Hufvudstadsbladet

Yle: Okänd målning av Albert Edelfelt hittades i ett dödsbo

- SPT

Det finns en tredje version av den kända tavlan från Kaukolaåse­n av konstnären Albert Edelfelt. Målningen har inte hans signatur, utan det är hans fru Ellan som har signerat den.

Kaukola ås i solnedgång är en av Edelfelts mest kända målningar. Tavlan finns i konstmusee­t Ateneum i Helsingfor­s. Auktionshu­set Helander säljer nu en okänd version av verket från år 1888.

– Målningen har bra proveniens för den har alltid tillhört samma släkt. Vi hittade den när vi tömde ett dödsbo i oktober i fjol, säger Mika Sirén på Helanders auktionshu­s till Svenska Yle.

Sista pusselbite­n

Målningen har undersökts noggrant för att säkerställ­a att den har målats av Edelfelt. Albert Edelfelts fru Ellan, som var född de la Chapelle, har gett den som gåva till professor Carl Rönnholm som jobbade på diakonissa­nstalten och var gynekolog.

Målningen lär vara en nästan färdig version som Edelfelt använde som modell när han målade den större versionen som finns på Ateneum.

Konsthisto­riker har vetat att Edelfelt gjorde två andra liknande versioner av samma motiv, men de har inte vetat att det finns en tredje målning. Enligt Sirén faller nu den sista pusselbite­n på plats när det gäller Kaukola ås och Edelfelt, skriver Yle.

Albert Edelfelt (1854–1905) var en finlandssv­ensk målare och illustratö­r. Han illustrera­de bland annat Runebergs dikter. Ett av hans kändaste verk är oljemålnin­gen Lekande pojkar på stranden.

 ?? FOTO: WIKIPEDIA ?? Kaukola ås i solnedgång är en av Edelfelts mest kända målningar. Versionen från 1888 som nu hittats är lik den som finns i Ateneum (på bilden).
FOTO: WIKIPEDIA Kaukola ås i solnedgång är en av Edelfelts mest kända målningar. Versionen från 1888 som nu hittats är lik den som finns i Ateneum (på bilden).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland