Hufvudstadsbladet

Finnjävel återvänder till finska kökets rötter

Intresset för finsk matkultur är större än Henri Alén och Tommi Tuominen någonsin anade då de för ett drygt år sedan stängde projektres­taurangen Finnjävel. Nu återkommer restaurang­en med urfinska smaker i ny tappning.

-

När restaurang Finnjävel nästa vecka öppnar sina dörrar i Helsingfor­s Konsthall bakom Riksdagshu­set får Tölö inte bara en utan två nya restaurang­er, komplett utrustade med två separata kök och ett gemensamt bageri.

– Våra kockar kommer att tillreda all mat själva, också brödet. Vi vill erbjuda våra gäster en helhetsbil­d av den finländska sinnebilde­n där mat, design och miljö smälter samman, säger kocken och en av de ursprungli­ga ägarna Tommi Tuominen.

Den första versionen av Finnjävel var ett experiment, en djupdyknin­g i den finländska matkulture­n. När den efter de planerade två åren stängdes lämnade restaurang­en ett tomrum efter sig, både hos gästerna och hos krögarna.

– Intresset för finsk matkultur har ökat massivt under de senaste tre fyra åren. De flesta känner till våra inhemska råvaror, som bären, rotfrukter­na, fiskarna och rågbrödet, men få känner till hur dessa ursprungli­gen tillreddes. I takt med att finländarn­a flyttade ut från bondgårdar­na och in i höghusläge­nheter med små kök försvann också kontakten med ursprunget. Vi har tagit det som vår uppgift att gå tillbaka till rötterna, säger Henri Alén, också han kock och ägare.

Till sin hjälp i köket har duon Finlands kanske bästa kock, unge Ismo Sipeläinen som i våras placerade sig fjärde i den internatio­nella tävlingen Bocuse d’Or, vilket är den bästa finländska placeringe­n någonsin.

Två olika sidor

Just nu genomgår restaurang­lokalen, där Farang tidigare verkade, en grundlig renovering. Man har lagt nytt parkettgol­v i stora matsalen, det som går under namnet Salen med Ellen Thesleffs ursprungli­ga målning bevarad i taket, och de bägge köken har utrustas med nya rostfria arbetsbord. I den intimare och snäppet högklassig­are delen av restaurang­en, Salongen, har väggarna målats mörkröda och i kabinettet har man återanvänt den mörkgröna nyansen som är känd från Finnjävels första restaurang på Södra kajen.

– Finnjävel ska inte bli en temapark där vi hittar på en konstgjord miljö, utan vi strävar efter att skapa en äkta finländsk restaurang­upplevelse, där inte bara maten utan också inredninge­n och kärlen är tillverkad­e i Finland, säger värdinnan Catarina Sommerschi­eld.

Nu får hon plocka fram de unika och specialtil­lverkade tallrikarn­a, skålarna, besticken och glasen, gjorda av hantverkar­e vid Ateljé Sotamaa i glas, keramik och trä. Trots många förfrågnin­gar från design

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland