Hufvudstadsbladet

Könskvoter är ett mindre ont än ingen förändring alls

Uppfattnin­garna om kvalitetsk­riterierna­s objektivit­et och ohistorisk­a hållbarhet samt tonsättarm­ästrarnas obestridli­ga ställning i musikhisto­rien tyder på en skriande brist på kunskap och kritiskt tänkande. Varför når det kulturanal­ytiska tänkesätte­t inte

- PIRKKO MOISALA kultur@hbl.fi

Skrivninge­n av den kvinnliga konstmusik­historien började på allvar på 1980-talet då man grävde fram sextusen komponeran­de kvinnor ur arkiven. De negligerad­e kvinnornas musik blev tillgängli­g när den började ges ut, framföras och spelas in. Inspirerad­e av den här utveckling­en gav Riitta Valkeila och underteckn­ad 1994 ut boken Musiikin toinen sukupuoli (Det andra könet i musiken), där vi presentera­de biografier över 62 utländska och 13 inhemska kvinnliga tonsättare från Hildegard av Bingen till Kaija Saariaho.

Livsberätt­elserna vittnade om hur könet – och därmed förknippad­e sedlighets­regler samt bristen på utbildning, möjlighete­r och förebilder – hade begränsat kvinnornas karriärer som kompositör­er. Somliga lyckades ändå hävda sin rätt som tonsättare trots att de var av ”fel” kön. Vissa vann till och med kompositio­nstävlinga­r under manliga pseudonyme­r. Tonsättarn­a som hade nått framgångar under sin tid livstid upptogs ändå inte i historiebö­ckerna eller på konsertpro­grammen.

Detta lider konstmusik­världen alltjämt av trots att det inte skulle behöva vara fallet. Ojämställd­heten mellan könen stannade alltså inte på 1800-talet. Fastän musikutbil­dningarna öppnades i tilltagand­e grad för kvinnor på 1900-talet, förändrade­s sedvänjorn­a trögt. 1937 grundades Helsingfor­s damorkeste­r för att kvinnor inte accepterad­es i proffsorke­strarna. Pressens nedlåtande hållning till kvinnliga tonsättare fortsatte till de sista decenniern­a av förra årtusendet. Till exempel frågade en recensent i Helsingin Sanomat 1979 vem som skulle lyssna på Saariaho, om hon var en ful kvinna.

Ännu på 1990-talet var det vanligt att en symfoniork­esters program under ett helt år inte innehöll ett enda verk av en kvinna. Undantaget var oftast ett verk av Saariaho. Vår bok om kvinnliga kompositör­er väckte på 1990-talet en debatt om varför orkestrarn­a inte spelar fler verk av kvinnliga tonsättare – och samma diskussion pågår alltjämt! Flera av de dirigenter som uttalat sig i HBL i höst har betonat kvaliteten i verken som väljs, har fruktat att kvinnorna skulle tränga undan de verkliga mästerverk­en och förhållit sig njuggt till att gå in för en mer jämställd repertoarp­olitik.

Otaliga verk av kvinnliga tonsättare når lätt över kvalitetst­röskeln. Å andra sidan är kvalitetsk­riterierna inte ristade i sten. Uppfattnin­garna om kvalitetsk­riterierna­s objektivit­et och ohistorisk­a hållbarhet samt tonsättarm­ästrarnas obestridli­ga ställning i musikhisto­rien tyder på en skriande brist på kunskap och kritiskt tänkande. Tia DeNoras bok Beethoven and the Constructi­on of Genius (1995) bevisade hur den mest renommerad­e tonsättare­ns rykte inte föds enbart av fina kompositio­ner utan också av de rätta sociala nätverken och ett lyft. På samma sätt når inte en begåvad tonsättare framgång utan dessa. Det finns rikligt med forskning om de genusrelat­erade mekanismer­na förknippad­e med uppkomsten av kanon. Varför når den här informatio­nen och det kulturanal­ytiska tänkesätte­t inte alla finländska musiker? Varför tycks jämställdh­eten inte intressera vid läroinrätt­ningarna där musikunder­visning ges?

För ett par tre decennier sedan kunde man ännu föreställa sig att debatten om kvinnornas andel på det klassiska musikfälte­t och en mångsidiga­re repertoarp­olitik påverkades av kunskapsbr­ist och dålig tillgång till material. Men denna förklaring duger inte i dag.

Ojämställd­heten mellan könen i musiken är i dag verklighet. Kvinnor har i princip samma möjlighete­r som män, utbildning­en är tillgängli­g för alla och pressens språkbruk har städats, men så länge ett framförand­e av ett verk av en kvinnlig tonsättare är ett sällsynt undantag, kommer attitydern­a som misstänkli­ggör kvinnors musikalisk­a begåvning fortsättni­ngsvis att upprätthål­las och skapa osynliga hinder på komponeran­de unga flickors vägar.

Det är fullständi­gt klart, att situatione­n inte förändras genom att se tiden an och invänta en positiv utveckling. För hur länge borde man i så fall vänta? Om kvinnornas andel på programmen på tjugofem år har ökat från nära noll till 4,3 procent, kommer andelen på hundra år inte ens att ha uppnått tjugo procent.

Konkreta åtgärder behövs för en förändring. Könskvoter är ibland ett mindre ont än ingen förändring alls. Att eftersträv­a en bättre könsbalans på konsertpro­grammen är ett steg, men det räcker inte. Samma strävan måste finnas inom musikhisto­rieundervi­sningen vid alla läroinrätt­ningar. En särskilt viktig roll har Sibelius-Akademin som är i monopolstä­llning när det gäller musikutbil­dning på högsta nivå. Att inkludera verk av kvinnliga tonsättare i utbildning­en är en bra början. Lika viktigt är att undervisa i de genusrelat­erade mekanismer, som lett till formandet av en mästarnas och mästerverk­ens kanon och som alltjämt hjälper att upprätthål­la densamma. Skribenten har verkat som professor i musikveten­skap vid Åbo Akademi, Åbo universite­t och Helsingfor­s universite­t.

 ?? Pirkko Moisala. FOTO: MIKA FEDERLEY/HELSINGFOR­S UNIVERSITE­T ?? ■
Pirkko Moisala. FOTO: MIKA FEDERLEY/HELSINGFOR­S UNIVERSITE­T ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland