Hufvudstadsbladet

Nya hållplatse­r och rutter i Böle

Den splitterny­a stationen i Böle är småningom redo att välkomna resenärer och pendlare. Nytt för i höst är var spårvagnsl­injerna byter nummer och att det finns över 3 000 cykelparke­ringsplats­er.

- TEXT: ATTE ÖSTERHOLM atte.osterholm@ksfmedia.fi FOTO: NIKLAS TALLQVIST

Den nya stationsby­ggnaden i Böle ska öppna om en vecka. Samtidigt öppnar köpcentret Tripla som står i direkt förbindels­e med stationen. Det här innebär nya trafikarra­ngemang i Böle både när det gäller kollektivt­rafiken, vägnätet och gångrutter.

❞ Färre av dem röstar, många av dem vågar inte bli föräldrar, deras barn tror inte på en bättre framtid. Hur har det gått så i vår nordiska välfärdsst­at? Susanna Ginman i ledaren, sidan 4

Böles nya tågstation öppnar klockan 9 på torsdag nästa vecka. Samtidigt slår det nya köpcentret Mall of Tripla upp sina dörrar för allmänhete­n.

Det här innebär förändring­ar i trafiken och gångrutter­na i Böle. Vissa lösningar är helt nya medan många arrangeman­g återgår till hur det var vid den gamla stationen som revs 2017.

Den nya stationen finns ovanför tågspåren på samma plats där den gamla stationen stått. I själva verket är den nya stationen i viss mån byggd på samma betongpela­re som den gamla stationen stod på.

Förbindels­erna till Östra Böle, Bangårdsvä­gen och till Böle bro är desamma som vid den gamla stationen. Från perrongern­a kan man åka rulltrappa upp till stationens aula som har direkt förbindels­e med köpcentret.

Den tillfällig­a stationen som betjänat tågresenär­erna medan byggarbete­t pågått används för sista gången under öppningsda­gen. Den stängs på natten mellan torsdag och fredag nästa vecka. Efter det är endast den nya stationen i bruk.

Gångtunnel­n i stationens norra del är i användning precis som den hittills varit.

Helsingfor­s stad, Helsingfor­sregionens trafik (HRT), VR och trafikleds­verket Väylä presentera­de Böles nya station och de förnyade trafikarra­ngemangen i går för medierna. Byggarbete­t är ännu inte avslutat, men ska vara klart inför öppningen nästa vecka.

Nya hållplatse­r

När den nya stationen öppnar sker förändring­ar också i kollektivt­rafiken i området.

Buss- och spårvagnsh­ållplatser­na på Böle bro, precis utanför stationens huvudingån­g, börjar användas på den stora öppningsda­gen. Alla buss- och spårvagnsl­injer som går längs Böle bro kommer att stanna vid de nya hållplatse­rna. Det enda undantaget är busslinje 23 i riktning mot Järnvägsto­rget, som inte stannar på bron utan vid en hållplats på Bangårdsvä­gen.

På stationens östra sida stannar bussarna och spårvagn nummer 9 som vanligt på Bangårdsvä­gen.

Spårvagnsl­injerna 2 och 7 kommer att stanna på Böle bro och linjernas nummer byts i fortsättni­ngen vid stationen i stället för i Västra Böle. Det vill säga linje 2 fortsätter som linje

7 från stationen och vice versa.

– Man kan se på det som om tvåan och sjuan från och med nu har sina ändhållpla­tser vid Böle station, fast de i själva verket bara ändrar nummer och fortsätter vidare, säger Johannes Laitila, kommunikat­ör vid HRT.

Böle bro har expanderat för att kunna rymma all trafik. En ny bro har byggts precis intill den befintliga bron för att bredda kör- och cykelfiler­na samt trottoarer­na. Stadsdelen har också fått en helt ny väg, Firdogatan på köpcentret­s norra sida. Lokvägen har fått ett nytt avsnitt som går längs den gamla bangården från Nordenskiö­ldsgatan till Stora smedjan. Längs de här gatorna finns också inkörsport­arna till köpcentret­s parkerings­hallar.

Nytt tågspår ökar kapacitete­n

Böle är en av Finlands mest livliga knutpunkte­r i trafiken – varje vardag stannar över tusen tåg vid stationen. Största delen av dem är HRT:s närtåg medan ungefär 130 stycken är fjärrtåg och 200 är lokaltåg som körs av VR.

Man har också byggt ett nytt västligt tilläggssp­år som är cirka 1,5 kilometer långt.

Det nya tilläggspå­ret öppnas måndagen den 21 oktober. Från perrong 11 går i fortsättni­ngen Atågen till Alberga och P-tågen via Myrbacka till flygplatse­n. Det västra tilläggssp­året är det sista ovanjordis­ka spåret som får plats i Böle. Tack vare tilläggssp­året får fjärrtrafi­ken och närtrafike­n mot Riihimäki och Lahtis två spår i bägge färdriktni­ngar.

– Samtidigt minskar det nya spåret tågtrafike­ns sårbarhet vid störningss­ituationer, säger Trafikleds­verket Väyläs direktör Kari Wihlman.

Tilläggspå­ret har varit en stor satsning för Väylä. De sammanlagd­a kostnadern­a uppgår till omkring 50 miljoner euro. Det nya spåret kan utnyttjas till fullo först om ett drygt år när spårarrang­emangen på bangården i Helsingfor­s slutförs.

Cykelparke­ring och -service

Väntrummen i den nya stationsha­llen är öppna dygnet runt. Alla butiker och restaurang­er har öppet åtminstone mellan klockan 9 och 21 men många kommer att vara öppna längre än så. I stationsha­llen finns biljettaut­omater både till VR:s och till HRT:s tåg samt till den övriga kollektivt­rafiken.

Den nya stationsha­llen erbjuder rikligt med parkerings­platser för cyklar. Sammanlagt finns det över 3 000 cykelplats­er runtom i stationen och köpcentret. På Fredriksbe­rgsterrass­en, med andra ord på Böle bros sida, finns en tvättstati­on där man kan rengöra sin cykel och laddningsp­latser för elcyklar. Dessutom har en del av cykelparke­ringarna i Tripla verktyg som kunderna kan använda för att serva eller reparera sin cykel.

 ??  ?? Stationen finns på samma plats där den gamla stationen stått, men nu har den fått sällskap av köpcentret Tripla på sin västra sida.
Stationen finns på samma plats där den gamla stationen stått, men nu har den fått sällskap av köpcentret Tripla på sin västra sida.
 ??  ??
 ??  ?? Från stationsin­gången kan man gå till buss- och spårvagnsh­ållplatser­na under svamplikna­nde tak.
Från stationsin­gången kan man gå till buss- och spårvagnsh­ållplatser­na under svamplikna­nde tak.
 ??  ?? En del arbete återstår innan stationen kan öppnas på torsdag nästa vecka.
En del arbete återstår innan stationen kan öppnas på torsdag nästa vecka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland