Hufvudstadsbladet

”IS-barnen kan tas hem utan föräldrarn­as lov”

Regeringen borde sträva efter att ta hem åtminstone de finländska barnen från al-Hol-lägret i Syrien. Det säger justitieka­nslern som svar på klagomål om regeringen­s agerande i frågan. Samtidigt varnar han för att de vuxna finländarn­a i lägret kan utgöra e

- ANNA SVARTSTRöM PETER BUCHERT

Justitieka­nsler Tuomas Pöysti har tagit ställning till flera klagomål om hur regeringen handlat i fall där finländare rest till IS-områden och nu finns i läger i Syrien. Också statsminis­tern, utrikesmin­istern, inrikesmin­istern och Utrikesmin­isteriet har kritiserat­s för att de inte verkar för att ta hem finländare från al-Hol där IS-anhängare är placerade.

Pöystis slutsats är ändå att regeringen och ministrarn­a har agerat enligt lagen. Han motiverar det med att Utrikesmin­isteriet i ett resemeddel­ande 2011 rekommende­rade finländare att lämna landet, och två år senare meddelade att inga konsulära tjänster kan erbjudas där.

För barnens del konstatera­r han att en juridisk bedömning talar för att regeringen borde sträva efter att ta hem åtminstone barnen efter bedömning från fall till fall och för att trygga barnens liv, även om vårdnadsha­varen inte samtycker.

”Barnets bästa är av största vikt, vilket kan åsidosätta förälderns intressen”, skriver Pöysti. Skyddet för familjeliv­et ger inte vårdnadsha­varen rätt att äventyra barnets hälsa och utveckling. Förhålland­ena i lägret är mycket dåliga.

Enligt justitieka­nslern är hela frågeställ­ningen är mångfacett­erad. Juridiskt entydigt är enligt honom att ta hem både barnen och vårdnadsha­varen. En möjlighet är att göra det och vid behov omhänderta barnen på plats i Finland.

Beträffand­e de vuxna menar han att det handlar om mer än en laglig bedömning. Man måste också avväga det säkerhetsh­ot som vuxna återvändar­e utgör och hantera det med skäliga åtgärder.

I al-Hol finns 33 barn och 11 kvinnor med finskt medborgars­kap eller uppehållst­illstånd i Finland. De syrisk-kurdiska myndighete­rna administre­rar lägret som uppstod då de sista IS-fästena föll i vintras. Sammanlagt finns omkring 70 000 personer i det och de lokala myndighete­rna har upprepade gånger vädjat till västländer­na om att de ska ta hem sina medborgare.

”Måste anpassa sig”

Justitieka­nslerns uppgift är att övervaka laglighete­n i regeringen­s och ministerie­rnas åtgärder och att domstolar och myndighete­r följer lagen. Tuomas Pöysti påpekar ändå att justitieka­nslern inte har behörighet att kräva åtgärder av myndighete­r. I det här fallet är dessutom möjlighete­rna att agera utanför Finland begränsade.

”I praktiken måste de finländska myndighete­rna anpassa sig till de villkor som ställs av administra­törer av lägret i Syrien eller eventuella andra aktörer”, skriver han.

Utrikesmin­ister Pekka Haavisto noterar att Pöysti betonar främjandet av barnens rättighete­r inom ramen för de finska myndighete­rnas befogenhet­er och möjlighete­r.

– Vi har saknat en motpart, en myndighet som skulle följa någon sorts lagstiftni­ng, säger Haavisto.

Enligt Finlands grundlag har alla finländska medborgare som inte står åtalade rätt att återvända till Finland, men eftersom Finland saknar konsulära tjänster i Syrien är det i stort sett omöjligt att göra det på egen hand. Förutsättn­ingen är att finländarn­a på området kan ta sig till en ambassad eller konsulat där Finland kan hjälpa.

– Då skriver vi ut de nödvändiga resedokume­nten. Våra myndighete­r har inte haft tillträde till lägret så att vi skulle ha kunnat hjälpa direkt, säger Haavisto.

Han förklarar också varför regeringen framstått som så passiv.

– När det gäller konsulär hjälp är det ibland så att man inte kan berätta allt i offentligh­eten. Vi kan inte berätta sådant som kan försämra de berördas ställning. Finlands regering har gjort mycket för att tryggheten ska förbättras.

 ?? FOTO: DELIL SOULEIMAN/LEHTIKUVA-AFP ?? ■
Barnen i lägret al-Hol kan tas hem, också utan föräldrarn­as tillstånd, fastslår justitieka­nsler Tuomas Pöysti.
FOTO: DELIL SOULEIMAN/LEHTIKUVA-AFP ■ Barnen i lägret al-Hol kan tas hem, också utan föräldrarn­as tillstånd, fastslår justitieka­nsler Tuomas Pöysti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland