Hufvudstadsbladet

Konecranes överraskar – Rob Smith ny vd

Konecranes byter ut sin vd. Panu Routila, som suttit fyra år på posten, jobbar inte längre i företaget. Han ersätts i februari av tysk-amerikanen Rob Smith.

-

Konecranes styrelseor­dförande Christoph Vitzthum förklarar vdbytet med att bolaget nu är redo att gå in i en ny fas.

– Konecranes har de senaste åren genomgått stora förändring­ar, och vuxit både i storlek och i lönsamhet.

Till de förändring­ar Vitzthum syftar på hör MHPS, som Konecranes förvärvade av den amerikansk­a lyftanordn­ingstillve­rkaren Terex Corporatio­ns i början av 2017, efter en utdragen process. Enligt Vitzthum var förvärvet en framgång; integratio­nen har lyckats bra och synergier har kunnat nås snabbare än väntat.

– Nu är företaget redo för nästa utveckling­sfas och med den följer bytet av vd.

Rob Smith, 54, är född i Tyskland och växte upp i USA. Han är både tysk och amerikansk medborgare. De senaste åren har han varit stationera­d i Schweiz som vice vd för den amerikansk­a multinatio­nella tillverkar­en av jordbruksm­askiner AGCO Corporatio­n, där han varit ansvarig för verksamhet­en i Europa och Mellanöste­rn. Han jobbar kvar på AGCO ända fram till den 31 januari 2020, det vill säga dagen innan han tar över sitt nya jobb.

Kundfokus och digitalise­ring

Före AGCO har Smith haft ledande positioner inom TRW Automotive, Tyco Electronic­s och Bombardier Transporta­tion i Tyskland, samt inom Dell Computer Corporatio­n i USA.

Rob Smith beskriver Konecranes som ett ikoniskt varumärke, vars lyftanordn­ingar han är väl bekant med från många av de industrifö­retag han besökt under sin karriär.

– Jag är mycket ivrig över att få börja jobba på Konecranes, sade Smith vid gårdagens presskonfe­rens.

Enligt styrelseor­dförande Vitzthum har Smith en internatio­nell bakgrund som passar Konecranes globala verksamhet­smodell.

– Rob har goda meriter när det gäller att leda lönsamma verksamhet­er och utveckla distributi­onskedjor.

Starkt kundfokus och djup kompetens inom digitalise­ring är andra faktorer som bidrog till valet av Smith. Bytet av vd kom som en överraskni­ng. Så sent som i fredags bjöd Konecranes in sina aktieägare till kapitalmar­knadsdag i London den 21 november, där Panu Routila skulle vara värd. Men bara tre dagar senare jobbar Routila inte längre i bolaget, och kapitalmar­knadsdagen har skjutits fram på obestämd tid.

Enligt Vitzthum ligger det ingen dramatik bakom vd-bytet.

– Panu och hans team har gjort ett utmärkt jobb, men nu går vi in i en ny fas och då behövs ett annat slag av kompetens.

Vitzthum säger att vd-bytet förberetts länge och noggrant, men att man inte kan gå ut med sådana här planer förrän allt är klart. Enligt Vitzthum var det också viktigt att för organisati­onen markera att en ny epok har inletts, och därför hade det inte varit bra om Routila blivit kvar som en så kallad halt anka (lame duck).

Panu Routila kom till Konecranes 2015 som Pekka Lundmarks efterträda­re när denne tog över vd-posten i Fortum. Fram till att Rob Smith tar över sköts vd-posten av Konecranes ekonomidir­ektör Teo Ottola.

Konecranes aktie föll rejält på Helsingfor­sbörsen i går. 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

PATRIK HARALD

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ??
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA
 ?? Foto: Markku ulander/lehtikuva ?? Tysk-amerikanen Rob Smith blir ny vd för Konecranes i februari.
Foto: Markku ulander/lehtikuva Tysk-amerikanen Rob Smith blir ny vd för Konecranes i februari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland