Hufvudstadsbladet

Färre köper nya bilar

Den ökande klimatånge­sten syns inte i vårt sätt att konsumera bensin och diesel.

- JOHANNA HäGGBLOM 029 080 1351, johanna.haggblom@ksfmedia.fi

Hittills i år har det registrera­ts 10 procent färre nya bilar jämfört med samma tid i fjol. I september syns visserlige­n en ökning med 29 procent gentemot samma månad i fjol, men enligt Tero Kallio, vd för Bilimportö­rerna och bilindustr­in rf, beror det bland annat på all turbulens kring bilskatten och den WLTPmetod för utsläppsmä­tning som infördes i september i fjol.

Sättet att mäta utsläpp från nya personbila­r införs stegvis inom EU fram till år 2021, vilket också tvingade biltillver­karna att se över sina modeller.

Toyota är årets mest sålda märke och har en marknadsan­del på 14 procent. Därefter följer Skoda och Volkswagen med vardera 10,5 procent. De tre mest sålda bilarna har lagt beslag på en tredjedel av marknaden.

Ser man på de tio mest sålda bilarna har de en sammanlagd marknadsan­del på över 75 procent.

– Det har inte skett några större förändring­ar i toppen när det gäller nya bilar, Toyota och Volkswagen brukar tävla om första platsen, säger Tero Kallio.

Antalet elbilar ökar

I fjol registrera­des 132 nya Teslabilar, medan antalet i år är uppe i 796. Men enligt Kallio är det fortfarand­e obetydliga mängder.

– Däremot ser vi att antalet laddningsb­ara hybrider säljer bättre och bättre. Deras andel av alla nya bilar är redan uppe i fem procent, och jag tror de kan öka ännu mer nästa år när utbudet ökar.

Trots all uppståndel­se kring klimatet har bensin- och dieselförs­äljningen inte påverkats nämnvärt.

– När det gäller personbila­r har det skett en liten minskning, men så länge det är tillväxt i ekonomin och den tunga trafiken rör på sig så går det bra för bensinförs­äljningen. En stor del av bensinen tankas i lastbilar, taxibilar och bussar, och de rör sig som förut.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV/KRISTOFFER åBERG ?? Nyregistre­ringen av personbila­r har minskat.
FOTO: HBL-ARKIV/KRISTOFFER åBERG Nyregistre­ringen av personbila­r har minskat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland