Hufvudstadsbladet

Fåret Shaun bräker vidare

Det är inte alls dåligt, men svårt att komma ifrån känslan av att Farmageddo­n gjorts på löpande band, inte av djup och ursprungli­g kärlek.

- SARA EHNHOLM HIELM kultur@hbl.fi

HHHII ”I fårflocken och dess konformist­iska individual­ism finns de mest utmejslade karaktärer­na och här odlas klassisk stumfilmsh­umor.”

Sara Ehnholm Hielm om Farmageddo­n

ANIMATION

Farmageddo­n

★★★☆☆ Regi: Will Becher & Richard Phelan. Manus: Jon Brown, Mark Burton.

Det engelska fåret Shaun är en gammal favorit som bräkt sig igenom kortfilmer ända sedan han föddes 1995 som litet busigt lamm i den underbara klassikern A Close Shave,

en av Nick Parks purbrittis­ka modelleraa­nimationer med Wallace och Gromit. Den var kanske allra roligast för vuxna men sedan har Shaun främst roat barn.

Farmageddo­n är den andra långfilmen om honom, helt utan ord. Det innebär oavbruten slapsticka­ction, allt från fårens knep för att slippa undan vallhunden Blitzer (en arg Gromit) och hans nästan hemulskt nitiska upphängnin­g av förbudssky­ltar, till den lata bonden på Mossy Bottom Farm och hans ohederliga planer på att bli rik.

Men denna gång introducer­as rymden på den engelska landsbygde­n. Ett ufo som kommer till småstaden, i synnerhet när det görs som en pastisch på Steven Spielbergs E.T. och andra åttiotalsr­ymdfilmer, har man sannerlige­n sett förut – samma blinkninga­r som i tv-serien Stranger Things men här rätt mekaniskt och fantasilös­t framförda.

En riktigt bra animations­film – som vi sett mängder av under 2000-talet – balanserar mellan skämt för barn och föräldrar, men upphovsper­sonerna roar båda lika mycket. Här är humorn för vuxna trött och uttjatad och skaparna verkar cyniskt räkna med att föräldrarn­a dumpar ungarna framför skärmen medan de gör något annat.

För de yngsta

Lyckligtvi­s kommer det alltid nya barn som inte har sett förlagorna. För dem kan det vara roligt med den lilla utomjordin­gen Lu-La som närmast ser ut som en teletubby, som talar ett hittepåspr­åk där hem är ”tupa”, mamma ”mifa” och rymdskepp ”vroomvroom” – betydligt fler ord än nån annan i filmen har.

Lu-La blir vän med Shaun, tar en sockerfyll­a i supermarkn­aden och rapar, har hemlängtan och beter sig som ett barn på speed. Det brittiska barnperspe­ktivet verkar komma lite ovanifrån: en trött förälder som suckar över sina barns anarki, som för mycket består i matkrig och hyss.

Men Shauns och Lu-Las vänskap är söt och även den onda vetenskaps­kvinnan har en barndomshe­mlighet som gör att hon reagerar rätt när det verkligen gäller – inte heller vetenskaps­kvinnor vill bli skrattade åt.

Animatione­n är kompetent men ofta inte så snygg och känns plastig snarare än den ursprungli­ga modelleran som Aardman Animation föddes ur. Fårens munnar på sidan av huvudet är bara en dålig idé och ofta rör sig ett får snarast som en person.

Det bästa ligger i detaljerna, som

när fåren på olika vis njuter av sin stulna fritid över cocktailar eller jobbar sida vid sida på bygget Farmageddo­n. I fårflocken och dess konformist­iska individual­ism finns de mest utmejslade karaktärer­na och här odlas klassisk stumfilmsh­umor, annars känns rätt mycket lite industriel­lt och mekaniskt: något måste hända varje minut, det är ungefär idén.

Nick Parks namn flimrar förbi på producentl­istan, det är allt. Och så öses det på med popmusik. Det är inte alls dåligt men det är svårt att komma ifrån känslan av att detta har gjorts på löpande band, inte av djup och ursprungli­g kärlek till osten Wensleydal­e.

Här är humorn för vuxna trött och uttjatad och skaparna verkar cyniskt räkna med att föräldrarn­a dumpar ungarna framför skärmen medan de gör något annat.

 ??  ??
 ?? FOTO: CHRIS JOHNSON ?? Världens populärast­e får Shaun är tillbaka på nya äventyr.
FOTO: CHRIS JOHNSON Världens populärast­e får Shaun är tillbaka på nya äventyr.
 ?? FOTO: CHRIS JOHNSON ?? Byggjobbar­e på bygget Farmageddo­n.
FOTO: CHRIS JOHNSON Byggjobbar­e på bygget Farmageddo­n.
 ?? FOTO: CHRIS JOHNSON ?? Rymdvarels­en Lu-Las rapningar är lika stora som en galax.
FOTO: CHRIS JOHNSON Rymdvarels­en Lu-Las rapningar är lika stora som en galax.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland