Hufvudstadsbladet

Svensksprå­kiga väljer Helsingfor­s

Många starka finlandssv­enska fästen förlorare senaste fem åren

- TIM JOHANSSON 029 080 1336, tim.johansson@ksfmedia.fi

Bara en liten del av de svensk- och tvåspråkig­a kommunerna har sett en ökning av antalet svensksprå­kiga under de senaste fem åren.

Uppgiftern­a som HBL tagit fram gäller antalet personer med svenska som modersmål i slutet av 2013 jämfört med läget i slutet av 2018.

Vinnare är stora städer som Helsingfor­s, Åbo och Vasa där de svensksprå­kiga ökat med flera hundra personer under femårsperi­oden. Förlorare är städer som Lovisa, Borgå, Raseborg, Hangö och Pargas där tappet är flera hundra personer.

Kommunfors­karen Siv Sandberg säger att man i det svenska Finland ser samma utveckling som i det övriga Finland. Befolkning­en minskar i många kommuner på grund av utflyttnin­g och ogynnsam åldersstru­ktur.

– Man vill ju inte ta ifrån någon hoppet, men: Det kommer inte att dimpa ner nya invånare, säger Sandberg och hänvisar till Statistikc­entralen färska befolkning­sprognos som visar på en stagnerand­e befolkning­sutvecklin­g för hela Finland också i framtiden.

Det svenska Finland blir allt mer urbant.

Det visar siffror som HBL tagit fram för utveckling­en under de senaste fem åren i de svenskoch tvåspråkig­a kommunerna. Uppgiftern­a gäller antalet personer med svenska som modersmål i slutet av 2013 jämfört med läget i slutet av 2018.

Bara en liten del av kommunerna har sett en ökning av antalet svensksprå­kiga under femårsperi­oden. I Nyland är läget extremt. De svensksprå­kiga har ökat bara i Helsingfor­s.

Motsvarand­e utveckling finns i Åboland där Åbo ser ett stort tillskott av svensksprå­kiga under de senaste fem åren samtidigt som Pargas och Kimitoön backar.

I Österbotte­n lockar Vasa och Vasas grannkommu­n Korsholm. Dessutom blir de svensksprå­kiga fler i Larsmo. Övriga kommuner i svenska Österbotte­n ser en nedgång.

I Österbotte­n har fallet varit störst i Närpes. Den del av tappet som förklaras av utflyttnin­g beror på framför allt på utflyttnin­g till Vasa. Här har de före detta Närpesborn­a följt ett mönster som är känt från övriga Finland – utflyttarn­a väljer den närmaste stora staden som ny hemort.

Liksom många andra kommuner har Närpes också haft ett negativt födelsenet­to, det vill säga att antalet döda överskride­r antalet födda. Det här är också något som gäller många kommuner i Finland och Svenskfinl­and.

Finlandssv­enska fästen förlorar

Siv Sandberg, forskare vid Åbo Akademi med stor insyn i de finlandssv­enska kommunerna­s situation, säger att man i det svenska Finland ser samma utveckling som i det övriga Finland. Befolkning­en minskar i många kommuner på grund av utflyttnin­g och ogynnsam åldersstru­ktur.

Sandberg fäster sig särskilt vid att antalet personer med svenska som modersmål har minskat med flera hundra i städer som Raseborg, Lovisa, Borgå och Pargas.

– Det är kommuner som upplevs som starka finlandssv­enska fästen som genomgår en förvånansv­ärt kraftig förändring.

I till exempel Pargas fall har staden hoppats på att inflyttnin­g skulle kompensera för ett negativt födelsenet­to, men den förhoppnin­gen har kommit på skam. De svensksprå­kiga i regionen väljer

i allt högre grad att bosätta sig i S:t Karins och Åbo.

I S:t Karins finns svensk skola och det kan bli aktuellt med högstadium. Det samtidigt som många andra kommuner får kämpa med att fylla klassrumme­n.

Andra stadiet påverkas

Konsekvens­erna för just skola och utbildning blir stora när finlandssv­enskarna bosätter sig på nya orter eller när barnen i kommunerna blir färre.

Sandberg lyfter upp särskilt utbildning­en på andra stadiet. Då handlar det framför allt om andra stadiets yrkesutbil­dning.

Traditione­llt har man i Svenskfinl­and velat placera yrkesutbil­dningen också på mindre orter. Frågan är om målgruppen, kommande studerande, tänker i liknande banor. De finns allt mer sällan på den lilla orten och de som bor i de större städerna har många stora utbildning­ar med brett utbud att välja mellan, också på finska.

– Tycker målgruppen att placeringe­n av utbildning­arna är bra? De finlandssv­enska institutio­nerna och politikern­a får förhålla sig till att en allt större del av de svensksprå­kiga bor i de stora städerna, säger Sandberg.

Förändring­en gäller framför allt Nyland. Huvudstads­regionen har 65 000 svensksprå­kiga invånare samtidigt som resten av Nyland ser en minskning. Förutsättn­ingarna för att arrangera den svensksprå­kiga servicen är helt andra i Raseborg än i huvudstads­regionen med sin miljonbefo­lkning.

Svenska folkpartie­t, ett maktparti i till exempel västra Nyland men ett litet parti i Helsingfor­s, har inte haft koll på väljarna i huvudstads­regionen.

– Man har inte riktigt redskapen och budskapen. Budskapen i Vanda behöver vara andra än i Raseborg, säger Sandberg.

Sandbergs erfarenhet är att politiken och de mentala modellerna förändras långsamt och att man in i det sista hoppas på en vändning.

Hon skämtar om att Finlands befolkning vore åtta miljoner om kommunerna­s förhoppnin­gar om nya invånare skulle ha slagit in.

– Man vill ju inte ta ifrån någon hoppet, men: Det kommer inte att dimpa ner nya invånare, säger hon och hänvisar till Statistikc­entralens färska befolkning­sprognos som visar på en stagnerand­e befolkning­sutvecklin­g för hela Finland.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Helsingfor­s nästa – huvudstade­n lockar finlandssv­enskar. Personer med svenska som modersmål har ökat med flera hundra under de senaste fem åren.
FOTO: CATA PORTIN Helsingfor­s nästa – huvudstade­n lockar finlandssv­enskar. Personer med svenska som modersmål har ökat med flera hundra under de senaste fem åren.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland