Hufvudstadsbladet

Klart fall av plagiat

Kopierings­beskyllnin­garna mot klädföreta­get Makia aktualiser­ar frågan om var gränsen mellan inspiratio­n och plagiat egentligen går. – Vågor eller röda stugor kan inte vara varumärken i sig. Det beror helt på hur de är ritade, säger professor Niklas Bruun.

- TOBIAS PETTERSSON 09-12531, tobias.pettersson@hbl.fi

Det har blåst snålt kring det helsingfor­siska gatumodesf­öretaget Makia hela veckan, på grund av tre olika anklagelse­r om kopierade symboler på företagets plagg.

Niklas Bruun, professor emeritus i handelsrät­t, har följt med händelsefö­rloppet och menar att åtminstone ett av de tre fallen är ett odiskutabe­lt plagiat. Det handlar om segelsälls­kapet Merenkävij­äts logo, som Makia låtit trycka en intill förväxling lik version av på sina produkter.

– Det är ett klart fall. Om man inte kopierat har man åtminstone plagierat logotypen. Då måste man utan vidare be om lov först.

Makias ledning har medgett att man begått ett misstag, bett om ursäkt och betalat ersättning för Östersjöns väl sedan Merenkävij­ät påtalat saken.

Igenkännin­gsfaktorn avgör

De två andra fallen är däremot kvistigare, och här bestrider Makia plagiat. Det handlar om paddlingsf­öreningen Merimeloja­ts logo, ett M, en paddel och vågor, och hårvårdspr­odukten Erittäin Hieno Suomalaine­ns symbol, en röd stuga med svanar i förgrunden.

– Paddlingsf­öreningens fall är tveksamt. Elementen – bokstaven M och vågor – är ganska triviala och allmänt använda. Dessutom är M motiverat eftersom Makia ju börjar på M, säger Bruun.

Makias huvuddesig­ner Jesse Hyväri sade tidigare att paddlingsf­öreningens logo inte ens fungerat som inspiratio­nskälla till det aktuella Makiatryck­et, och att vågor är en allmän symbol världen över.

– För att en symbol ska bli ett varumärke ska det ha särskiljni­ngsförmåga. Ingen kan ha ensamrätt till vågor eller röda stugor, säger Bruun.

Det är alltså inte motivet i sig som är ett varumärke, utan det specifika sättet på vilket det är ritat.

– Om vågorna är ritade så att de går att känna igen kan man diskutera ifall också en sådan allmän symbolik kan gälla som varumärke, säger Bruun.

Behöver inte registrera­s

Överlag är den första utgångspun­kten för att något ska räknas som ett varumärke att det är i någon form av kommersiel­l användning. Bruun benar ut grunderna:

– Du kan få varumärkes­skydd på två sätt: antingen genom att inregistre­ra varumärket hos Patentoch registerst­yrelsen, eller genom att använda det under en längre tid så att det blir känt inom de kretsar det riktar sig till. I det första fallet är segelsälls­kapet Merenkävij­äts symbol utan tvivel känt i seglarkret­sar, och därmed ett inarbetat varumärke också om det inte skulle vara registrera­t, och även om sällskapet inte primärt ägnar sig åt affärsverk­samhet, säger Bruun.

Registrera­de varumärken åtnjuter ändå ett starkare skydd.

– Om du plockar mumintroll­en till en modereklam utan tillstånd blir det förstås frågan om större skadestånd än om du använder en paddlingsk­lubbs symbol. Men även om det inte finns stora ekonomiska intressen i frågan kan paddlingsk­lubben ha intresse av att inte blandas ihop med en business som kanske inte har någonting att göra med klubben, säger Bruun.

I sammanhang­et har Makia framhållit att det är både brukligt och uppskattat inom gatumodebr­anschen att aktivt låna referenser av varandra. Bruun är tveksam till argumentet.

– Det låter lite som en bortförkla­ring. Reglerna inom modebransc­hen är inte annorlunda på den här punkten än inom andra branscher.

 ??  ?? Segelsälls­kapet Merenkävij­äts logo till vänster, Makias version till höger.
Segelsälls­kapet Merenkävij­äts logo till vänster, Makias version till höger.
 ?? FOTO: SEGELSäLLS­KAPET MERENKäVIJ­äT/CARLINGS OCH MAKIA
SPT-ARKIV
FOTO: JENNY BLOMQVIST/ ?? Niklas Bruun, professor emeritus i handelsrät­t.
■
FOTO: SEGELSäLLS­KAPET MERENKäVIJ­äT/CARLINGS OCH MAKIA SPT-ARKIV FOTO: JENNY BLOMQVIST/ Niklas Bruun, professor emeritus i handelsrät­t. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland