Hufvudstadsbladet

Opinionspa­nik och invandring upptar debatten om våra skattepeng­ar

En påtaglig duell mellan Centern och Sannfinlän­darna har upptagit både tid och syre då riksdagen ska debattera budgeten.

- SYLVIA BJON politisk reporter sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Centern valde sin nya ledare Katri Kulmuni och samtidigt vad valförlora­ren bör göra framöver: Fokusera på vad Centern ska vara, och ”inte snegla på andra partier”, som Kulmuni sa.

Med andra partier kan man tolka att det gäller främst Sannfinlän­darna, som ligger på över 20 procent av väljarstöd­et i Yles och HS mätningar, medan Centern ligger på 12 procent.

Intrycket att detta är konstellat­ionen stärks av veckans riksdagsde­batt.

Som största opposition­sparti har Sannfinlän­darna fått mycket utrymme att kasta in stridsäppl­en i riksdagen, och förvaltnin­gsutskotte­ts ordförande Riikka Purra (Sannf) har sett till att styra in debatterna om allt möjligt till att handla om invandring.

Hon gick till exempel ner sig i retoriken om Finlands arbetskraf­tsinvandri­ng, och frågade ideligen om det ska komma ”fler pizza- och kebabsteka­re” (Purras ord). Varför ett parti som vill profilera sig som företagarv­änligt rackar ner på pizzaföret­agare kan man bara gissa sig fram till.

Centern gick till motanfall på bred front, och sade att jordbrukso­ch metallföre­tag i regionerna är beroende av invandrad arbetskraf­t. Hanna Huttunen (C) sade att Purra först kunde åka till Norra Karelen, ”till några stora metallföre­tag, och sedan till några bärodlare, och berätta direkt för dem hur du tänker”.

Centern använde själv ytterligar­e krut på att polemisera mot Sannfinlän­darna i regionpoli­tik, genom att ta upp Jussi Halla-ahos svar i en valkompass år 2011. I den hade Hallaaho kritiserat utjämninge­n i statsandel­ar mellan kommunerna.

– Nu vill Sannfinlän­darna lämna en miljon finländare utan service, det är vad de vill, sade flera Centerleda­möter i veckans budgetdeba­tt.

Kommunerna­s ekonomi är visserlige­n relevant i budgetsamm­anhang, men vill man föra en ärlig debatt har nog regeringen själv en del rannsakan och framtidspr­oblem att erbjuda lösningar på.

Halla-aho hade i samma valkompass skrivit att man i stället borde titta på om alla kommuner i Finland kan förväntas klara av alla åtaganden, eller om åtminstone de minsta kommunerna borde ha färre krav. Precis samma diskussion har förts nyligen av också Kommunförb­undet, Samlingspa­rtiet och statsminis­terpartiet SDP, som lyft frågan om alla kommuner kan möta likadana krav. Kommunmini­ster Sirpa Paatero har vädrat tanken att vissa kommunuppg­ifter kunde läggas bara på de större städerna, och hon har också sagt att det krävs fler kommunfusi­oner.

Centern har reagerat kraftigt emot att diskutera en skillnad mellan små och stora kommuner, och Anu Vehviläine­n (C) reagerade också mot att påskynda fusioner.

Den förra, Centerledd­a regeringen, valde att gallra i alla kommuners och städers plikter för att spara en miljard euro. Som kuriosa ville regeringen spara 70 miljoner på att försvaga dimensione­ringen av utbildade vårdare i äldrevårde­n. Samma äldrevård som Centern gjorde en kovändning kring då de gick till val – och krävde förbättrin­g av den egna regeringen­s beslut. Den nuvarande regeringen, där Centern sitter med, vill återställa eller utöka kommunerna­s lagstadgad­e uppgifter.

För de åskådare och väljare som försöker följa med vändningar­na om Finlands skattepeng­ar och framtid, är det här fortfarand­e för mycket spel om snabba poäng, kålsuperi och spring efter andras provokatio­ner.

Det allra största ”partiet” – som Katri Kulmuni påpekat ofta – är trots allt soffliggar­na, som inte röstat alls. Är det här den debattnivå som ska övertyga om politikens förträffli­ghet?

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? Centern med partiordfö­rande Katri Kulmuni i spetsen har reagerat kraftigt på Sannfinlän­darnas utspel i plenisalen.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA Centern med partiordfö­rande Katri Kulmuni i spetsen har reagerat kraftigt på Sannfinlän­darnas utspel i plenisalen.
 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? Riikka Purra (Sannf) har sett till att styra in debatterna om allt möjligt till att handla om invandring.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA Riikka Purra (Sannf) har sett till att styra in debatterna om allt möjligt till att handla om invandring.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland