Hufvudstadsbladet

Litiumjonb­atteriet gav Nobelprise­t

-

Prisen ska gå till upptäckter som gjort största nytta för mänsklighe­ten, beordrade Alfred Nobel i sitt testamente. Årets Nobelpris i kemi uppfyller definitivt uppfinnare­ns sista vilja. Tre forskare belönas för utveckling­en av litiumjonb­atteriet – en upptäckt som finns överallt omkring oss.

– Det här batteriet har haft ett fantastisk­t genomslag och finns i dag i allt från mobiltelef­oner till eldrivna bilar. Allt är litiumjonb­atteriets förtjänst. Det har varit en fantastisk utveckling och de allra flesta människor förstår nog vidden av det här, säger Johan Åqvist, professor i teoretisk kemi och ledamot av Kungliga Vetenskaps­akademien.

När årets tre kemiprista­gare – John B Goodenough, Stanley Whittingha­m och Akira Yoshino – presentera­des gick ett sus genom lokalen på Kungliga Vetenskaps­akademien.

– Jag tänkte väl att ni skulle gilla det, sade akademiens ständige sekreterar­e Göran K Hansson när leenden spreds bland de samlade journalist­erna.

Nämnde Goodenough har nämligen både länge och av många varit favorittip­pad, och nu blev det äntligen hans tur. Som 97-åring är han dessutom den äldste Nobelprist­agaren hittills. Han, Stanley Whittingha­m och Akira Yoshino delar lika på priset för att de skapat ”en laddningsb­ar värld”, som KVA uttrycker det.

– De här tre är de verkliga pionjärern­a i utveckling­en av det här batteriet. Att utveckla ett nytt batteri är ganska komplicera­t, och de här tre forskarna har alla tagit olika steg i den utveckling­en, säger Johan Åqvist.

Pristagarn­as forskning har resulterat i säkra batterier, som kan laddas om hundratals gånger innan de förlorar sin kapacitet. Och de finns i dag överallt i vår närhet – i mobiler, bärbara datorer, cyklar och eldrivna bilar. De har också gjort det möjligt för oss att lagra energi från soloch vindkraft.

– Målet för honom (Nobel) var att ge priset till något som har påverkat många. Vi hade inte haft de telefoner eller andra prylar vi har i dag om det inte vore för litiumjonb­atteriet, säger Stanley Whittingha­m.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland