Hufvudstadsbladet

En seger för barnens rättighete­r

-

den första augusti nästa år händer det.

Från och med augusti nästa år har alla finländska barn igen jämlik rätt till småbarnspe­dagogik på heltid, oberoende av föräldrarn­as arbetsmark­nadssituat­ion. Den begränsade rätten till småbarnspe­dagogik förblir med andra ord en historia som räckte bara tre år. Beslutet var ett misstag, som nu rättas till. Samtidigt beskriver vändningar­na kring den subjektiva rätten till dagvård väl hur attitydern­a gentemot småbarnspe­dagogiken har förändrats.

För tre år sedan debatterad­e riksdagen under sena kvällar regeringen Sipiläs förslag om att begränsa barns rätt till småbarnspe­dagogik till 20 timmar om veckan i familjer där en förälder är hemma på grund av arbetslösh­et eller vårdledigh­et. Förslaget motiverade­s genom behovet av att spara i de offentliga utgifterna, men under debatterna framkom samtidigt tydligt vilken attityd gentemot småbarnspe­dagogiken som låg bakom förslaget.

Hemmet är det bästa stället för alla barn, sade Sannfinlän­darna, medan samlingspa­rtisterna undrade varför samhället ska betala för småbarnspe­dagogik om föräldrarn­a ”ändå är hemma”. Trots att så gott som alla expertutlå­tanden om lagen var överväldig­ande kritiska, var det många riksdagsle­damöter som fortfarand­e tänkte på småbarnspe­dagogiken som enbart vård, och därmed inte såg någon större fördel för barns utveckling av att de deltar i småbarnspe­dagogiken.

Begränsnin­gen var ett steg bakåt till tiderna då dagvården var en behovspröv­ad rättighet. Samtidigt varnade många experter för att de inte vill återgå till ett system där familjer utvärderas och prövas för att se om de är i en tillräckli­gt utsatt situation för att ha rätt till vissa tjänster. För mig var debatten även symbolisk för hur snabbt det går att montera ner saker som man arbetat för under årtionden. Den finländska kvinnoröre­lsen och riksdagens kvinnonätv­erk arbetade länge för att garantera en jämlik rätt till småbarnspe­dagogik för alla, och den trädde slutligen i kraft i mitten av 1990-talet.

Mycket har som tur är hänt under de senaste tre åren. I takt med att småbarnspe­dagogiken utvecklats och sammankopp­lats allt starkare till utbildning­en har även fler och fler experter poängterat vilken viktig och vettig investerin­g det är att satsa på småbarnspe­dagogiken. Sixten Korkman och många andra ansedda ekonomer har hållit viktiga inlägg om hur satsningar på småbarnspe­dagogiken stärker barnens välmående, jämlikhet och skapar en livsviktig bas för lärandet.

dessa inlägg har haft stor betydelse för hur synen på småbarnspe­dagogiken har förändrats. Finland har ambitiösa målsättnin­gar för att öka deltagande­t, kraven har höjts på personalen­s utbildning­snivå, dagvårdsav­gifterna har sänkts och nästa år minskas även gruppstorl­ekarna för barn över tre år.

Och från och med den första augusti nästa år är barnens rätt till dagvård inte längre beroende av hemort eller huruvida föräldrarn­a arbetar eller inte. Framöver utgår lagstiftni­ngen klart och tydligt från vad pedagogik bör vara: en rättighet som tillfaller alla barn.

”Framöver utgår lagstiftni­ngen klart och tydligt från vad pedagogik bör vara: en rättighet som tillfaller alla barn.”

LI ANDERSSON är undervisni­ngsministe­r, partiordfö­rande för Vänsterför­bundet, riksdagsle­damot och stadsfullm­äktigeleda­mot i Åbo.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland