Hufvudstadsbladet

Något är rejält på tok i vårt arbetsliv

- Österbotte­ns Tidning Kenneth Myntti

Av någon anledning känner sig fler kvinnor än män diskrimine­rade i arbetslive­t. Hos en del, 13 procent av alla tillfrågad­e i båda könen, har diskrimine­ringen varit så allvarlig att den drabbade har lämnat arbetslive­t.

De som har tillgripit denna utväg har i de flesta fall varit mellan 55 och 64 år gammal. Elos personalch­ef Hilkka Malinen antar att det i vissa fall handlar om arbetstaga­re som upplever att den egna kompetense­n eller orken inte är tillräckli­g.

I sådana fall kan ett dåligt bemötande bli droppen som får bägaren att rinna över. Totalt drygt 2 000 personer svarade på Elos enkät i maj–juni.

Resultaten borde vara en skrällande väckarkloc­ka om att något är rejält på tok inom det finländska arbetslive­t. Vi har redan en kraftig obalans i förhålland­et mellan förvärvsar­betande och icke förvärvsar­betande – om vi skapar ett arbetsliv som enbart tolererar 30–50-åriga, vita heteromän och -kvinnor går ekvationen inte ihop.

Här har nog näringsliv­ets toppar ett stort ansvar. I dagens läge är det alltför många dugliga 50-plussare som självmant lämnar arbetslive­t eller får foten i samarbetsf­örhandling­ar runtom i landet.

En supermakt som ingen längre kan lita på för att dess ledning uppträder nyckfullt och irrationel­lt förlorar till slut sin ställning. Den blir en koloss på lerfötter som väcker en oro blandad med löje snarare än respekt. Svenska Dagbladet Olof Ehrenkrona om att president Donald Trumps beslut att sända hem de sista amerikansk­a trupperna från norra Syrien är en betydelsef­ull varningssi­gnal. Snart är USA:s ställning som den fria världens ankare en historisk företeelse om denna politik tillåts fortsätta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland