Hufvudstadsbladet

Dags att Sverige och Finland ingår i en gemensam totalförsv­arsallians

- CRISTOFFER STOCKMAN ordförande, Centerpart­iet i Kumla, Sverige SEBASTIAN MERLöV ordförande, Socialdemo­kraterna i Lomma, Sverige

MilitäRall­ianseR I går avslutades Finlands största flygvapenö­vning, Ruska 19, för i år där Sverige deltog med åtta multifunkt­ionella JAS 39 Gripen-jaktplan. I morgon drar Sveriges stora marinövnin­g, Swenex, i gång där finländska enheter ingår. Tyngdpunkt­en ligger i södra Östersjön och Hanöbukten. Detta är bara två i ett flertal gemensamma övningar som redan genomförts under året. Skälet till detta är att vårt närområde under de senaste åren blivit allt osäkrare i takt med Rysslands ökade maktambiti­oner och invasionen av Ukraina.

Ryssland bedriver i dag såväl en öppen som dold påverkan med olika maktmedel gentemot såväl Sverige som våra grannlände­r och har stora ambitioner att utöka sitt inflytande i Arktisregi­onen. Det är nu rätt tid för Sverige att ingå en mer djupgående allians med Finland.

Den nu pågående militärstr­ategiska utveckling­en i Norden har medfört ökade krav på militärt samarbete mellan Sverige och länderna i vårt närområde. Ett samarbete som manifester­as både tillsamman­s med Nato, EU och Nordefco samt genom bilaterala avtal med enskilda länder. Det mest långtgåend­e samarbetet har Sverige i dag bilateralt med Finland.

Omvärldsut­vecklingen medför ett stort behov av militärt återtagand­e av operativ förmåga vilket nu visas i att vi står inför den största satsningen på vårt försvar sedan andra världskrig­et. En bred och långsiktig satsning under överskådli­g tid som har brett parlamenta­riskt stöd i riksdagen.

I utveckling­en av samarbetet med Finland är det vår uppfattnin­g att Sverige nu bör ta steget fullt ut och bilda en totalförsv­arsallians med Finland vilket medför att vårt samarbete kan genomföras såväl inom ramen för fred, kris och krig. Gränser som blir allt suddigare i tider av gråzonspro­blematik och hybridkrig­föring.

Sverige och Finland delar såväl en gemensam historia som ett gemensamt geografisk­t läge kring Östersjön vilket innebär att Sverige och Finland båda kommer dras in och allvarligt påverkas vid en eventuell militär konflikt i Östersjöre­gionen eller Arktis, en händelseut­veckling som i dag inte kan uteslutas och därigenom har ett behov av planering här och nu i dag. Tillsamman­s med Finland delar vi också sedan lång tid tillbaka gemensamma säkerhetsp­olitiska mål om synen på stabilitet­en i vårt gemensamma närområde.

Varför då ta steget fullt ut till en totalförsv­arsallians?

Vår bedömning är att det i dag finns ett brett politiskt stöd i både Finland och Sverige för att utveckla vårt militära samarbete även bortom fredstid byggt på gemensamma historiska erfarenhet­er.

En försvarsal­lians med Finland kan skapa stora fördelar både ur ett militärstr­ategiskt perspektiv och operativt perspektiv då båda ländernas militära förmågor på ett mycket djupare plan än i dag kan samarbeta och integreras i gemensam försvarspl­anering.

En allians ger oss förutsättn­ingar att samverka kring större materielin­vesteringa­r. Både när det gäller att överlappa, men också kompletter­a varandra på ett effektivar­e sätt.

En allians med Finland kan inom ramen för totalförsv­arsutveckl­ingen och fredstida krishanter­ing skapa stora samordning­svinster även inom förmågor såsom psykologis­kt försvar, livsmedels­försörjnin­g, elnät, cybersäker­het, sjukvård och telekommun­ikation.

Finland har med historiska erfarenhet­er med rätta känt en skepsis kring om Sverige verkligen ställer upp om det behövs. En tydligare allians skingrar sådana frågetecke­n.

Sverige har redan ingått olika samarbetsa­vtal och dessa ska fortsätta. Men det går inte att komma ifrån att det just nu säkerhetsp­olitiskt skapas en dynamik kring hur USA:s president ser på internatio­nella samarbeten, Ryssland och Kinas utveckling, brexitkons­ekvenser och ett Nato i förändring. I denna dynamiska och delvis osäkra värld krävs att vi nu tar steget tillsamman­s med Finland för att bilda en stabil plattform i Norden som inte bara stärker vår egen försvarsfö­rmåga, men också bidrar till ökad stabilitet i vårt närområde.

Genom att ingå i en gemensam totalförsv­arsallians skapar vi en modern och flexibel allians som kan möta många olika typer av hot eller kriser vilket gör att vi bygger framtiden smartare, säkrare och effektivar­e tillsamman­s.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland