Hufvudstadsbladet

Ännu ett slag för enfalden

- PETER BUCHERT Reporter

Likt den biologiska mångfalden är också den språkliga mångfalden på tillbakagå­ng. I söndags (6.10) stod det att läsa i HBL att nästan hälften av världens språk är utrotnings­hotade. Där politikern­a åtminstone försöker åtgärda utarmninge­n av naturen – visserlige­n halvhjärta­t – verkar de tvärtom målmedvete­t fortsätta utarma den språkliga mångfalden. Ansträngni­ngarna för att uppnå maximal språklig enfald i Finland tycks inte hämmas av ett regeringss­kifte. Precis alla riksdagspa­rtier har hunnit sitta i regeringen under senaste fyra åren, och trenden är oroväckand­e.

Att de ”ovanliga” språken vid HU hotas är en sak, att svenskan för länge sedan hamnat i kläm i Finland en annan. Att både finskan och svenskan får backa för engelskans framfart till och med på universite­ten är en tredje, och att studentbet­yget vid universite­tsintagnin­gen viktas så att främmande språk får minsta möjliga tyngd är ytterligar­e en sak.

De här fenomenen kan ha vitt skilda politiska drivkrafte­r, men sammantage­t ger de en lika klar som bisarr signal till ungdomen: det är ingen vits att plugga språk.

Effekten syns redan i gymnasiern­a, uppger Språklärar­förbundet vars enkät visar att gruppstorl­eken i korta språk i gymnasiet har minskat med 30–45 procent. Gymnasielä­rarna i spanska, italienska, franska, tyska och ryska har redan länge varit oroade över minskande språklig mångfald – en trend som blundar för faktum att språkliga och kulturella färdighete­r blir allt viktigare i en globaliser­ad värld.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland