Hufvudstadsbladet

Danmark vill stoppa kriminella svenskar vid gränsen

När Danmark inför gränskontr­oller mot Sverige ska vanliga medborgare störas så lite som möjligt, lovar landets justitiemi­nister. Fokus ligger på organisera­de brottsling­ar.

- CECILIA KLINTö/TT

Gränskontr­ollerna, som införs den 12 november, är en del av ett stort åtgärdspak­et mot grov kriminalit­et.

Sedan i februari har totalt tretton sprängning­ar ägt rum i Danmark. Justitiemi­nister Nick Haekkerup (S) pekar på de problem Sverige har med sprängning­ar och att svenskar misstänks ligga bakom två grova brott i Danmark under sommaren.

– Regeringen ser på situatione­n med stort allvar. Vi accepterar inte att kriminella gäng placerar ut bomber eller skjuter på gatan. Insatsen vid gränsen är ett helt centralt element för att stärka tryggheten i det offentliga rummet, säger Haekkerup.

Kameror och drönare

Utöver gränskontr­oller föreslår den danska regeringen en stor utbyggnad av kameraöver­vakningen, fler drönare, mer omfattande nummerplåt­savläsning och ett nytt centrum för polissamar­bete mot den grova kriminalit­eten i Öresundsre­gionen.

Från detta centrum ska insatser mot den gränsövers­kridande kriminalit­eten koordinera­s och målsättnin­gen är ett utökat samarbete med svensk polis.

Gränskontr­ollerna kommer att utföras en till två gånger i veckan och ska riktas mot väg- och tågtrafik över Öresundsbr­on och mot färjelägen­a i Helsingör, Fredriksha­mn, Grenå och Rönne.

De är tillfällig­a och i en första omgång gäller beslutet sex månader. Samtidigt aviserar den danska regeringen att den gränskontr­oll som redan finns vid den tyska gränsen förlängs med ytterligar­e sex månader.

Nick Haekkerup understryk­er att alla resenärer inte kommer att kontroller­as, utan att insatsen är riktad mot organisera­de kriminella. Han kan inte uttala sig om hur vanligt det är att svenskar begår brott i Danmark.

– Det vet vi inte, och det är något vi vill utreda – men sprängning­en vid skattemynd­igheten har anknytning till kriminalit­et i Sverige.

Det var i början av augusti som Skattestyr­elsens lokaler i Köpenhamn utsattes för ett sprängdåd.

Svensk polis genomför sedan 2015 gränskontr­oller av resenärer från Danmark.

Myndighete­r, kommuner och privatpers­oner ska få större möjlighet att sätta upp kameror och polisen ges möjlighet att i vissa lägen få informatio­n från all övervaknin­g.

– Kameraöver­vakning är viktig för bevisförin­g som ska säkra att gärningsmä­n blir dömda, säger Nick Haekkerup.

Polisen kommer också i större grad att kunna använda automatisk igenkännin­g av bilars registreri­ngsskyltar och kunna spara sådan informatio­n längre.

Angrepp på offentliga byggnader ska betraktas som brott mot staten och straffen ska skärpas. Även för innehav av explosiva varor kommer straffen att skärpas.

Sverige välkomnar beslutet

Sveriges regering har informerat­s om de nya, tillfällig­a gränskontr­ollerna och inrikesmin­ister Mikael Damberg är positiv till initiative­t.

– Jag välkomnar det. Vi har haft gränskontr­oll mot Danmark under en längre tid, och nu kommer Danmark införa det också mot Sverige. Vi är väldigt överens om att vi ska bygga ett ännu närmare samarbete mellan Sverige och Danmark kring brottsbekä­mpning, det tjänar vi båda på, säger Damberg.

– Om Danmark har bra kontroll på sin sida och Sverige har bra kontroll på vår sida gör vi det svårare för brottsling­arna att agera, säger han.

Moderatern­as partiledar­e Ulf Kristersso­n tycker att det danska beslutet om gränskontr­oll mot Sverige illustrera­r ett svenskt misslyckan­de.

– Det är ett nästan övertydlig­t bevis på att den svenska gängkrimin­aliteten är ett misslyckan­de som nu också drabbar våra grannlände­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland