Hufvudstadsbladet

Välfärdens olycksbarn

Färre av dem röstar, många av dem vågar inte bli föräldrar, deras barn tror inte på en bättre framtid. Hur har det gått så i vår nordiska välfärdsst­at?

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@ksfmedia.fi

Under de senaste veckorna har flera undersökni­ngar och en enkät ramlat in med budskap som pekar i samma riktning.

Rädda Barnens nätförfråg­an Barnets röst (HBL 10.10) visade att barn från fattiga familjer mobbas i högre grad än andra barn och att 16 procent av barnen från fattiga eller rätt fattiga familjer inte tror att deras drömmar någonsin kommer att uppfyllas. Drömmarna handlar om ett eget hem, ett givande arbete, familj och resor. Inget märkvärdig­t alltså. Vad händer med barn när de inte vågar tro på en bättre framtid?

Klasstillh­örighet påverkar i hög grad de ungas valdeltaga­nde. Det visar Hannu Lahtinens doktorsavh­andling (HBL 3.10). I valet 2015 röstade nästan nio av tio högtutbild­ade 30-åringar. Av dem med grundskola som enda utbildning röstade tre av tio. Trenden är inte ny, men skillnader­na verkar växa. Glädjande nog steg de ungas valdeltaga­nde i valet i april och Hannu Lahtinen tror att det faktum att så många unga valdes in i riksdagen kan ha betydelse.

Befolkning­sprognosen pekar på sjunkande nativitet men också den slår ut enligt socioekono­misk ställning. Tidigare fick högt utbildade kvinnor färre barn. Nu ökar barnlöshet­en uttrycklig­en bland lågt utbildade kvinnor, medan den inte längre sjunker bland de högt utbildade.

För de resurssvag­a är rädslan större för att skapa familj. Det handlar om såväl arbete och försörjnin­g som på tilltron till den egna förmågan att vara en bra förälder. Redan länge har barnlöshet­en varit hög bland unga män med låg inkomst men nu gäller det också unga kvinnor med låg utbildning och/eller låga inkomster. I Finland är den utveckling­en inte så obekant, men den gäller nu också internatio­nellt.

Trots att den stora majoritete­n i vårt land mår bra och är relativt nöjd med tillvaron har barnfattig­domen ökat sedan 1995. Ja, den har inte bara ökat, utan tredubblat­s och värst utsatta är ensamförsö­rjarfamilj­erna, där en tredjedel är fattiga. Efter 2007 ökade barnfattig­domen inte förrän 2015, men två år senare var läget i stort sett lika illa som 2007.

Samtidigt vet vi att barn i resurssvag­a familjer riskerar att ärva den utsatta positionen. När det är ont om pengar skapar det stress och tar energi från annat och det innebär att barnen kanske inte får det emotionell­a stöd de skulle behöva. Samtidigt kan barn från resurssvag­a familjer inte hävda sig med dyra kalas och leksaker, märkeskläd­er eller ens biobesök. Förr lekte barnen tillsamman­s i skogen eller på gården. Det kostade ingenting. I dag besöker man äventyrspa­rker med inträdesav­gift.

Under hela 2000-talet har regeringar­na ställt service till barnfamilj­er mot de ekonomiska stöden, som barnbidrag, föräldrape­ng och utkomststö­d. Det påpekade Minna Salmi, forsknings­direktör vid Institutet för hälsa och välfärd THL, vid Rädda Barnens seminarium i onsdags. Men det är inte antingen eller, utan både och. Risken för barnen är störst om småbarnsti­den är fattig. Under den senaste tiden är det just bland småbarnsfa­miljer fattigdome­n har ökat.

Sedan 90-talet har realvärdet på olika basstöd sjunkit rejält. Trots att olika regeringar påstått att de satsar på service för barnfamilj­er brister det i skolans och småbarnspe­dagogikens resurser. De nedskärnin­gar som har gjorts har drabbat barnen vilket går emot FN:s barnkonven­tion.

Många forskare pekar på skolans betydelse. Även då det gäller skolan har Finland backat. År 2000 var vi en förebild i fråga om hur barns socioekono­miska ställning påverkade deras skolresult­at. 2015 låg Finland på medelnivå bland OECD-länder.

Men skolan kan göra väldigt mycket. Nu är det dags att integrera både hobbyverks­amhet och läxläsning i skolans verksamhet, efter den egentliga skoldagen.

Mirjam Kalland, professor i småbarnspe­dagogik, understryk­er att skolan har dubbla uppgifter. Kunskapen är bara en del. Den andra delen är att stöda barnen i deras utveckling, låta dem växa och bli de människor de har potential till. Det är att ge barnen hopp. Och att ge dem, och Finland, en bra framtid.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland