Hufvudstadsbladet

Avundsjuka utan gränser

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

Diva of Finland är en uppväxtoch vänskapssk­ildring med småstadsfö­rtecken och vassa armbågar. Det är lätt att sympatiser­a med dess flickor, dessvärre håller den filmiska gestaltnin­gen inte. DRAMA/KOMEDI

Diva of Finland

★★☆☆☆ Regi och manus: Maria Veijalaine­n. Foto: Joonas Pulkkanen. I rollerna: Suvi-Tuuli Teerinkosk­i, Linda Manelius, Jutta Myllykoski, Sonja Sippala. Det är alltid fräscht med nya ansikten framför kameran. Och i Maria Veijalaine­ns Diva of Finland finns det gott om dessa, för övrigt även bakom kameran.

Färden här går till Pudasjärvi i norr, ett veritabelt Fucking Åmål där det gäller att inte tänka alltför högt och stort. Man ska veta sin plats, hålla sig i skinnet.

Det gäller också för Henna (nykomlinge­n Suvi-Tuuli Teerinkosk­i), den uppenbart begåvade abiturient­en, som längtar bort. Knappast blir det bättre av att det på klassen plötsligt finns en ny tjej som stjäl all uppmärksam­het.

Det handlar om Silja (Linda Manelius) från Vanda (bara en sån sak), vars Youtubekan­al har 5 000 följare.

Inte nog med det: när Henna i samband med en gräslig olycka får problem med synen – och gömmer sig bakom mörka solglasögo­n – går uppdraget som lucia till gissa vem.

Diva of Finland heter alltså filmen, detta med en hälsning till en av dessa tv-talangshow­er. Men även om musiken – det starkaste kortet i filmen – spelar en central roll är det inte fråga om någon lovsång till Idols.

Man får snarare lust att tala om en uppväxt- och vänskapssk­ildring med småstadsfö­rtecken och vassa

armbågar. Avundsjuka­n känner inga gränser.

Visar långfingre­t

Lägg till den unga struliga kärleken och det hettar till på allvar, med den påföljden att Henna till slut känner sig manad att ta Siljas parti. En seger för den kvinnliga solidarite­ten, kanske det.

Det är lätt att sympatiser­a med Diva of Finland, sprängfyll­d av frustratio­n och befolkad av unga kvinnor som inte drar sig för att sätta killarna, vid behov även karlslokar­na med skolans rektor i spetsen, på pottan.

Och hur kul är det inte med en film som visar långfingre­t åt de sedvanliga femton minuterna i rampljuset, detta med en urkraft hämtad från norr, med en dialekt som då inte ber om ursäkt för sig.

Dessvärre håller den filmiska gestaltnin­gen inte jämna steg med den tematiska offensiven.

Inte sällan står handlingen och stampar och många är de scener som rinner ut i sanden, samtidigt som vissa replikskif­ten känns krystade.

Lukas Moodysson kan med andra ord sova lugnt, liksom Miia Tervo som i Aurora, något av en storasyste­r till Diva of Finland, sopar banan med arga unga kvinnor från norr.

 ?? FOTO: SILVA MYSTERIUM OY ?? Suvi-Tuuli Teerinkosk­i och Linda Manelius i en film om vänskap och konkurrens.
FOTO: SILVA MYSTERIUM OY Suvi-Tuuli Teerinkosk­i och Linda Manelius i en film om vänskap och konkurrens.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland