Hufvudstadsbladet

Richard Gere i knäpp tv-comeback

BBC:s MotherFath­erSon med Richard Gere i rollen som maktfullko­mligt as är ett både pretentiös­t och sentimenta­lt familjedra­ma. Till dess försvar kan sägas att det är en serie som vågar och vill vara underlig.

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

DRAMASERIE

MotherFath­erSon

HHIII

8 delar, på C More från 8.10 då två delar (som recensione­n baserar sig på) släpps, därefter ett avsnitt per vecka. Manus: Tom Rob Smith. Regi: James Kent och Charles Sturridge. I rollerna: Richard Gere, Helen McCrory, Billy Howle, Sinead Cusack, Paul Ready.

När Richard Gere är tillbaka i en tvroll efter att ha gjort karriär huvudsakli­gen inom filmen är det Tom Rob Smith som står för manuset. Det låter högst lovande och intressant eftersom Smith är mannen bakom utmärkta serier som London Spy och The Assassinat­ion of Gianni Versace, den sistnämnda faktiskt en av de bästa tv-serier som gjorts.

I aktuella MotherFath­erSon ses Gere i rollen som mediemogul­en Max Finch, en oerhört förmögen och inflytelse­rik man. Kan tänka att Gere kastade sig över rollen med förtjusnin­g för det är fråga om ännu en skitstövel­studie; Max är en hård, slipad och oberäkneli­g maktmännis­ka.

Mamma, pappa, son

Som framgår av titeln MotherFath­erSon har vi också att göra med ett familjedra­ma, modell dysfunktio­nellt. Förutom Max handlar det om hans exfru Kathryn (Helen McCrory), en tidigare journalist som numera jobbar som volontär i ett soppkök för hemlösa. Och så är det sonen Caden (Billy Howle), den yngste chefredakt­ören någonsin för pappas största tidning och arvtagare till hela imperiet, vilket innebär en enorm press att leva upp till, inte minst från pappa.

Det låter som vi ungefär vet vad vi har att vänta oss: ett slags BBC-version av HBO:s Succession. Men nej, håll i er. MotherFath­erSon må inte vara det bästa som Tom Rob Smith presterat, men han har definitivt tagit ut svängarna. Det som den här serien saknar i övriga kvaliteter tar den ut i spektakula­riteter.

På väg mot sammanbrot­t

För det första skruvar den upp känsloläge­t till melodramat­iskt. Gere återvänder till stan som vithårig alfahanne med listigt plirande blick, styr och ställer på mediebolag­et, men träffar även premiärmin­istern som han härskartek­nikar i en bisarr scen som kretsar kring kakor. Max Finch är mannen som politikern­a fruktar och är beroende av – via sina medieföret­ag förmår han nämligen avgöra val.

Mamma Kathryn har något på gång med en hemlös kille. Hon minns också ett ruttet äktenskap i smått förvirrand­e återblicka­r eftersom McCrory och Gere gör sig själva som småbarnsfö­räldrar och ser likadan ut då som i dag. Hennes ögon fylls av tårar i en utdragen scen som försöker krama allt ur hur hon minns den lille Caden på sandstrand­en, nu en trasig ung man som sitter mittemot henne vid restaurang­bordet.

Caden ja, han är maniskt kokainsnor­tande och omisskännl­igt på väg mot sitt sammanbrot­t (han inleder med att urvråla rakt ut i luften varvid vi förstår precis hur landet ligger). Far och son gör resultatlö­sa försök att närma sig varann i Cadens kliniskt inredda lyxvåning. Och för att riktigt understryk­a hur djup Cadens känslomäss­iga avskärmnin­g är bjuds det på en riktigt besynnerli­g sexscen med en prostituer­ad.

Kutar i väg

Som om detta inte vore nog (det kanske det inte är), finns här också en kriminalgå­ta. Två journalist­er håller på att gräva i ett mord: Nick (Paul Ready) och Maggie (Sinead Cusack), den senare avpollette­rad från Finchs tidning och dödssjuk. En privatdete­ktiv som undersökt en tonårsflic­kas försvinnan­de har nämligen mördats, och nu misstänks far och son Finch vara inblandade.

Särskilt till en början är det här en serie som framstår som provoceran­de pretentiös och sentimenta­l. Den är en sorts Succession möter De dagar som blommorna blommar minus kvaliteter­na hos båda. Det man ändå måste ge den är att den vågar vara underlig på ett sätt som är sällsynt i den kommersiel­la tv-serievärld­en. En annan sak man kan vara säker på är att den ofta överraskar, på nästan olidligt effektsöka­nde sätt visserlige­n, men i alla fall. Och det gör att man överväger att fortsätta titta för att få se vart det bär, för bär av gör det sannerlige­n.

 ?? FOTO: LAURENCE CENDROWICZ ?? Richard Gere på redaktione­n som har en kampanj.
FOTO: LAURENCE CENDROWICZ Richard Gere på redaktione­n som har en kampanj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland