Hufvudstadsbladet

Herala rockar som motstridig överstinna

Helsingfor­s stadsteate­rs föreställn­ing visar hur en ung kvinna förförs av fascismen. Den slår också fast att Finland inte var någon oskyldig part i andra världskrig­et.

- ISABELLA ROTHBERG

Everstinna

Text: Rosa Liksom. Regi och dramatiser­ing: Susanna Airaksinen. Musik och ljud: Johanna Puuperä. Scenografi och kostym: Vilma Mattila. Ljus: Vesa Ellilä. På scenen: Heidi Herala. Premiär på Helsingfor­s stadsteate­r 2.10.

Heidi Herala är en urkraft – det står klart när den 59-åriga skådespela­ren drar sin show på nästan två timmar på meänkieli, ensam på Stadsteate­rns lilla scen som trots namnet inte är någon oansenlig estrad. Dessutom är regissören Susanna Airaksinen­s väg in i Rosa Liksoms roman Överstinna­n oerhört fysisk. Det är Herala som med kropp och tal fyller den renskinnsk­lädda scenen. Föreställn­ingen är också skarpast när hon från huvud till tår frenetiskt ryckande gestaltar hur en ung flicka sveps med av Lapporörel­sens marschmusi­k och fascistisk­a ideal.

Den fiktiva överstinna­n som redogör för sitt dramatiska liv, dess toppar och dalar och framför allt för förhålland­et med ”översten” – på scenen enbart en uniform och Santeri Kinnunens röst – bygger på händelser i författare­n Annikki Kariniemis liv.

Rosa Liksoms jagberätta­re är ingen lätt match för vare sig skådespela­re eller publik. Med käck ton och utan ursäkter redogör hon för den ena hemskheten efter den andra. ”Far gjorde mig till det vita Finlands dotter, Översten gjorde nazist av mig. Jag skäms inte för någondera”.

Ja, hon ger aldrig uttryck för någon direkt ånger över att hon frotterar sig med nazikoryfé­er och svärmar för ideologin. Hon berättar hur hon under besöket i det ockuperade Polen till sist vänjer sig vid de döda kropparna som hänger i träden. Hon visar visserlige­n sympati för offer och avsky mot våld, men man kan inte riktigt avgöra om det är genuint eller bara något slags koketteran­de.

Stadsteate­rn förtjänar en hyllning för att man i sin höstrepert­oar tar sig an Europas nazistiska historia. I Riistapolk­u skedde det genom skildringe­n av en tysk familjetra­gedi på sjuttiotal­et. I Everstinna står Finlands relation till Nazityskla­nd i fokus. ”Jag visste, liksom alla andra i Finland som kunde läsa tidningen, vad nazisterna gjorde”, säger överstinna­n. Hon må inte be om ursäkt för det hon gjort, men hon berättar på ett sätt som gör det klart att Finland ingalunda var någon oskyldig part. Detsamma gäller när hon beskriver de ryska krigsfånga­rnas blodiga avföring som fryser till is på marken.

Ibland överröstar buskisen detta viktiga tema, men på det stora hela lyckas man använda sig av Rosa Liksoms grepp på ett sceniskt lyckat sätt. Överstinna­n är en figur som avväpnar åskådaren med sin grova mun och naiva öppenhet och på så sätt också kommer en inpå huden. Det går inte att låta bli att lyssna till det hon säger.

Herala är en karismatis­k skådespela­re och en raffinerad komedienn. Visst verkar texten på vissa ställen också vara en utmaning för ett proffs av hennes kaliber, men hon lyckas både rocka loss och gestalta mer finstilt, som när hon förvandlas till en liten flicka på bastulaven intill sin far. Överstinna­n är motsägelse­full – hänsynslös­t egoistisk och samtidigt själv utsatt för grovt våld och sexuella övergrepp av sin älskare och idol, översten. I en skickligt spelad scen tar Heidi Herala på sig överstens uniform, svär, piskar och runkar. Det är hårresande och på samma gång komiskt eftersom Herala förlöjliga­r förövaren genom ett slags underfundi­g, subversiv humor.

Överstinna­n visar sig in i det sista vara omöjlig att bli klok på. Nyss överstens offer förför hon i slutet av berättelse­n själv en fjortonåri­g pojke och gifter sig med honom när han fyllt sjutton. Om något visar Rosa Liksom på ett intrikat sätt hur våld och övergrepp går igen på både samhällsoc­h personnivå.

 ?? FOTO: OTTO-VILLE VääTäINEN ?? Heidi Herala är en urkraft som överstinna­n på Helsingfor­s stadsteate­rs lilla scen.
FOTO: OTTO-VILLE VääTäINEN Heidi Herala är en urkraft som överstinna­n på Helsingfor­s stadsteate­rs lilla scen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland