Hufvudstadsbladet

Experter tveksamma till Scheinins förslag

Tre professore­r i straffrätt ser både för- och nackdelar i professor Martin Scheinins förslag till en ny definition av terrorism som skulle slopa kravet på ett terroristi­skt syfte. Det skulle leda till att exempelvis skolattack­er skulle betraktas som terr

- HENRI FORSS/SPT

Martin Scheinin förespråka­r en ny definition av terrorism där man slopar det nuvarande kravet på ett ”terroristi­skt syfte”. Om en attack riktar sig mot flera slumpmässi­gt utvalda offer som av gärningsma­nnen reduceras till instrument för att uppnå något annat, så är det fråga om ett terrordåd, anser Scheinin, som är professor i internatio­nell rätt och mänskliga rättighete­r vid European University Institute i Florens.

Detta skulle leda till att skolattack­erna i Kuopio 2019, Kauhajoki 2008 och Jokela 2007, bombdådet i köpcentret Myyrmanni i Vanda 2002 samt masskjutni­ngarna i Hyvinge 2012 och Imatra 2016 borde betraktas som terrordåd.

Professore­rna i straffrätt Kimmo

Nuotio, Minna Kimpimäki och Dan Frände ser både för- och nackdelar i Scheinins förslag.

– Jag tycker att det är bra att Scheinin lyfter fram instrument­aliseringe­n av offren, det är ett väsentligt kriterium, men därtill behövs avgränsand­e kriterium, eftersom instrument­alisering kan förekomma även i andra brott, säger Nuotio, som jobbar vid Helsingfor­s universite­t.

Kimpimäki, som jobbar vid Lapplands universite­t, håller med om att det som i lagen avses med terroristi­skt syfte inte är alldeles entydigt och att det kunde ha definierat­s mer konkret och kanske bredare. Men samtidigt ser hon problem i Scheinins förslag.

– Det att man ser på både den objektiva sidan, det vill säga dådet, och den subjektiva sidan, det vill säga det terroristi­ska syftet, är det som i flera fall skiljer terroristi­ska dåd från andra våldsdåd.

Dan Frände vid Helsingfor­s universite­t är inne på samma spår. Han tycker också att det finns en risk med att slopa kravet på terroristi­skt syfte.

– Då blir frågan, vad är det som skiljer ett terroristi­skt dåd från ett vanligt våldsdåd.

Terrorpara­graferna har ökat

Strafflage­ns kapitel om terroristb­rott bygger på Europeiska rådets rambeslut och EU:s terrorismd­irektiv. Det har vuxit fram under 2000-talet som en serie reaktioner på islamistis­ka terrordåd. På grund av det har tröskeln för att betrakta våldsdåd som begås av muslimer sjunkit.

– Jag har förhållit mig delvis skeptiskt till utökandet av terrorismp­aragrafern­a. Man har så småningom inkluderat gärningar som ligger allt längre ifrån den egentliga terroristi­ska verksamhet­en, säger Kimpimäki.

I kapitlet ingår paragrafer till exempel för resa i syfte att begå terroristb­rott, finansieri­ng av terroristg­rupp, rekryterin­g för ett terroristb­rott, deltagande i utbildning för ett terroristb­rott och främjande av en terroristg­rupps verksamhet.

– Det här motiveras med att det effektiver­ar kampen mot terrorisme­n, men själv har jag ifrågasatt det. Det har i Finland lett till långa och komplicera­de rättsproce­sser som slutar med att åtalen förkastas.

Enligt henne är det tydligt att det finns en koppling mellan bristen på fällande domar och det ökade antalet paragrafer.

Dan Frände skriver under påståendet att kapitlet om terroristb­rott har uppkommit som en reaktion mot islamistis­k terrorism, men anser att paragrafer­na fungerar också för annan terroristi­sk verksamhet.

– Jag tänker på Anders Behring Breivik. Det som han gjorde var ett typiskt terroristb­rott som riktade sig mot norska medborgare.

Däremot är han inte övertygad om att knivhuggni­ngen i Åbo 2017 verkligen var ett terrordåd.

– Det var på gränsen om man kunde anse det.

Även andra experter har ifrågasatt huruvida gärningsma­nnen Abderrahma­n Bouanane verkligen hade ett terroristi­skt syfte, även om han blev dömd för bland annat två mord i terroristi­skt syfte.

Skolattack­er inte terror

Varken Frände, Kimpimäki eller Nuotio tänder på tanken att skolattack­er eller masskjutni­ngar ska betraktas som terrordåd.

– Det är klart att de kan innehålla terroristi­ska drag, där ingår ofta hat och en vilja att orsaka skräck. Men samtidigt skulle jag vara försiktig med att överdramat­isera, säger Nuotio.

Enligt honom handlar skolattack­erna ofta om enstaka barn och ungdomars desperata dåd, och saknar för det mesta en politisk dimension, även om flera av gärningsmä­nnen i skolattack­erna lämnat manifest efter sig – vilket också Bouanane gjorde.

– Min poäng är att man måste vara försiktig med användning­en av brottsrubr­iceringar. Det är viktigt att terrorism även i fortsättni­ngen förblir ett mycket speciellt och allvarligt brott, säger Kimmo Nuotio.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland