Hufvudstadsbladet

Hälsningar från Addis

”När man är långt borta från sin vardagliga tillvaro blir man medveten om den mångfald som mänsklighe­ten represente­rar.”

-

Trötta efter nattens sömnlösa flyg söker vi efter något lunchställ­e. En gudomlig doft av kaffe blandar sig med en frän lukt av avgaser och damm. Addis Abeba är okänt för oss och vår osäkra vandring följs av försiktigt nyfikna blickar.

Vårt institut har sedan några år tillbaka samarbetat med fyra afrikanska universite­t i syfte att förstärka doktorandu­tbildninge­n i mänskliga rättighete­r söder om Sahara. Denna gång för samarbetet oss till Etiopien där vi tillsamman­s med våra partner ordnar en doktorandk­onferens. Den finländska delegation­en består av doktorande­r och mer erfarna forskare.

Jag kan inte påstå att jag skulle ha rest mycket i Afrika. Såpass många gånger har jag dock besökt kontinente­n att de mest naiva uppfattnin­garna har fått ge vika för en mer nyanserad bild. Afrika är visst outvecklat, konfliktfy­llt och fattigt, men kontinente­n är också full med positiv energi, värme och enorm potential.

När en europé besöker Afrika svängs rollerna om. Nu är det vi som köar länge i passkontro­llen och besvarar de noggranna frågorna om den rätta naturen om vår vistelse. Den ljusa hudfärgen väcker uppmärksam­het, man blir den som avviker från det sedvanliga. De lokala språken öppnar sig inte. Man måste ideligen försäkra sig om att alla förstår ens avsikter. Ens existens blir helt enkelt mer osäker.

Man lär sig ganska fort att det lönar sig att fundera på var man går. Inte enbart för att farornas geografi här är en annan än hemma, utan för att trottoarer­na är fulla med överraskan­de hål. Den lokala avloppshan­teringen är likaså något som vi inte är vana vid. Mitt i det oerhört smutsiga kan man möta ofattbar elegans och skönhet. Paradoxern­a är ständigt närvarande.

Ett av de första intrycken från Addis är att det byggs nytt överallt. Byggnadsar­betarnas akrobatisk­a rörelser på de rangliga byggnadsst­ällningarn­a får en trygghetsf­okuserad finländare att svälja djupt. Arbetarnas säkerhet verkar inte vara prioritet nummer ett på byggplatse­rna.

Säkerhetsa­spekterna är dock ingalunda frånvarand­e i gatubilden. I Addis måste man vara redo att öppna ryggsäcken varje gång man går in i ett köpcentrum. Tungt beväpnade soldater är tydligt närvarande på allmänna platser. Taggtråd och murar omringar finare bostadshus och hotell. I början känns det ovant att vara alert hela tiden, men man vänjer sig.

När man är långt borta från sin vardagliga tillvaro blir man medveten om den mångfald som mänsklighe­ten represente­rar. Det är egentligen en stor gåva att få lära känna olika slags människor. Det ger oss också en möjlighet att reflektera över vårt eget sätt att vara. Det som är så bekant för oss kan vara så främmande för någon annan.

När allt kommer omkring är dock alla människor rätt lika. Vi vill att våra grundbehov är tillfredss­tällda. Vi vill det bästa för våra nära och kära.

Vi hittade till sist ett riktigt trevligt matställe. Vårt äventyr med den etiopiska maten slutade väl när det gäller det kulinarisk­a. Särskilt höga stilpoäng fick vi troligen inte. Det är ju inte så lätt att äta utan bestick. Jag har fortfarand­e spår av linsgrytan under naglarna.

Resan har börjat.

 ??  ?? är professor i folkrätt och förestånda­re för Institutet för mänskliga rättighete­r vid Åbo Akademi.
ELINA PIRJATANNI­EMI
är professor i folkrätt och förestånda­re för Institutet för mänskliga rättighete­r vid Åbo Akademi. ELINA PIRJATANNI­EMI

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland