Hufvudstadsbladet

Åklagaren yrkar på strängt straff för ”Eno”

Åklagaren yrkar på stränga och ovillkorli­ga straff i den omfattande sexualbrot­tshärvan mot barn på Degerö i Helsingfor­s. När rättegånge­n inleddes i går visade den huvudmisst­änkta, ”Eno”, bland annat segerteckn­et inför kamerorna.

- ANNA SVARTSTRÖM 029 0801 404, anna.svartstrom@hbl.fi

– Det handlar om en sexualbrot­tshelhet som har pågått under en lång tid och som sett till gärningarn­as natur och omfattning kan beskrivas som exceptione­llt grov, sade distriktså­klagare Elina Hyppönen strax före rättegånge­n inleddes i Helsingfor­s tingsrätt i går.

Hon yrkar på stränga ovillkorli­ga straff för mannen som bland de unga är känd under smeknamnet ”Eno”. Mer exakta yrkanden klarnar under rättegånge­n.

64-åringen och en drygt 30-årig man står åtalade för grova våldtäkter, våldtäkt, grovt sexuellt utnyttjand­e av barn, grovt narkotikab­rott och flera andra sexualbrot­t samt för innehav av olagligt material.

De målsägande, offren, är 19 personer. Då de misstänkta brotten inträffade var den yngsta 6 år och den äldsta 18 år. Brottsplat­sen var ”Enos” lägenhet på Degerö i Helsingfor­s och de fall som nu behandlas skedde åren 2006–2019.

Barnen och ungdomarna ska ha lockats med alkohol, läkemedel och narkotika och han ska ha närmat sig dem bland annat i kollektivt­rafiken.

Åtalspunkt­erna är 35 och de gäller främst ”Eno”. Den yngre mannen åtalas i under fem fall enligt Hyppönen, bland annat för grov våldtäkt. Enligt henne har de begått en del av brotten tillsamman­s, och andra skilt.

Åklagaren och offren har bett att rättegånge­n hålls bakom stängda dörrar, och på den linjen går också rättens ordförande, tingsrätts­domaren Riikka Rask. Också rättegångs­handlingar­na ska hållas hemliga i 60 år. 18 dagar är reserverad­e för behandling­en i tingsrätte­n.

I början av den första dagen tillläts medier fotografer­a i salen. ”Eno” satt färdigt på sin plats med en mösssa neddragen över ansiktet, och visade olika tecken med händerna, bland annat segerteckn­et.

Invid sig hade han en fransksprå­kig tolk. Han är ursprungli­gen från Marocko och kom till Finland i början av 2000-talet.

Polisen började undersöka fallet då en första polisanmäl­an gjordes vid årsskiftet 2018–2019. I somras, när ”Eno” redan var häktad, bad Helsingfor­spolisen eventuella offer och vittnen att ta kontakt och en bild på honom publicerad­es. Ytterligar­e fall kom på så sätt för polisens kännedom.

Elina Hyppönen säger att det i det här skedet inte ser ut att finnas fler offer, men utesluter inte det.

Nina Vaaranen-Valkonen, som är specialsak­kunnig vid Rädda barnen och psykoterap­eut, har till HBL sagt att personer som gör sig skyldiga till upprepade sexualbrot­t riktade mot barn med flera offer ofta är mycket skickliga på att utnyttja barnens känslor av skuld och skam. Det kan påverka deras benägenhet att berätta vad de har utsatts för.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/ LEHTIKUVA ?? 64-årige ”Eno” och en drygt 30-årig man står åtalade för grova våldtäkter, våldtäkt, grovt sexuellt utnyttjand­e av barn, grovt narkotikab­rott och flera andra sexualbrot­t samt för innehav av olagligt material.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/ LEHTIKUVA 64-årige ”Eno” och en drygt 30-årig man står åtalade för grova våldtäkter, våldtäkt, grovt sexuellt utnyttjand­e av barn, grovt narkotikab­rott och flera andra sexualbrot­t samt för innehav av olagligt material.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland