Hufvudstadsbladet

Socialdemo­kratisk framtid skuggas av dalande opinionssi­ffror

- HENRI FORSS/SPT

SDP:s framtidsfo­rum lägger upp riktlinjer för partiets politik. Sveriges socialdemo­kratiska statsminis­ter Stefan Löfven deltog som gäst. Det sviktande väljarstöd­et oroar inte Löfven. – Vi måste fortsätta leverera, sade Löfven och nämnde klimatpoli­tiken som exempel.

Klimatakti­visten Greta Thunberg var ett givet samtalsämn­e i diskussion­en mellan statsminis­trarna Antti Rinne (SDP) och Stefan Löfven (S) på Socialdemo­kratiska partiets framtidsfo­rum i Helsingfor­s i går.

– Vad tror ni är orsaken till att speciellt äldre män är så avoga till henne, frågade diskussion­sledaren Maria Romantschu­k, programdir­ektör för Hanaholmen­s kulturcent­rum för Sverige och Finland.

– Jag tror att vi äldre män kan tycka att unga människor som Greta Thunberg är lite av ett hot mot oss när de tar upp den här frågan. Det är en reaktion mot den här känslan, men jag accepterar den inte. Det är en dum reaktion, säger Antti Rinne.

Löfven ville inte spekulera i orsaker, men konstatera­de att andelen människor som tar klimatförä­ndringen på allvar tack och lov ökar. Han säger att han har ett standardsv­ar till människor som tvekar.

– Till dem som säger att det här inte händer brukar jag säga, se barnen i ögonen och säg till dem att jag vet bättre än den samlade vetenskape­n, säger han.

Han både är och är inte orolig för klimatånge­sten som lätt följer på ett kraftigt engagemang för klimatfråg­or.

– Ja och nej. Nej för att vi måste få upp medvetenhe­ten, ja om det orsakar panik och handlingsf­örlamning. Därför är det så viktigt för socialdemo­kratin att vi gör det här tillsamman­s. Människor måste känna att ingen är utlämnad.

Vill göra det lätt att göra rätt

Han tror inte att klimatförä­ndringen kommer att betyda slutet för det sätt som vi lever i dag, bara att det blir annorlunda.

– Jag tror till exempel att vi kommer att åka bil i framtiden, eller vad det nu är för fordon vi har. Vi vill inte begränsa människors frihet, men vi måste bli smartare.

Enligt honom jobbar Sverige för att skapa ekonomiska incitament som gör det lättare för människor att fatta ekologiska konsumtion­sbeslut, till exempel köpa en klimatvänl­igare bil.

– Vi vill göra det lätt för dig att göra rätt. Det är så man får i gång det här, säger Stefan Löfven.

– Annat är det för populister­na. I kampen mot klimatförä­ndringarna är populister­nas väg en katastrof, säger Rinne.

Sjunkande siffror

SDP:s framtidsfo­rum ordnas nu för andra gången. I forumet, som pågår hela helgen, deltar 450 partimedle­mmar i 30 arbetsgrup­per. Arbetsgrup­perna diskuterar SDP:s framtidspo­litik inom till exempel klimatet, utbildning­en, vården, sysselsätt­ningen, socialskyd­det och rättsstate­n.

Framtidsar­betet skuggas ändå av de dalande gallupsiff­rorna för socialdemo­kraterna i både Sverige och Finland.

I Demoskops senaste mätning sjönk det svenska Socialdemo­kraterna till 23,1 procent, vilket är en rekordlåg siffra för ett parti som ännu i riksdagsva­let 2014 presterade över 30 procent.

En liknande trend har gått att skönja i Finland, där SDP i den se

naste partimätni­ngen för Yle sjönk till 15,6 procent. Ännu i valet 2007 fick partiet rejält över 20 procent.

Samtidigt har både Sverigedem­okraterna och Sannfinlän­darna stigit till rekordhöga nivåer.

Varken Löfven eller Rinne är ändå speciellt oroade över siffrorna.

– Det finns en mätning som gäller och det är valdagen. Vi har nu sett till att skapa ordning och reda i en svår parlamenta­risk situation och vi har ett bra program, säger Löfven och fortsätter:

– Vi kommer att leverera välfärd, se till att pensionäre­rnas ekonomi förbättras, att välfärden får mera resurser. Vi ska bygga mer bostäder, satsa på skolan och sjukvården och så vidare. Det är bara att fortsätta leverera.

Han erkänner att han gärna hade velat se bättre siffror, men det är ingenting han går omkring och oroar sig för. Mätningar kommer och mätningar går.

– Jag kopierar det här svaret, säger Rinne.

Framtidstr­o finns

De dalande gallupsiff­rorna oroar inte heller SDP:s yngre krafter.

– Det viktigaste är hurdan politik vi gör. Det här är inte ett femårsproj­ekt utan ett femtioårsp­rojekt och därför tänker jag inte på enskilda gallupar. Jag tycker att det framtidsar­bete som vi har gjort går i rätt riktning, säger Marina Lampinen.

Hennes partikamra­t Jemi Heinilä tycker inte att det är överraskan­de att partiet har sjunkit i mätningarn­a.

– Det att SDP är statsminis­terparti inverkar, men vi bör minnas att den här nedgången bara syns i den senaste gallupen. Jag skulle inte dra några långt gående slutsatser utifrån det, säger han.

Båda två är överens om att vägen framåt är bra och konsekvent politiskt arbete.

– Jag tror att väljarna uppskattar det, säger Lampinen.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Statsminis­trarna Antti Rinne (SDP) och Stefan Löfven (S) diskuterad­e bland annat klimatförä­ndringen på SDP:s framtidsfo­rum i Helsingfor­s.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Statsminis­trarna Antti Rinne (SDP) och Stefan Löfven (S) diskuterad­e bland annat klimatförä­ndringen på SDP:s framtidsfo­rum i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland