Hufvudstadsbladet

Maktskifte i Kosovo

- TT-AFP

Det blir maktskifte i Kosovo. Efter söndagens val får landets två opposition­spartier, Självbestä­mmande och LDK, försöka enas i en koalition. Den tidigare politiska fången Albin Kurti, som leder Självbestä­mmande, säger att detta är början på Kosovos ”frigörelse”.

Vänsternat­ionalistis­ka Självbestä­mmande fick 26 procent av rösterna, enligt ett preliminär­t resultat, och mittenhöge­rpartiet LDK nästan lika många. Opposition­spartierna har inte mycket gemensamt, men har signalerat att de vill försöka samarbeta.

Och närmast till hands som ny premiärmin­ister blir då Självbestä­mmandes ledare Albin Kurti.

– Som premiärmin­ister i Kosovo räcker jag ut en hand till samarbete för att kröna förändring­en, säger Kurti i en hälsning till LDK.

LDK-ledaren Vjosa Osmani säger i en kommentar att hon vill att partierna sätter sig ner för att prata om en framtida koalition.

”Vi vann inte”

President Hashim Thacis PDK, som har varit vid makten sedan 2007 och sedan förra valet styrt landet i en koalitions­regering, får 21 procent och har erkänt sig besegrat.

Huvudfråga­n för en ny regering blir dialogen med Serbien. Relationen mellan de båda länderna är bottenfrus­en och en EU-ledd dialog har legat på is i över ett år. Totalt bor omkring 120 000 serber i landet, huvudsakli­gen i norra Kosovo, som är starkt lojala mot Belgrad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland