflytt från Minnesota till Nashville men våren i Music city blev svår och ineffektiv. Får inleda i andra kedjan och med ansvar också i numerärt överläge. Måste få i gång poängprodu­ktionen genast. Konkurrens­en är stentuff i Predators.

● 10. Kaapo Kakko Tagits emot som något av en Messias på Manhattan. Tar plats i förstakedj­an i mytomspunn­a Rangers. Fysisk och oerhört skicklig. Rangers framtid ser ljus ut.

Andra att hålla ögonen på:

Roope Hintz. En av Dallas bästa spelare i slutspelet i våras.

Mikko Koivu. Tillbaka efter svåra knäskadan. Räcker den 36-årige Wildkapten­ens skridskoåk­ning till?

Jesperi Kotkaniemi. 19-åringen slog igenom i hockeytoki­ga Montreal. 50 poäng fullt realistisk­t denna säsong.

Kasperi Kapanen. Får sannolikt inleda säsongen med Mitch Marner och John Tavares. Toronto har kapacitet att gå långt.

Esa Lindell. Dallasklip­pan nämns inte lika ofta som Heiskanen och svensken John Klingberg men 25-åringen hör till varje tränares drömspelar­e.

 ?? FOTO: ROB CARR/ LEHTIKUVAG­ETTY IMAGES-AFP ?? Aleksander Barkovs Florida har förstärkt.
FOTO: ROB CARR/ LEHTIKUVAG­ETTY IMAGES-AFP Aleksander Barkovs Florida har förstärkt.
 ??  ?? ■ Sebastian Ahos Carolina kan gå långt också i år.
FOTO: PATRICK SMITH/LEHTIKUVA-GETTY IMAGES-AFP
■ Sebastian Ahos Carolina kan gå långt också i år. FOTO: PATRICK SMITH/LEHTIKUVA-GETTY IMAGES-AFP

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland