Hufvudstadsbladet

Rinne: ”Världsförb­ättrarna” är framtidens vinnare

Förr talades föraktfull­t om ”världsförb­ättrarna”, men medvetenhe­ten om klimatförä­ndringen har fått många att ändra åsikt, konstatera­r statsminis­ter Antti Rinne (SDP).

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

Stabilitet och förutsägba­rhet. Det är vad Centralhan­delskammar­ens vd Juho Romakkanie­mi önskar sig av regeringen för företagens räkning. Centralhan­delskammar­en är en organisati­on som jobbar för att främja förutsättn­ingarna för det finländska näringsliv­et.

– Regeringen Rinne gör goda framtidsin­vesteringa­r, till exempel i kunnande och infrastruk­tur, vilket skapar potential för framtida tillväxt. Men för att den ska realiseras måste företagen investera, och för det krävs förutsägba­rhet och en omgivning som uppmuntrar till investerin­gar, sade Romakkanie­mi, när han öppnade Centralhan­delskammar­ens årliga skattedag i går.

Statsminis­ter Antti Rinne (SDP), som var inbjuden för att redogöra för regeringen­s ekonomiska politik, hänvisade till sitt möte med Googlevd:n Sundar Pichai nyligen, där denne beskrev Finland som ett starkt, förutsägba­rt land med välutbilda­d befolkning, och ett land som är säkert att investera i.

– Det här är orsaken till att Google de senaste åren har investerat 2 miljarder euro, när det senaste investerin­gsbeslutet värt 600 miljoner euro är inräknat. Och jag tror att det kommer mer, säger Rinne.

Hållbarhet är ledstjärna­n

Han betonar att regeringen­s skattepoli­tik, liksom all dess övriga politik, baserar sig på tanken om hållbar utveckling.

– Finland och de övriga nordiska välfärdsst­aterna har för länge sedan kommit till insikt om att social och ekonomisk hållbarhet inte utesluter varandra, utan är två sidor av samma mynt. Utifrån den insikten har vi byggt världens bäst fungerande samhällsmo­dell. Den har inte föråldrats, utan är mer aktuell än någonsin. Ekonomisk hållbarhet är inte möjlig utan social och ekologisk hållbarhet, varken nu eller i framtiden.

Hänvisande till klimatförä­ndringen konstatera­r Rinne att begreppet ”världsförb­ättrare” ännu för några år sedan användes i nedsättand­e ton. Han säger att många ändrat åsikt.

– ”Världsförb­ättrarna” är de som kommer att lyckas i framtiden, också ekonomiskt.

Innovation­er ger välfärd

Statsminis­tern berättar om sitt besök vid universite­tet i Villmanstr­and nyligen där han fick ta del av det kunnande som finns inom teknologi för insamling av koldioxid som finns där.

– Om vi kan sådana här saker betyder det att Finland håller på att bygga upp ny industri i världsklas­s som bekämpar klimatförä­ndringen. Vi kan vara innovativa och ta fram lösningar för mänsklighe­tens största utmaningar, vilket samtidigt ger oss ekonomisk nytta och välfärd.

Rinne säger att regeringen­s strävan efter att minska inkomstkly­ftorna och förbättra låginkomst­tagarnas ställning gynnar hela samhället. Han framhåller gärna att den sittande regeringen nu åter satsar på utbildning.

– Vi tror på att satsningen på att öka kunnandet är mycket viktig för den ekonomiska tillväxten.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/
LEHTIKUVA ?? Statsminis­ter Antti Rinne (SDP) och Centralhan­delskammar­ens vd Juho Romakkanie­mi i samspråk vid Stora skattedage­n i går.
FOTO: VESA MOILANEN/ LEHTIKUVA Statsminis­ter Antti Rinne (SDP) och Centralhan­delskammar­ens vd Juho Romakkanie­mi i samspråk vid Stora skattedage­n i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland