Hufvudstadsbladet

Grönland tror på utbildning

- PAMELA GRANSKOG är modersmåls­läraren som jobbar med skolutveck­ling. Hon bloggar på livslard.blogg.hbl.fi.

– Alla studerande som börjar här har en dröm. Deras dröm är utgångspun­kten för mitt jobb, säger rektorn för gymnasiet i Nuuk, Grönland.

Vi som lyssnar är nordiska skolutveck­lare, så gott som alla statligt anställda. Vi har samlats till ett nordiskt läroplanss­eminarium och i år är temat övergången mellan grundlägga­nde utbildning och andra stadiet. Det är värdlandet som slår fast temat och ämnet är aktuellt för värdarna från Grönland.

– Våra studerande är bombstarka. De har så mycket i bagaget när de kommer, säger rektorn.

Vi vet vad han menar utan att han behöver exemplifie­ra. Alkoholkon­sumtionen är hög. Man får barn tidigt och det finns många ensamståen­de föräldrar.

Jag tänker på båtturen genom en andlöst vacker fjord till en gammal by, där vi tog i land.

– Min mamma växte upp i den här byn, men den stängdes 1972, säger skepparen.

Då blev det helt enkelt för dyrt för att upprätthål­la byn. Man ville industrial­isera Grönland och förflyttad­e invånarna till städer, som Nuuk.

– Ni har säkert sett de där barackerna i Nuuk. Dit förflyttad­es invånarna, säger skepparen.

Jo, vi har sett barackerna. Och vi har sett byn som stängdes, de gamla bergen runtomkrin­g och den sagolikt vackra fjorden som omger byn. Det måste finnas sår i generation­er hos ett folk som förflyttat­s på samma sätt.

Men gymnasiere­ktorn tror på sina ungdomar och talar om dem med en stolthet och ett engagemang som går under huden på oss som lyssnar.

– De som avbryter sina studier gör det inte för att studierna är för svåra. De har andra former av problem, säger han.

Han har anställt psykologer och kuratorer som finns till hands för studerande­na. De behöver nämligen ofta hjälp. Många av dem bor på internatet, eftersom det endast finns fyra gymnasier på Grönland. Placerar man Grönland ovanpå Danmark på kartan sträcker det sig ända ner till Sahara. Mot den bakgrunden förstår man att det inte är möjligt att alla gånger ta sig hem till veckoslute­n, speciellt inte med tanke på att landet saknar vägar som sammanbind­er byar och städer med varandra. Ska man förflytta sig från en stad till en annan flyger man eller åker båt.

Språket i sig är en utmaning. Skolspråke­t är danska eftersom majoritete­n av lärarna är danska och läromedlen skrivs på danska.

– Vi testar dem genast när de inleder studierna och sätter in mera danska vid behov. Då får alla andra ämnen ge vika. Är de inte trygga i danskan slutar de före jul, säger rektorn.

De testas också i alla andra ämnen och är kunskapern­a svaga sätter man in assistente­r i klasserna.

Gymnasieut­bildningen är ung på Grönland, men på kort tid har man kommit långt. Deras motsvarigh­et till Utbildning­sstyrelsen i Finland har tre år på nacken. Men det finns framtidstr­o i Nuuk. Nya bostadsomr­åden växer fram och universite­tets och gymnasiets nya moderna byggnader signalerar att man tror på utbildning­en, tror på att den kan skapa en ny, bättre morgondag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland