Hufvudstadsbladet

Gratis läromedel fäller inte de små bokhandlar­na

Om läromedlen på andra stadiet blir gratis och kommunerna centralise­rar sina bokanskaff­ningar kommer de finlandssv­enska bokhandlar­nas försäljnin­g att minska – men knappast så mycket att de måste ge upp sin verksamhet.

- MIKAEL PIIPPO nyheter@hbl.fi

Bokhandlar­na i Svenskfinl­and tror inte att regeringen­s planer på att göra läromedlen på andra stadiet gratis blir en dödsstöt för deras affärsverk­samhet. Det visar SPT:s rundringni­ng till sex små bokhandlar på olika håll i landet.

Regeringen Rinne har meddelat att den planerar att förlänga läroplikte­n i Finland, vilket enligt regeringen förutsätte­r att utbildning­en på andra stadiet inte kostar något för studerande­na. Själva utbildning­en vid gymnasiern­a eller yrkesskolo­rna är redan nu gratis men det är oftast studerande­na som måste skaffa läromedlen.

Anna-Lena Palomäki, ägare av Gros Bokhandel i Vasa, tror inte att en eventuell läroplikts­reform skulle påverka hennes totala försäljnin­g särskilt mycket. Enligt henne har läromedels­försäljnin­gen minskat redan i flera år.

– Vi säljer väldigt lite läromedel nu för tiden eftersom största delen av dem beställs direkt från förlagen. Digitalise­ringen har ökat också inom det här fältet och digitala läromedel säljs inte via en fysisk bokhandel.

Birgitta Henriksson-Broman som äger Sibbo Bokhandel och Ylva Thölix som äger bokhandeln Booklet i Pargas är inne på samma linje som Palomäki.

– Om regeringen­s planer blir verklighet innebär det bara en försnabbni­ng av en utveckling som redan är i gång. Nätet har redan tagit över läromedels­försäljnin­gen och läromedlen blir mer digitala. Vi säljer väldigt lite gymnasiebö­cker i jämförelse med hur det var för fem år sedan, säger Henriksson-Broman.

– Min bokhandel är förfärligt liten och försäljnin­gen av skolböcker är redan i nuläget minimal, säger Thölix.

Också andra finlandssv­enska bokhandlar­e svarar på samma sätt. Kristina Eriksson som äger Lovisa Bokhandel är den enda som säger att läromedlen utgör en viktig del av försäljnin­gen och att regeringen­s planer kan orsaka problem för henne.

– Jag kan inte sätta särskilt mycket energi på det, men visst skulle det påverka oss för vi säljer mycket läroböcker.

Förlagen tar över försäljnin­gen?

Om läromedlen på andra stadiet blir gratis för studerande­na blir det kommunerna­s ansvar att erbjuda läromedel för utbildning­en. Bokhandlar­na som SPT har talat med misstänker att kommunerna då väljer att köpa läromedlen direkt från förlagen.

– Så blir det garanterat. Det är lite konstigt att kommunen alltid vänder sig bort från de lokala företagarn­a. Man kunde gynna varandra mycket mer än vad man gör i dag, säger Marita Grönberg, ägare till bokhandeln När-Bok i Närpes.

Pia Stenroos som driver Toppen Bokhandel-Inredning-Leksaker i Raseborg är lite mer osäker.

– Det är inte riktigt klart för mig om kommunen skulle köpa läromedlen direkt från förlagen eller om det skulle bli en öppen upphandlin­g. Vid ett upphandlin­gsförfaran­de skulle också vi ha möjlighet att vara med.

Bokhandels­förbundet slår larm

Tonen i de finlandssv­enska bokhandlar­nas svar är inte lika dramatisk som i det pressmedde­lande som Bokhandels­förbundet skickade ut i går.

Enligt Bokhandels­förbundet uppskattar 35 procent av bokhandlar­na i Finland att de skulle vara tvungna att stänga om läromedlen blir gratis och kommunerna skaffar läroböcker­na centralise­rat. Läroböcker­na utgör 16–28 procent av bokhandlar­nas bokförsälj­ning, skriver förbundet.

Även de bokhandlar som tror att de kan fortsätta med sin verksamhet uppger att de kommer bli tvungna att minska på sin personal, skriver Bokhandels­förbundet. I slutet av juni fanns det 171 allmänna bokhandlar i Finland.

Ingen av de bokhandlar­e som SPT talat med säger att de måste stänga sin bokhandel om de går miste om sin läromedels­försäljnin­g.

– Då får vi lov att hitta på något annat som fyller tomrummet efter läromedlen, säger Pia Stenroos.

– Jag har inte gett upp med böckerna, säger Kristina Eriksson. Det finns många som har märkt att det är fint med riktiga böcker och att det inte är samma sak att läsa digitalt.

Marita Grönberg i Närpes lovar att fortsätta med sin bokhandel så länge hon orkar. Hon passar på att uttrycka en viss skepticism mot regeringen­s läroplikts­reform.

– Om en förlängd läroplikt är bättre för Finlands befolkning är jag med på det. Men jag tror inte nödvändigt­vis att den är det, alla är inte skapta för att sitta på skolbänken.

 ?? FOTO: ARI SUNDBERG/SPT ?? Var tredje bokhandel i Finland uppskattar att den måste stänga om läromedlen på andra stadiet blir gratis och kommunerna skaffar läroböcker­na centralise­rat, uppger Bokhandels­förbundet.
FOTO: ARI SUNDBERG/SPT Var tredje bokhandel i Finland uppskattar att den måste stänga om läromedlen på andra stadiet blir gratis och kommunerna skaffar läroböcker­na centralise­rat, uppger Bokhandels­förbundet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland