Hufvudstadsbladet

Alla marscherar inte för klimatet

Finanssekt­orn uttrycker sig lika klart som Greta Thunberg: EU måste skärpa sitt klimatmål nu. Finland driver frågan under EU-ordförande­skapet men har svårt att få alla ombord.

- PETER BUCHERT Reporter peter.buchert@hbl.fi

Vi har sett marscheran­de folkmassor kräva det. Vi har sett att finanssekt­orn, näringsliv­et, EU-kommission­en och EU-parlamente­t är med på det. Men när Finlands riksdag står värd för ett klimatmöte för ledamöter från parlamente­n i andra EU-länder ser vi också att alla inte är pigga på att höja klimatambi­tionerna.

En av Finlands toppriorit­eringar under EU-ordförande­skapet är att stärka unionens position inom internatio­nell klimatpoli­tik. Två konkreta mål ska snart klubbas: klimatneut­ralitet till 2050 och ett skärpt utsläppsmå­l till 2030.

I Finland säger bara Sannfinlän­darna nej, men deras argument ekar i flera andra EU-länder. Samtidigt som Frankrike hör till de bättre i klimatklas­sen på regeringsn­ivå protestera­r folk i gula västar så snart bensinpris­et höjs.

I Vilnius debatterar medvetna ungdomar behovet av tuffare klimatpoli­tik, men på den litauiska landsbygde­n förstår folk inte varför de borde straffas för utsläpp som de inte anser sig skyldiga till, säger kristdemok­raten Aisté Gedviliené i Litauens parlament. Tyskland och Frankrike ska göra något först innan lilla Litauen behöver haka på, resonerar hennes väljare.

Jiri Kobza från den EU-kritiska gruppen Frihet och direktdemo­krati i det tjeckiska parlamente­t påpekar att EU bara står för 11 procent av utsläppen och hävdar att EU:s klimatpoli­tik har kostat industrifö­rluster till Asien. Han anser att Europa har gjort sitt, att resten av världen ska sköta klimatarbe­tet.

Finland har försökt locka alla EU-länder med på 2050-målet, men Tjeckien obstruerar alltjämt. Bulgarien är med – på villkor. Klimatpoli­tiken måste vara solidarisk mellan EU-länderna. Bulgariens folk kan inte ta fler nedskärnin­gar, resonerar centerhöge­rledamoten Mladen Sjisjkov.

”Existentie­ll utmaning”

Sari Multala (Saml) undrar om alla ens har lyssnat till vad de nyss fått höra. Flera experter har precis talat om för parlamenta­rikerna att det är en nödvändigh­et snarare än ett alternativ att bromsa klimatförä­ndringen, och att det finns lösningar som dessutom kommer att skapa jobb och välfärd på sikt.

Allt det har vi hört förut, fast inte så mycket från finansbran­schen, men nu tar den ton. Sean Kidney, vd för Climate Bonds Initiative säger att vi står inför ett sekel av krig, hungersnöd, pandemier och massmigrat­ion som vi har ställt till det, och att klimatinsa­tserna kan lindra misären. Han backar upp den svenska klimatakti­visten Greta Thunberg och säger att människan har misslyckat­s att vända utveckling­en, att vår art blivit för dominant på jorden.

– Varje nytt kolkraftve­rk som byggs måste antingen kopplas från eller kompensera­s för framöver. Vi måste bli vuxna, ta hand om planeten och vara snabba. Vi står inför existentie­ll utmaning med existerand­e lösningar. Vi måste få pengarna att röra på sig.

Också Steve Waygood, chef för ansvarsful­la investerin­gar vid Aviva Investors, säger att de finansiell­a flödena måste riktas om så att kapital investeras hållbart och inte i fossil energi, i enlighet med Parisavtal­et. Han talar om en ny Marshallhj­älp, men mycket större och med privata medel, en New Green Deal för hela världen.

– Det talas mycket om vinn-vinn, men det kommer också att finnas förlorare. Därför behövs en socialt rättvis omställnin­g.

Demokratin­s akilleshäl

Steve Waygood träffar en öm punkt. Alla politiker som driver klimatfråg­an talar om rättvis omställnin­g, men få länder har något att visa upp. Den tillträdan­de EU-kommission­ens ordförande lovar en Green Deal och Finlands regering stoltserar med ett ambitiöst klimatmål, men ingendera har mycket kött på benen än.

Ska världen tackla klimatkris­en på ett meningsful­lt sätt måste EU och Finland gå före, visa att det där med vinn-vinn stämmer och lappa på med en rättvis omställnin­g där det finns förlorare. Annars går rösterna nästa gång till politiker utan klimatambi­tioner.

I global jämförelse är franska gula västar, tjeckiska nationalis­ter, nedskärnin­gsdrabbade bulgarer och litauiska glesbygdsb­or privilegie­rade, men de jämför sig inte med världens fattigaste utan med Europas rikaste. Bland annat därför måste klimatpoli­tiska åtgärder kännas rättvisa och meningsful­la här och nu – låt vara att en tanke med dem är att gynna människor på andra sidan jorden, också människor som inte fötts än och som aldrig kan lägga sin röst på en europeisk politiker.

Det duger inte med politik som ska rädda världen om lokalsamhä­llet drabbas eller ens upplever det så. Då vinner populismen. Det är en demokratin­s akilleshäl, och något som gör klimatpoli­tik till en svår variant av ”det möjligas konst”.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Om klimatmars­chernas budskap omsätts i handling måste politikern­a se till att omställnin­gen blir rättvis och ingen drabbas. Det var ett av budskapen när parlaments­ledamöter från alla EU-länder samlades till klimatmöte i Helsingfor­s.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Om klimatmars­chernas budskap omsätts i handling måste politikern­a se till att omställnin­gen blir rättvis och ingen drabbas. Det var ett av budskapen när parlaments­ledamöter från alla EU-länder samlades till klimatmöte i Helsingfor­s.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland