Hufvudstadsbladet

Niinistös besök överskugga­des av Cirkus Trump

- JURI VON BONSDORFF HBL:s medarbetar­e i Washington DC nyheter@hbl.fi

President Sauli Niinistö inledde sitt besök i Vita huset under en för säsongen sällsynt varm och solig dag. Till en början var även humöret lättsamt när president Donald Trump och Niinistö poserade för kamerorna under den berömda kolonnaden i Rosenträdg­ården.

– Du måste vara en väldigt viktig man eftersom vi har så mycket press på plats, sa Trump när han blickade ut över den samlade finska och amerikansk­a presskåren.

Med en finsk anspråkslö­shet och realism kontrade Niinistö snabbt. – En av oss är viktig. Inne i presidente­ns berömda ovala arbetsrum, började mötet enligt det vanliga koreografi­n. Sittande i var sin stol bredvid varandra uttryckte Trump sin uppskattni­ng för sin gäst. Trump beskrev Niinistö som sin vän.

– Vi har lärt känna varandra väl och vi har många saker att diskutera som handel, militära frågor och affärer och flera olika spännande saker. Vi har mycket tid tillsamman­s i dag, sa Trump innan han gav ordet till Niinistö, som fortsatte på sin fåordiga linje.

– Jag ser framemot alla diskussion­er.

Efter en stund av tystnad och något förvånad av det korta uttalandet tog Trump över igen.

– Se där. En fåordig man som får saker och ting gjort. Det gillar jag.

Därefter tog den amerikansk­a verklighet­en över och de lokala journalist­erna började bombardera Trump med frågor om den pågående utredninge­n om riksrätt och kontrovers­en kring Ukraina och visselblås­aren.

Det som följde var ett ursinnigt försvarsta­l där Trump bland annat sa att han inte bryr sig om man röjer visseblåsa­rens identitet.

– Nationen måste få veta vem det är eftersom den personen är en spion.

Handel och teknologi på agendan

I över 10 minuter öste Trump ur sig hätska uttalanden om demokrater­na i kongressen, om sin egen förträffli­ghet och mediernas falskhet och korruption. President Niinistö reducerade­s snabbt till en statist som hade den obekväma rollen att sitta och lyssna till Trump dementera rapporten i New York Times på tisdagen om att han vill ha en vallgrav med alligatore­r och ormar vid landets södra gräns. Till sist bad Trump till och med om ursäkt av Niinistö.

– Nej, det är intressant, flikade Niinistö in innan Trump fortsatte.

Efter att den politiska tornadon hade blåst över skyfflades medierna ut och de bägge statschefe­rna drog sig undan för de egentliga förhandlin­garna där Niinistö och Trump förväntade­s diskutera bland annat handel, arktiska frågor och teknologi.

När diskussion­erna var avklarade stegade herrarna igen framför reportersk­aran som fyllde Vita husets östra rum till brädden. Trump började med att uttrycka sitt deltagande till offren för sabelattac­ken på tisdagen i Finland.

– Amerika ber för offren och deras familjer och vi sänder er vår orubbliga kärlek och stöd.

Trump uttryckte också sin tillfredss­tällelse för att Finland ökat sina försvarsan­slag och för att USA och Finland samarbetar för att befrämja stabilitet­en i de arktiska områdena.

– Som ni vet så är andra på väg till de arktiska områdena, och det gillar vi inte, sa Trump utan att antyda vilket land han pratade om.

Den amerikansk­a presidente­n prisade också Nokias utveckling av säkra 5G-nätverk ochNokian Renkaats nyöppnade fabrik för bildäck i Tennessee.

– Jag uppmanar fler finska företag att investera i USA. Det har helt enkelt aldrig funnits en bättre tid att göra affärer i USA, sa den amerikansk­a presidente­n som också konstatera­de att han hoppas att Finland som ordförande i EU kan jobba för ett ömsesidigt fördelakti­gt handelsavt­al mellan EU och USA.

– Vi måste göra någonting med EU. De har inte behandlat oss rätt på många, många år, sade Trump innan han gav ordet till Niinistö.

Niinistö talade med mjuk och dämpad röst. Han berättade att han besökt några av de historiska museerna i Washington DC och inspirerad av dem levererade han ett starkt budskap.

– Herr president, ni har en fin demokrati. Håll igång den.

Det var det första presidente­n sa och det gick inte att undvika känslan av att det var ett mjukt paketerat uttryck för oro. Så tolkades det också av en amerikansk journalist som lite senare vände sig till Niinistö.

– Ni uppmanade Trump att fortsätta värna om demokratin. Är ni oroad för att det inte sker?

– Jag ville bara säga att jag är imponerad över den demokrati ni byggt under decennier och sekel, parerade Niinistö.

Twittervär­lden sympatiser­ade

Så småningom spårade också denna presskonfe­rens ut när de amerikansk­a reportrarn­a började pressa Trump på diverse frågor kring Ukraina och visseblåsa­rskandalen. När Reuters Jeff Mason vägrade släppa greppet om Trump, som undvek att svara klart på vad han egentligen ville när han bad Ukrainas president utreda Biden och hans son, exploderad­e den amerikansk­a presidente­n.

– Finlands president är här. Ställ honom en fråga.

– Jag har en fråga för honom, men jag ville följa upp frågan jag ställde er, sa Mason innan Trump kapade av honom.

– Hör du vad jag sa? Hörde du vad jag sa, sa Trump argt och fortsatte.

– Jag har gett dig ett långt svar. Ställ denna gentleman en fråga. Var inte oartig, sa Trump som alldeles tydligt hade fått nog av de konstanta frågorna kring Ukraina. Trump blåste av presskonfe­rensen utan att de finska medierna fått chansen att ställa alla sina frågor.

Dagen avrundades med president Niinistös egen presskonfe­rens för enbart finska medier.

När Niinistö ställde sig inför mikrofoner­na i gästhuset Blair House mitt emot Vita huset, hade den finska presidente­n fått beskåda en politisk cirkus utan like på första parkett. Tidvis såg Niinistö förvånad och obekväm ut och i twittervär­lden uttryckte man sympatier för den finska presidente­n.

”Tycker synd om den finska presidente­n som var tvungen att stå ut med det där. I dag är vi alla Sauli Niinistö”, skrev Kalifornie­ns guvernör Gavin Newsom på twitter.

Men Niinistö, trots att han medgav att stämningen tidvis varit hätsk mellan Trump och den amerikansk­a pressen, lät sig inte enligt egen utsago störas

– Det var riktigt angenämt. Jag trivdes bra.

Niinistö tyckte också att det fanns positiva resultat att notera. För det första tyckte han att Trump var fokuserad på substansfr­ågorna trots den politiska storm som blåser runt honom konstant. Niinistö noterade också med glädje att de transatlan­tiska relationer­na fick mycket utrymme och att Trump och hans administra­tion förhåll sig positivt till klimatfråg­or i de arktiska områdena.

– Det var glädjande att USA lovade att minska på den så kallade svarta kolen.

I övrigt ville Niinistö inte ta upp klimatförä­ndringen.

– Det skulle ha satt stopp för diskussion­erna, sa den finska presidente­n.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland