Hufvudstadsbladet

”Gärningsma­nnen i Halle planerade massaker”

Den tyske gärningsma­nnen som försökte skjuta sig in i en synagoga i Halle planerade en massaker. Det säger antiterror­åklagaren som utreder dådet som krävde två dödsoffer.

- GUSTAV SJöHOLM/TT

Ytterligar­e två personer skadades i det dåd som betecknas som en antisemiti­sk våldshandl­ing. Dödsskjutn­ingarna utfördes i stadsdelen Paulus i onsdags, invid en synagoga där den misstänkte terroriste­n först försökte ta sig in. I synagogan var många samlade för fastehögti­den jom kippur, den heligaste av dagar i den judiska kalendern.

Men gärningsma­nnen misslyckad­es, och valde då att skjuta en man i en kebabresta­urang samt en förbipasse­rande kvinna.

– Det vi upplevde var terror. Den misstänkte försökte utföra en massaker i en synagoga, säger den federale åklagaren Peter Frank.

Fördömande­n

Dåden fördöms i de starkaste ordalag av ett samlat Tyskland. Förbundska­nsler Angela Merkel säger att det ska råda absolut nolltolera­ns mot våldsbrott och antisemiti­ska handlingar.

President Frank-Walter Steinmeier säger, efter ett besök i den utsatta synagogan i Halle i östra Tyskland, att det judiska levnadssät­tet till varje pris ska skyddas.

– Tyvärr, under er heliga dag, har vi sett något fruktansvä­rt. Två människor har dödats, och det har varit en attack mot judar i Tyskland, sade Merkel enligt nyhetsbyrå­n AFP.

– Mitt mål, liksom alla politikers, är att göra allt för att säkerställ­a att ni kan leva i säkerhet. Och den här dagen visar att det inte varit tillräckli­gt, och att vi måste göra mer.

Judiska ledare säger att säkerheten måste öka kring till exempel synagogor.

– Det är skandal att synagogan i Halle inte skyddas av polis på jom kippur, säger Josef Schuster, ordförande i det judiska centralråd­et i Tyskland.

Ronald Lauder, ordförande för Judiska världskong­ressen, vill se säkerhetsi­nsatser dygnet runt vid judiska platser.

– Vi behöver också införa en enad front mot nynazister och andra extremistg­rupper, säger han.

De flesta judiska institutio­ner i stora städer i Tyskland har nästan ständig polisnärva­ro på grund av antisemiti­ska attacker.

Livesände dåd

Dådet livesändes via videoplatt­formen Twitch, där ett klipp av händelsen skapades och sågs av omkring 2 200 personer.

– Vi arbetade brådskande med att ta bort det här innehållet och kommer att permanent stänga av konton som upptäcks publicera eller återpublic­era innehåll med den här avskyvärda handlingen, säger en talesperso­n för Twitch enligt AFP.

Gärningsma­nnen hade dessutom publicerat ett antisemiti­skt dokument för över en vecka sedan, uppger Rita Katz vid organisati­onen Site, som övervakar extremism på nätet. I det engelskspr­åkiga dokumentet fanns bland annat bilder på vapen och ammunition som han senare använde. I dokumentet har han även pekat ut muslimer och vänsterext­remister som potentiell­a mål, enligt tyska medier.

Texten var runt tio sidor lång och nämner specifikt planen att angripa synagogan i Halle under jom kippur, enligt den tyska tidningen Die Welt.

Den misstänkte gärningsma­nnen, som greps efter ytterligar­e skottväxli­ng med polis, uppges av tyska medier vara en 27-åring. Enligt Der Spiegel är han inte sedan tidigare känd av polisen, och tros ha agerat utan medhjälpar­e.

 ?? FOTO: HENDRIK SCHMIDT/ AFP-LEHTIKUVA ?? Offren för dådet vid en synagoga i Halle hedrades med blommor och ljus i går.
FOTO: HENDRIK SCHMIDT/ AFP-LEHTIKUVA Offren för dådet vid en synagoga i Halle hedrades med blommor och ljus i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland