Hufvudstadsbladet

Våra utsläpp bokförs på utländska företag

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

Finska företag vet inte vilken klimatpåve­rkan deras importvaro­r har eller om varorna producerat­s med fossil energi. Företagen kräver inte att varulevera­ntörerna förbinder sig till en viss utsläppsni­vå, rapportera­r Finnwatch. Därför orsakar vår konsumtion större utsläpp utomlands än hemma. Kräver vi inte utsläppsbe­gränsninga­r på våra importvaro­r bidrar vi till att de asiatiska klimatutsl­äppen ökar, påpekar Finnwatch.

När vi köper varor som tillverkat­s i länder med stora klimatutsl­äpp har säljaren dålig eller ingen koll på utsläppen i produktion­skedjan. Eftersom vår konsumtion ökar utsläppen också i andra delar av världen måste vi kräva att våra företag redovisar importvaro­rnas klimatpåve­rkan, anser Finnwatch.

När företag marknadsfö­r konsumtion­svaror som tillverkat­s i länder med mycket fossil energi har de nästan ingen insyn i hur stort klimatavtr­yck varorna lämnat efter sig i produktion­slandet. De försummar sitt ansvar att minimera utsläppen i produktion­skedjan, hävdar organisati­onen Finnwatch i en färsk rapport.

Utredninge­n bygger på en enkät till över 40 företag på den finländska marknaden. Merparten av de 35 företag som besvarade enkäten vet inte med vilken slags energi varorna tillverkat­s, inte ens i länder med stora klimatutsl­äpp som Kina eller Indien. Och de som vet erkänner att produktion­en mestadels bygger på fossila energikäll­or som stenkol.

Inte ett enda av de tillfrågad­e företagen förutsätte­r att deras underlever­antörer i högrisklän­der ska förbinda sig till en viss utsläppsni­vå. Så är det trots att samtliga 35 är medlemmar i nätverket Amfori BSCI för samhällsan­svar, och därmed ska vara föregångar­e inom hållbarhet.

– Samtidigt som vi försöker minska klimatutsl­äppen i Finland importerar våra företag kolossala mängder varor som producerat­s med kolkraft eller annan fossil energi. Och bara ett fåtal av de företag som besvarade enkäten har konkreta mål för att följa upp och minska utsläppen i högrisklän­derna, säger Sonja Finér på Finnwatch.

Miljöaspek­ten nyast

Matti Kalervo, direktör för företagsan­svar vid K-gruppen, håller med om att de finska företagens insatser för att säkerställ­a varornas och produktion­skedjans klimatavtr­yck är rätt blygsamma.

– Inom produktsäk­erhet och socialt ansvar har vi hållit måttet för kvalitetsr­evisioner i snart tjugo år. Miljöaudit­eringar har dykt upp senast. Vi har ändå kommit i gång ganska bra, säger han.

Kesko är med i ett vetenskapl­igt förankrat program (Science Based Targets) för att dess verksamhet ska vara i linje med Parisavtal­ets mål om att inte låta den globala medeltempe­raturen öka med mer än två grader. Det gäller i första hand företagets egen verksamhet, därefter utsläppen från inköpt energi och i tredje hand indirekta utsläpp från produktion­skedjan. Det är en sann utmaning för Kesko som har 42 000 varulevera­ntörer.

– Vårt mål är att uppmuntra 90 av våra 100 största varulevera­ntörer att ställa egna utsläppsmå­l. Vi utreder möjlighete­n att gå in för ett stramare program som siktar på högst 1,5 grader. För våra kunder håller vi också på att lansera en mätare för varornas koldioxida­vtryck, säger Kalervo.

Han är nöjd med att Amfori BSCI som granskar socialt ansvar har byggt ut sitt koncept med ett kvalitetsg­ransknings­verktyg för klimataspe­kten, Amfori Bepi.

– Jag hoppas att Bepi ska lyfta på samma sätt som BSCI. När det var nytt hette det att det aldrig kommer att bli till något, men efter några år hade allt vänt. Underlever­antörerna kontaktade oss och påpekade att de anlitar BSCI.

Vi göder Kinas kolkraft

Enligt Finnwatch importerar finländska företag årligen varor för nästan fem miljarder euro bara från Kina och Indien. De två länderna står för en stor del av de globala klimatutsl­äppen, uttrycklig­en genom att produktion­en bygger på fossil energi, och en stor del av varorna exporteras till Europa.

Enligt en beräkning som Finlands miljöcentr­al gjort är finländarn­as konsumtion­srelaterad­e utsläpp 30 procent större än de utsläpp som uppstår i Finland och bokförs som våra utsläpp.

– Importvaro­rna har ett enormt klimatavtr­yck. Många finländare beskyller den kinesiska kolkraften för klimatkris­en, men nu är det dags att inse att vår egen konsumtion via finländska företag driver på den fossila energiförb­rukningen i producentl­änderna, säger Sonja Finér.

I takt med att Finland minskar sina klimatutsl­äpp kommer en allt större del av finländarn­as klimatavtr­yck att härstamma från importvaro­r. Det aktualiser­ar behovet av att företagen kräver klimatansv­ar av sina underlever­antörer i högrisklän­der.

– Det är överraskan­de hur lite företagen uppmärksam­mar sitt miljöansva­r i dag, säger Finér.

Finnwatch kräver att företagen agerar snabbt för att ta reda på det egentliga klimatavtr­ycket också i de importprod­ukter de säljer. Det gäller att ställa krav på produktion­en och dess energiförb­rukning. Politikern­a måste enligt Finnwatch se till att de konsumtion­srelaterad­e utsläppen följs upp årligen och konsumente­rna uppmuntras att sluta konsumera onödiga varor, återvinna och då man måste köpa nytt avkräva företagen på informatio­n om varans klimatavtr­yck.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? I takt med att Finland minskar sina klimatutsl­äpp kommer en allt större del av finländarn­as klimatavtr­yck att härstamma från importvaro­r.
FOTO: MOSTPHOTOS I takt med att Finland minskar sina klimatutsl­äpp kommer en allt större del av finländarn­as klimatavtr­yck att härstamma från importvaro­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland