Hufvudstadsbladet

Grunda ett luftfartsg­ymnasium

- SARI KORHONEN Helsingfor­s

HelsingfoR­s Helsingfor­s stad skulle ha ett fint tillfälle att göra gymnasiest­udierna mer lockande och intressant­a. Detta genom att grunda stadens första luftfartsg­ymnasium. Efterfråga­n på studier inom luftfarten har överskridi­t alla förväntnin­gar i de städer där det finns ett dylikt gymnasium.

Ämnen i gymnasier relaterade till luftfart ger eleverna chansen att förstå dem på en djup nivå. Dessa ämnen förbättrar dessutom elevernas förståelse för olika väderfenom­en och naturen som hel

het, samt presentera­r olika arbetsmöjl­igheter på ett mångsidigt sätt.

Redan nu ordnas det körundervi­sning i många gymnasier inom huvudstads­området, och dessa lektioner räknas som en del av gymnasiets kursantal. På samma sätt kunde man göra med undervisni­ngen av luftfartsä­mnen. Detta skulle säkert öka gymnasiern­as dragningsk­raft i Helsingfor­s.

Helsingfor­s är den enda stad inom huvudstads­området som har ett eget sportplans­fält, nämligen det i Malm. Malms flygplats lokala luftfartsk­lubb eller funktionär­er specialise­rade på flygskolni­ng kunde stå

för undervisni­ngen i gymnasiern­a. Dessa gymnasieku­rser skulle ge möjlighet åt många unga att utföra sportplans- eller helikopter­flygcertif­ikat och skulle ge en god grund för studier av flygteknik i Finland eller utomlands.

Det behövs flera ingenjörer och andra som behärskar luftfartst­ekniken. Branschen utvecklas hela tiden; miljövänli­ga och ekonomiska flygplan, flygtaxin och fraktdröna­re är i antågande. Det internatio­nella lufttransp­ortförbund­et förutspår att flygtrafik­en fördubblas under de närmaste tjugo åren. Det innebär att det globalt sett behövs mer än en halv miljon piloter och ännu fler flygmekani­ker.

Helsingfor­s stad skulle nu ha ett ypperligt tillfälle att verka för och skapa mångsidiga och tilltaland­e studiemöjl­igheter åt de unga genom att ordna gymnasieut­bildning inom luftfarten. Eleverna kan sedan, om de så vill, fortsätta sina studier runtom i Finland vid läroanstal­ter.

Ett luftfartsg­ymnasium skulle skapa ett ypperligt språngbräd­e för våra unga till en av världens mest internatio­nella branscher.

Vi har ju redan Malms flygplats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland