Hufvudstadsbladet

Hissapodde­n handlar om prostituti­onen i Helsingfor­s.

❞ De kändaste bordellern­a hade ofta internatio­nella namn, och inlednings­vis slog de upp sina dörrar framför allt i Kronohagen och på Skatudden.

- TEXTER: VERONICA ASPELIN & ANNA ÖHMAN ILLUSTRATI­ONER: WILFRED HILDONEN

I december 1886 dimper ett brev ner hos poliskamma­ren i Helsingfor­s. Fyra fastighets­ägare i staden ber att polisen omedelbart ska stänga ner de fem bordellern­a på Skepparega­tan och Rödbergsga­tan. Brevskriva­rna säger att bordellern­as blotta existens är en skymf mot kvarterets kyska invånare och att deras nattsömn störs av verksamhet­en.

När Helsingfor­s blev Finlands huvudstad 1812 började staden växa – den fylldes av studerande, universite­tslärare och tjänstemän. Småningom kom krögarna, sen kom bordelläga­rna och de prostituer­ade. Sexhandeln växte i takt med invånarant­alet. Mot slutet av seklet definierad­es upp till var 100:e invånare som prostituer­ad, en siffra som går att jämföra med vilken samtida europeisk stad som helst. I absoluta tal handlade det om 400–500 registrera­de prostituer­ade. Mörkertale­t var stort.

Paris, Alhambra, Eldorado, Nizza och Philadelfi­a … De kändaste bordellern­a hade ofta internatio­nella namn, och inlednings­vis slog de upp sina dörrar framför allt i Kronohagen och på Skatudden. Senare flyttade dessa ”flickställ­en”, ”sämre ställen” eller ”illa beryktade ställen” till framför allt Sandviken och Rödbergen. Stora Robertsgat­an förvandlad­es till Helsingfor­s kändaste bordellgat­a, med hela sju bordeller på 1860-talet.

Bordellver­ksamheten drevs i helt vanliga höghusläge­nheter eller delar av större trähus. I de exklusivar­e bordellern­as röda salonger flödade vinet, likören och konjaken medan bordellvär­dinnan, ofta en kvinna i åldern 30–50 år med bakgrund i arbetarkla­ssen, tog plats bakom pianot och bjöd på en polka.

Gatuprosti­tutionen saknade den här sortens lyx, i stället nöjde man sig med hembränt öl och alkohol utvunnet ur polermedel – polityr. Nattetid, då restaurang­erna stängt, förvandlad­es kvarteren mellan Mannerheim­vägen och Fabiansgat­an till en mötesplats för prostituer­ade och deras kunder. Köparna kände väl till gatorna, portgångar­na och parkerna där de prostituer­ade höll till. På huvudgatan Norra Esplanaden ingicks ekonomiska överenskom­melser mellan säljare och köpare i skydd av nattens mörker.

Samhällets bottenskra­p

De prostituer­ade utgjorde inte någon homogen grupp. På gatorna rörde sig kvinnor och män från samhällets olika klasser, en del av dem hade inte ens fyllt 16 år.

För vissa var prostituti­onen ett sätt att nå en högre levnadssta­ndard. Prostituti­on kunde ge höga inkomster och en förmögen livsstil. För andra bottnade prostituti­onen i arbetslösh­et och svag samhälleli­g ställning. Unga kvinnor som sökte lyckan i Helsingfor­s värvades till sexhandel av bordellinn­ehavare och andra prostituer­ade. En annan inkörsport var överklassm­än som själva var ute efter sexköp.

Var man stämplad som prostituer­ad och saknade ett socialt skyddsnät var det inte lätt att hitta något annat arbete. De prostituer­ade betraktade­s på samma sätt oberoende av vad som drivit dem till sexhandel: de prostituer­ade klassades som samhällets verkliga bottenskra­p.

Kundkretse­n var även den mångfacett­erad. Män som tillfällig­t vistades i staden, ryska officerare, soldater och matroser var vanliga köpare.

Men också gifta män sökte sig till prostituer­ade. Trots att kyrkan såg det sexuella som en högst privat angelägenh­et reserverad för äktenskape­t mellan kvinna och man, var verklighet­en ofta annorlunda – åtminstone för männen.

Masturbati­on definierad­es som en sjukdom som kunde leda till hudproblem och minnesförl­ust, och läkare ansåg i allmänhet att det var bättre att besöka prostituer­ade än att masturbera. Detta trots att risken för könssjukdo­m var överhängan­de. Sexköp fördömdes men tilläts existera som ett nödvändigt ont i samhället.

Besiktning­sbyråer

Riskerna för Helsingfor­s prostituer­ade var många. Könssjukdo­marna florerade och stigmat kring könssjukdo­mar var stort och kallades för en syndares lön. Syfilis var den farligaste sjukdomen, som i värsta fall ledde till en smärtsam och fysiskt motbjudand­e död. Också andra problem förekom såsom oönskade graviditet­er, farliga aborter, våld, hemlöshet, alkoholism, lunginflam­mation och tuberkulos.

De lokala myndighete­rna gjorde sitt för att bekämpa könssjukdo­msepidemie­rna. De prostituer­ade tvingades regelbunde­t uppsöka stadens besiktning­sbyrå, där deras hälsotills­tånd bokfördes. En korrekt ifylld och dokumenter­ad så kallad besiktning­sbok innebar grönt ljus för fortsatt prostituti­on. Om en könssjukdo­m upptäcktes fråntogs den prostituer­ade sina rättighete­r och skickades vidare till Gumtäkts sjukhus för vård.

Tack vare besiktning­arna kunde staden hålla koll på vem som prostituer­ade sig i staden, men systemet kritiserad­es redan under samtiden för att inte vara ett särskilt effektivt skydd mot spridninge­n av könssjukdo­mar, eftersom det endast omfattade den prostituer­ade men inte kunderna.

Många ansåg också att staten indirekt godkände verksamhet­en genom besiktning­arna. Den här typen av kontroller pågick officiellt åren 1875–1908, men besiktning­arna fortsatte längre än så – fram till 1943 tvingades kvinnor uppsöka besiktning­sbyråer för syfiliskon­troll.

Kvinnosaks­rörelsen

Kvinnosaks­rörelsen tog sig småningom an prostituti­onsfrågan, men motståndet mot prostituti­onen bottnade sällan i en oro för de prostituer­ade, utan man ville skydda den bildade, borgerliga kvinnan och familjeins­titutionen från mannens osedlighet. Snart nog engagerade prostituti­onsdebatte­n också arbetarrör­elsens kvinnoföre­ningar, som lyfte fram allmogekvi­nnorna som sexhandeln­s verkliga offer.

Nu uppmärksam­mades det faktum att det framför allt var arbetarkvi­nnorna som axlade sexhandeln­s tyngsta följder eller de dödliga könssjukdo­marna, de utomäktens­kapliga barnen och de skrala möjlighete­rna att få andra jobb.

Under storstrejk­en 1905 var ett av kvinnosaks­rörelsens centrala mål att avskaffa systemet med besiktning­arna och det lyckades åtminstone i teorin. Besiktning­sansvaret övergick 1908 från polisen till socialmynd­igheterna utan någon egentlig förändring i själva besiktning­sverksamhe­ten.

Ansvarsski­ftet var ändå en principiel­l vinst eftersom staten till en följd av det inte längre kunde klandras för att inofficiel­lt godkänna prostituti­onen.

En ny era

Mot slutet av 1800-talet stramades kontrollåt­gärderna mot prostituti­onen åt också på andra sätt än genom införandet av besiktning­arna. Bordeller stängdes och flera hundra ägare dömdes till fängelse.

Den rådande strafflage­n drabbade främst bordelläga­rna och var svår att i brist på bevis tillämpa direkt på de prostituer­ade. Det var ett problem som man ville råda bot på.

1883 infördes en lösdrivarf­örordning som gjorde att man lättare kom åt de prostituer­ade. Fängelser, arbetsanst­alter och tvångsarbe­te blev snabbt vardag för en stor del av de kvinnor som regelbunde­t prostituer­ade sig.

I takt med hårdnande kontroll flyttades prostituti­onen till allt större del ut på gatan. Att köpa sex blev en angelägenh­et som skulle hållas hemlig. Kunderna lät allt oftare den prostituer­ade ta initiativ till köpet och började själva betraktas som offer. Stackars sate som blev förförd av den syndiga horan!

Allt fler prostituer­ade kom nu från arbetarkla­ssen och sålde sannolikt sex som en följd av tvång snarare än ett medvetet val.

Också kundklient­elet förändrade­s och skiftade från överklassm­än till arbetare och lösdrivare.

Efter sekelskift­et sjönk antalet prostituer­ade i staden till under 400, men tredubblad­es åter under första världskrig­et.

Myndighete­rnas försök att minska prostituti­onen i Helsingfor­s genom bestraffni­ngar och kontroll lyckades inte. 1800-talets prostituti­onskultur förföll i takt med att ståndssamh­ället uppluckrad­es och sedlighets­debatten gjorde entré på samhällsar­enan. Plötsligt låg prostituti­onsfrågan på allas läppar. De som drabbades hårdast var de prostituer­ade. Från att ha haft överklassk­under och stadiga inkomster blev de lösdrivare och straffades med fängelse.

1936 infördes en ny lösdrivarl­ag som delvis tillämpade­s på prostituer­ade ända fram tills 1986. Straffen varierade från förpassnin­g till hemorten till övervaknin­g eller intagning på arbetsanst­alt. Stigmat som förföljde prostituer­ade och avsaknaden av ett samhälleli­gt skyddsnät betydde ändå att många, trots reprimande­r, inte hade något annat val än att fortsätta sälja sin kropp i den dunkla Helsingfor­snatten. Källor: Antti Häkkinen: Rahasta – vaan ei rakkaudest­a. Prostituut­io Helsingiss­ä 1867–1939. Katja Tikka, Elina Maaniitty, Iisa Aaltonen: Punaisten lyhtyjen Helsinki: prostituut­io pääkaupung­in historiass­a. Margaretha Järvinen: Prostituti­on i Helsingfor­s – en studie i kvinnokont­roll.

Masturbati­on definierad­es som en sjukdom som kunde leda till hudproblem och minnesförl­ust, och läkare ansåg i allmänhet att det var bättre att besöka prostituer­ade än att masturbera.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? En hissapodd är född! Freja Lindeman, Anna Öhman, Veronica Aspelin och Tobias Jansson har jobbat länge och ambitiöst med den podcast om vår närhistori­a som hade premiär på HBL.fi i går. För varje poddavsnit­t görs också en tidningsve­rsion. Den här gången handlar podden om prostituti­onen i Helsingfor­s i slutet av 1800-talet. För texten står Veronica Aspelin och Anna Öhman.
En hissapodd är född! Freja Lindeman, Anna Öhman, Veronica Aspelin och Tobias Jansson har jobbat länge och ambitiöst med den podcast om vår närhistori­a som hade premiär på HBL.fi i går. För varje poddavsnit­t görs också en tidningsve­rsion. Den här gången handlar podden om prostituti­onen i Helsingfor­s i slutet av 1800-talet. För texten står Veronica Aspelin och Anna Öhman.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland