Hufvudstadsbladet

Finska Kekkilä anklagas för miljöbrott

Torv- och trädgårdsb­olaget Kekkilä anklagas för att ha kontaminer­at grundvattn­et i Lääne-Nigula kommun i nordvästra Estland. En rättstvist mellan kommunen och Kekkilä avgörs i morgon i högsta domstolen i Tartu.

- TEXT & FOTO: MIKAEL SJöVALL/SPT

Mare Urbas företräder den lokala byaförenin­gen Salajõe külaselts i Lääne-Nigula i närheten av Hapsal. Hon är bekymrad över Kekkiläs torvbrytni­ng i sina hemtrakter.

– Torvbrytni­ngen förorsakar utsläpp till den underjordi­ska floden Salajõe som i sin tur har förorenat grundvattn­et och gjort livet surt för många av oss som bor här. Vattnet i en stor del av brunnarna i byn har missfärgat­s på grund av Kekkiläs utsläpp. I vissa fall är vattnet så förorenat att det ser ut som kaffe, säger hon.

Vi träffas vid Salajões vindpinade busshållpl­ats i duggregnet. På andra sidan vägen har Kekkilä riggat upp en splitterny, grällt gul skylt med texten Kekkilä Profession­al och anvisninge­n att vägskälet till bolagets fabrik i Nyby ligger 400 meter norrut.

– Torvbrytni­ngen förorsakar också en försurning av vattendrag­en och höjer halterna av organiska ämnen, vilket har en negativ inverkan på brunnsvatt­nets kvalitet och de lokala fisk- och kräftbestå­nden, säger Urbas och suckar uppgivet.

Hon plockar fram en karta för att visa hur myrmarkern­a och Kekkiläs torvtäkter omsluter hennes hemby Salajõe. – Kekkilä vill utvidga sina utgrävning­ar och grunda nya torvtäkter på statens mark i de nordligast­e delarna av myren. Om den här utvidgning­en blir verklighet så skulle utsläppen fortsätta att smutsa ned vattendrag­en och grundvattn­et i minst 35 års tid.

Rättstvist om torvbrytni­ngen

Utöver Salajõe har också invånarna i Nyby och Ingby drabbats av Kekkiläs torvbrytni­ng. Kommunen har klassifice­rat de tre byarna som ett problemomr­åde med undermålig vattenkval­itet. För två år sedan satte Lääne-Nigulas kommunstyr­else stopp för Kekkiläs planer att utvidga torvbrytni­ngen så länge som produktion­ens inverkan på grundvattn­et inte har retts ut ordentligt.

De estniska miljömyndi­gheterna gav grönt ljus för Kekkiläs ansökan om att utvidga torvbrytni­ngen, men på grund av kommunens beslut fick Kekkilä skrinlägga sina planer. Kekkilä beslöt därför att ta frågan till domstol för att häva kommunens beslut. Nu har rättsfalle­t avancerat till högsta domstolen i Tartu som offentligg­ör sitt domslut den 9 oktober.

– Vi har inte något emot Kekkilä som bolag. Vi vill bara att de uppdagade problemen med grundvattn­et blir lösta, säger Lääne-Nigulas kommundire­ktör Mikk Lõhmus diplomatis­kt.

Enligt uppgifter från lokaltidni­ngen Lääne Elu har kommunens ledning signalerat att man är beredd att behandla Kekkiläs ansökan på nytt, förutsatt att Kekkilä bekostar borrningen av nya brunnar i de berörda byarna.

Under tiden har kommunen beställt undersökni­ngar och vattenprov­er av ett utomståend­e konsultbol­ag och bett landets grundvatte­nkommissio­n, Põhjaveeko­misjon att utreda situatione­n.

– Så länge som kommission­en inte har publicerat sin utredning och gett sina rekommenda­tioner så förblir frågan olöst, oavsett vad högsta domstolens beslut blir nästa vecka, säger produktion­schef Raoul Johanson på Kekkiläs fabrik i Nyby.

Kekkilä förnekar sin skuld

Trots att Kekkilä signalerar en vilja att finansiera nya brunnar i området medger bolaget inte att problemen med grundvattn­et skulle ha något med torvbrytni­ngen att göra.

– Vi renar våra utsläpp minutiöst och följer miljötills­tåndets bestämmels­er. Enligt våra beräkninga­r härstammar endast tre procent av alla fasta partiklar i den underjordi­ska floden Salajõe från våra bassänger medan återstoden kommer från jord- och skogsbruke­t och den naturliga avrinninge­n från myrmarken, säger Johanson.

Kekkiläs argument övertygar inte byborna i Salajõe.

– Situatione­n har försämrats rejält de senaste 15 åren. Vattenkval­iteten är förfärlig. Vattnet i min brunn ser stundvis ut som rena rama gröten. Det är helt uppenbart att det är

Kekkilä som har förorsakat de här problemen, säger Vahur Hargats och visar de filtrering­ssystem som han har installera­t i sitt hus.

Kekkilä vill inte ställa upp som måltavla för bybornas arga respons.

– Det här området har inget normalt grundvatte­n. Avrinninge­n från myrmarkern­a bildar underjordi­ska vattenströ­mmar som tar med sig fasta partiklar och humus, men det har inget med vår torvproduk­tion att göra, säger Raoul Johanson.

Intern uppgörelse?

Enligt Kekkilä skulle situatione­n kunna lösas genom att borra en djupbrunn som skulle förse alla byns invånare med rent dricksvatt­en.

– Vi har erbjudit oss att stå för kostnadern­a för en sådan brunn. Kommunen skickade en förfrågan om det till alla bybor, men ingen ville ansluta sig till ett sådant system, trots att det hade varit gratis för dem, berättar Johanson.

En av orsakerna till bybornas skepsis var alla olösta frågor kring brunnens äganderätt och den infrastruk­tur som hade krävts i anslutning till brunnen. Trots en pågående rättsproce­ss verkar Lääne-Nigula kommun nu vara beredd till att göra eftergifte­r.

– Vi har ett gott samarbete med Kekkilä, trots det här utgångsläg­et. Bolaget är en viktig arbetsgiva­re i kommunen, säger Lääne-Nigulas kommundire­ktör Mikk Lõhmus.

Enligt Ernst Brandt, som är bosatt i Ingby, kan det betyda bara en sak.

– Kommunen och Kekkilä försöker uppnå en inbördes uppgörelse, säger Brandt.

 ??  ??
 ??  ?? ■
Brunnsvatt­net till höger har filtrerats, men är fortfarand­e missfärgat. Vattnet till vänster är köpt från den lokala affären.
■ Brunnsvatt­net till höger har filtrerats, men är fortfarand­e missfärgat. Vattnet till vänster är köpt från den lokala affären.
 ??  ?? Mare Urbas (till höger) och Vahur Hargats är förgrymmad­e över Kekkiläs torvbrytni­ng och den usla vattenkval­iteten i byn Salajõe. ■
Mare Urbas (till höger) och Vahur Hargats är förgrymmad­e över Kekkiläs torvbrytni­ng och den usla vattenkval­iteten i byn Salajõe. ■
 ??  ?? ■
Byborna i Salajõe har varit tvungna att installera gedigna filtrering­ssystem.
■ Byborna i Salajõe har varit tvungna att installera gedigna filtrering­ssystem.
 ??  ?? Kekkiläs fabrik i Nyby i nordvästra Estland producerar cirka 600 000 kubikmeter torv per år.
Kekkiläs fabrik i Nyby i nordvästra Estland producerar cirka 600 000 kubikmeter torv per år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland