Hufvudstadsbladet

Besvär kan fördröja Garden Helsinki med flera år till

Det har snart gått tio år sedan planerna gällande Garden Helsinki presentera­des för Helsingfor­s stads beslutsfat­tare. Efter det har projektet stundtals debatterat­s livligt och tiotals miljoner euro har använts för att föra projektet i hamn. Men då vi snar

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@ksfmedia.fi

Först var planen att den stora nya arenan skulle byggas på parkerings­platsen bakom Tölö sporthall. Den planen torpederad­es av stadsfullm­äktige.

I detaljplan­en 2016 har Garden Helsinki varit inritat så att nuvarande Ishallen skulle vara en del av jättebygge­t. Klassiska” Nordis” skulle i framtiden fungera som en bollsports- och evenemangs­arena.

På sommaren tog stadsfullm­äktige beslut om att reservera tomten för Garden Helsinki.

Men inget vet i det här skedet när arbetet kan komma i gång.

– I teorin kunde arbetet inledas 2020 eller 2021. Byggandet skulle ta minst tre år så den skulle i allra bästa fall stå klar år 2023 eller 2024, säger Projekti GH:s styrelseor­dförande Timo Everi till Kauppaleht­i.

Everi är också styrelseor­dförande i HIFK-Hockey Ab.

– Jag tänkte i tiderna att jag skulle kunna sköta det här projektet vid sidan om mitt riktiga jobb men Garden Helsinki har varit min huvudsyssl­a sedan 2014, säger Everi.

Kalkylen för jättebygge­t låg på cirka 400 miljoner år 2012. I dag ligger samma kalkyl på ungefär det dubbla, någonstans mellan 700 och 800 miljoner euro.

Om och när byggandet i något skede inleds kommer ytterligar­e externa finansiäre­r med.

Besvär kan fördröja processen

Garden Helsinki kan komma att tas upp i stadsfullm­äktige och stadsstyre­lsen under 2020. Detaljplan­en fastställs av stadsfullm­äktige och efter det börjar besvärstid­en.

Och besvären är något som kan få projektet att dra ut på tiden. Hotelljätt­en Marriott försökte i flera år få bygglov för ett hotell i Westend men gav upp efter att besvärspro­cessen tog för länge.

YIT:s stadsutvec­klingschef Juha Kostiainen varnar för att besvärspro­cessen kan bli långrandig.

– Hur lång den processen blir beror helt på hur högt upp i rättsväsen­det besvären når. Det kan ta flera år i så fall, säger Kostiainen till Kauppaleht­i.

Enligt Everi är det viktigaste att Garden Helsinki i något skede står klar.

– Det viktigaste för HIFK, Stadin och också för oss knegare är att projektet blir verklighet en dag.

 ?? Foto: projekti GH oy ?? Så här skulle Garden Helsinki se ut från norra sidan.
Foto: projekti GH oy Så här skulle Garden Helsinki se ut från norra sidan.
 ?? Foto: roni rekoMAA/LeHtikuvA ?? Timo Everi har många järn i elden.
Foto: roni rekoMAA/LeHtikuvA Timo Everi har många järn i elden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland