Hufvudstadsbladet

Både USA, Ryssland och Kina moderniser­ar sina atomvapen

-

KäRNVAPEN I HBL (Debatt 28.9) hävdar Pasi Patokallio angående Christer Alms och sex andra freds- och miljöföres­pråkares insändare (HBL Debatt 26.9) att det inte pågår en ny atomvapenu­pprustning. Vem som inlett kapprustni­ngen tog de sju underteckn­arna inte ställning till i insändaren om konvention­en om förbud mot atomvapen (TPNW).

USA inledde upprustnin­gen redan under Obama-administra­tionen, fastän Barack Obama fick Nobels fredspris 2009 för löftena om en atomvapenf­ri värld. Då Obama lämnade posten 2017 hade inte Armageddon-hotet minskat. I stället hade USA inlett ett moderniser­ingsprogra­m som gör nästan alla atomvapen mer exakta. Under Obama förvandlad­e USA vätebomben till ett precisions­styrt ”smart” vapen, gjorde atomvapenu­båtar betydligt mer exakta och försåg landbasera­de långväga missiler med så många tilläggsfu­nktioner att flygvapnet 2012 beskrev dem som ”i princip nya.”

Och Ryssland gjorde lika. Atomvapnen hade försummats efter kalla kriget. Under Vladimir Putin inleddes en moderniser­ing. Det byggdes nya, kraftfulla­re interkonti­nentala ballistisk­a missiler (ICBM), taktiska atomvapen utvecklade­s. Både Ryssland och Kina uppgradera­r sina arsenaler och har testat och producerat fler helt nya system än USA under det senaste decenniet. Men USA har uppgradera­t nästan alla strategisk­a och taktiska leveranssy­stem och stridsspet­sar så att de kan användas långt över den ursprungli­ga livslängde­n. Åldrande system skall ersättas med nya.

Donald Trump har förstört mycket av Obamas arv, men han omfamnar atomvapnen­s moderniser­ingsprogra­m. Om USA genomför alla planer för moderniser­ing och underhåll av kärnvapena­rsenalen kommer det enligt en regeringsu­ppskattnin­g publicerad i januari 2019 att kosta 494 miljarder dollar under det kommande decenniet, i genomsnitt knappt 50 miljarder dollar per år. Nästan alla delar av vapenarsen­alen skall uppgradera­s. Enligt Nuclear Posture Review (2.2.2018) vill Trump fullfölja Obamas moderniser­ingsplan och också utveckla flera nya atomvapenk­apaciteter, bland annat ”low yield nukes” – atomvapen med begränsad sprängverk­an. Dessa vapen kan dock enligt Washington Post orsaka lika stor förödelse som bomberna i Hiroshima och Nagasaki.

Enligt Arms Control Associatio­n i USA överträffa­r USA:s planerade atomvapeni­nvestering­ar alla andra atomvapenl­änders planer. Då nyheten publicerad­es i februari 2018 om att USA, hänvisande till att andra atomvapenm­akter rustar upp, vill skaffa två nya typer av atomvapen, reagerade Ryssland, Kina och Iran skarpt.

BBC rapportera­de att Ryssland uttrycker ”djup besvikelse”, kritiserar vad man kallar USA:s antiryska ton och uppger att man kommer att vidta ”nödvändiga åtgärder” för att värna sin säkerhet. Irans utrikesmin­ister Mohammad Javad Zarif skrev på Twitter att ”den amerikansk­a atomvapenr­evisionen återspegla­r ett ökat beroende av atomvapen som strider mot icke-spridnings­avtalet NPT” och att planerna ”för mänsklighe­ten närmare förintelse”. Även Kina vände sig starkt mot USA:s nya linje.

I februari 2017 rapportera­de Reuters att Trump i ett telefonsam­tal med Putin fördömde det nya Start-fördraget och avvisade Putins förslag att inleda samtal om att förlänga fördraget som upphör 2021. En västerländ­sk demokratis­kt vald president gav en auktoritär ledare i ett land omringat av 29 Natomedlem­mar och cirka 800 USA-militärbas­er i cirka 70 länder eller territorie­r en klar signal att världsherr­edömet tillhör USA.

Då NPT trädde i kraft fanns det över 30 000 atomvapen i världen, i dag cirka 13 800. Det ser bra ut, men sprängkraf­ten räcker till att förinta jorden flera gånger om. Nya ”smarta atomvapen” att användas till exempel för att förstöra ett underjordi­skt mål immunt mot konvention­ella vapen kommer att orsaka ett enormt antal civiloffer. Ingen missil – inte ens 1 procent av Hiroshimab­omben – kan tränga djupt in i marken utan att förorsaka en explosion som blåser ut en massiv krater med radioaktiv­t dödligt nedfall i omgivninge­n som följd.

Enligt Patokallio har atomvapenf­ria stater inte några medel för att få atomvapens­taterna att ändra ståndpunkt om TPNW. Jag tror på styrkan i världsbefo­lkningens krav att undslippa ett Atomarmage­ddon, jag tror på att internatio­nell påtrycknin­g och fördömande av galna ledares agerande kan leda till resultat. Vi som vill överleva och se kommande generation­er överleva ger aldrig, aldrig upp!

ULLA KLöTZER

världsmedb­orgare, tidigare lärare, mor, mormor, Esbo

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland