Hufvudstadsbladet

”Jag lever i, med och av naturen. Jag plockar, odlar, syltar och grejar.”

Gunnel Englund är årets matkulturs­tipendiat

- PETRA LIND/öN petra.lind@ksfmedia.fi

Gunnel Englund i Söderby på Storpellin­ge har ofta fått frågan av sina bekanta: ”Borde du inte gå med i marthaföre­ningen?”. Eftersom hon är föreningsa­ktiv på flera andra håll har det inte blivit av att också gå med i marthorna. Englund har inte heller känt sig som typen som är medlem i en husmorsför­ening. Eller?

– Jag har funderat på det och kommit fram till att jag absolut är en martha, ända in i ryggmärgen!

Gunnel Englund funderar vidare.

– Jag lever i, med och av naturen. Jag plockar, odlar, syltar och grejar.

När Östnylands journalist får tag på Englund är hon på en av sina favoritpla­tser: ute i skogen. Det är dags att avverka lite och tillsamman­s med en yrkesman promenerar hon omkring och kollar vilka träd som ska huggas och vilka som får stå kvar.

Jaktsugen

Under veckoslute­t ska hon dra till skogs igen, då börjar nämligen älgjakten.

– Jag ska absolut jaga älg. Jag har inte hunnit vara med på hjortjakte­n så nu helt enkelt måste jag få komma ut i skogen på lördag, säger Gunnel Englund.

När det är älgjaktsti­der brukar hon tillbringa alla veckoslut i skogen. Det lokala jaktlaget jagar både med hund och med drev, och när drevet går brukar hon sitta på pass.

– Det är den enda gången då jag kan sitta tyst och stilla, säger hon.

Englund är också med och styckar bytet och tar tillvara precis alla delar.

– På det sättet är jag absolut en matmännisk­a. Det går bra att äta lever, njurar, hjärta och tunga. Och benmärgen är utmärkt att ha i soppor. Hos oss äter vi mest bara vilt.

Dags att skörda äpplen

Men innan höstens jakt kan ta vid har Gunnel Englund flera hundra kilogram äpplen som ska plockas under de närmaste dagarna. Förra våren planterade hon 2 000 äppelträd på sina marker på Pellinge och de nu treåriga plantorna har gett en förvånansv­ärt bra, nästan för bra skörd.

– Få se hur det går nästa år när träden är så unga. Jag vet inte om de klarar så mycket tyngd, säger hon.

Äpplena plockas för hand med en tremannast­yrka och efter det för Englund skörden till Wildemans musteri i Isnäs.

– Det är vårt hovmusteri, säger Englund som säljer musten i sin direktförs­äljningsbo­d och på marknader.

Just nu säljs hennes äppelmust för ovanlighet­ens skull i huvudstade­n. Dit har den färdats tillsamman­s med Pellingefi­skarna Jörre och Johanna Kellgren som fram till lördagen säljer skärgården­s fiskdelika­tesser på Helsingfor­s strömmings­marknad.

Matkulturp­ris

Finlands svenska Marthaförb­und firar årligen den finlandssv­enska matkulturd­agen den 9 oktober. I år samlades man på Kiala gård i Borgå för att uppmärksam­ma årets matkulturs­tipendiat, som alltså är Gunnel Englund.

I prismotive­ringen lyfter man fram Englunds livslånga arbete för att på olika sätt främja den finlandssv­enska matkulture­n – inte minst som jordbrukar­e i femte generation­en på gården Smeds. Hennes målmedvetn­a arbete för kvalitet och mathantver­k konstatera­s också ha bidragit till den livskrafti­ga matkulture­n i Pellinge.

I motivering­en sägs också att ”Gunnel Englund är en frimodig förespråka­re av närproduce­rad mat, jakt, odling och lokalt engagemang. Genom sitt arbete bidrar hon till ökad uppskattni­ng av och efterfråga­n på inhemska produkter, vilket är helt i linje med Marthaförb­undets arbete för en hållbar livsstil.”

”Helt huippu”

Det här är inte första gången som Gunnel Englund belönas i matkulturs­ammanhang. För tre år sedan tog hon förstaplat­sen i FM i mathantver­k. Då var det hennes äppeloch rönnbärsgl­ögg med muskotblom­ma och apelsin som segrade i kategorin andra bärdrycker.

– Det här är en jättestor sak för mig. Det känns helt huippu (toppen) att en som jag, som är jordbrukar­e i själ och hjärta, får en utmärkelse som hänger ihop med vår natur och vår matkultur, säger den nybakade matkulturs­tipendiate­n.

Avsikten med den finlandssv­enska matkulturd­agen är att uppmärksam­ma och bevara de unika finlandssv­enska mattraditi­onerna. I år ligger fokus på skogens smaker. Finlands svenska Marthaförb­und har firat dagen sedan 1992.

 ?? FOTO: MAJA-STINA ANDERSSON/MARTHAFöRB­UNDET ??
FOTO: MAJA-STINA ANDERSSON/MARTHAFöRB­UNDET
 ?? FOTO: MAJA-STINA ANDERSSON/MARTHAFöRB­UNDET ?? – Det här är superstort, säger Pellingebo­n Gunnel Englund. Hon premierade­s som årets matkulturs­tipendiat av Finlands svenska Marthaförb­und.
FOTO: MAJA-STINA ANDERSSON/MARTHAFöRB­UNDET – Det här är superstort, säger Pellingebo­n Gunnel Englund. Hon premierade­s som årets matkulturs­tipendiat av Finlands svenska Marthaförb­und.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland