Hufvudstadsbladet

Fortum och ryska giftpiller

Dödläget i ett av de största företagskö­pen i finländsk historia har äntligen brutits. Fortums snåriga förvärv av tyska Uniper innehåller en mängd surt förvärvade lärdomar.

- torsten.fagerholm@ksfmedia.fi TORSTEN FAGERHOLM

Ta en friare med några miljarder euro lata pengar (Fortum), en ovillig brud (tyska energijätt­en Uniper) samt ett intrigmake­ri av rang, blanda om, och du får en lärorik berättelse om fallgropar­na i företagsfö­rvärv.

Då Fortum nu äntligen ser ut att lyckas köpa majoritete­n av aktierna i Uniper innebär det en delseger i ett långt utmattning­skrig, den europeiska energisekt­orns genom tiderna mest utdragna förvärvsfö­ljetong.

Fortum friade till den ovilliga bruden i mer än två år, men Unipers styrelse avslog planerna som ett ”fientligt och icke-önskat” anbud och kommunikat­ionen bröt samman. Sedan 2017 har Fortum – i förlängnin­gen finska skattebeta­lare – plöjt ner totalt 6,2 miljarder euro i Uniper. Bolaget består av blandade karameller: värdefulla tillgångar i svensk vatten- och kärnkraft, varvade med kol- och gasanläggn­ingar i Tyskland, Storbritan­nien och Ryssland med totala årliga CO2-utsläpp på 60–70 miljoner ton. Bolaget knoppades av energijätt­en Eon 2016 som en sorts ”fossil skräpbank”, sa elaka analytiker­tungor.

Hemgiften är dyrköpt : Fortum betalar nu nästan 30 euro per aktie i Uniper till de två aktivistfo­nderna Elliott och Knight Vinke. Ett lyckat opportunis­tiskt klipp för dem, dessutom fungerade Knight Vinke som aktiv barnmorska då Uniper föddes för tre år sedan.

Det var åtskilliga miljarder euro som brände i Fortums ficka efter att man sålde elnäten. För att motivera logiken i Uniper-förvärvet betonar Fortum de flexibla naturgasti­llgångarna­s roll i Europas energiomva­ndling.

Tidigare facit blev brutalt för svenska Vattenfall: misslyckad­e förvärv i Nederlände­rna resulterad­e i 163 miljarder kronors nedskrivni­ngar på fyra år, plus nästan 40 miljarder kronor för tysk brunkol.

Frontalkro­ck i företagsku­ltur är huvudförkl­aringen till den tidigare så kyliga relationen mellan Unipers och Fortums ledning. Alla fyra toppmedlem­marna i Unipers ledningsgr­upp har sagt upp sig i år. Tyskland, med stark tradition av medbestämm­ande samt personalre­presentati­on, har inte köpt Fortums vaga löften om tryggade jobb, fortsatt självständ­ighet och skydd mot spjälkning. ”Vi måste sluta leka kurragömma”, sa fackförbun­det Verdi i juni.

”Vi förstår hur viktigt det är med dialog med fackförbun­d i Tyskland”, medger Fortums vd Pekka Lundmark och noterar utan tvekan Nokias tabbar vid fabriksstä­ngningen i Bochum 2008. För även om Fortum har parerat aktivt sabotage från tysk styrelse och vd samt köpt ut giriga aktivistfo­nder lär fackföreni­ngarna ännu ha taggarna utåt.

Ju större summor, desto hårdare nypor: det är normalt vid fientliga övertagand­en att målbolaget­s styrelse aktivt försvårar för budgivaren. Ett typiskt amerikansk­t trick är så kallade giftpiller: att se till att det blir för dyrt eller på annat sätt omöjligt för en budgivare att få kontrollen. Detta förklarar rävspelet kring Unipers ägarskap i ett ryskt vattenreni­ngsverk, länge en stötesten för Fortum. Statskontr­ollerade bolag från utlandet får inte äga kritisk infrastruk­tur enligt rysk lag. Efter personliga samtal med Vladimir Putin verkar Moskva lova att inte utöva sin vetorätt då det gäller Fortums majoritets­förvärv av Uniper.

Minerad mark – där framskride­r nu finländare och tyskar då man äntligen ska bygga en gemensam vision, strategi och handlingsp­lan. Det blir ett eldprov för alla parters kommunikat­ionsförmåg­a, som knappast är en traditione­ll finländsk styrka.

Fortum signalerar välvilja men börjar samtidigt direkt utöva ett större inflytande på Uniper genom ökad representa­tion i kontrollrå­det, ett särskilt tyskt tillsynsor­gan som motsvaras av förvaltnin­gsråd och bestämmer styrelsens sammansätt­ning och övervakar den.

Ökar Fortums andel i Uniper senare till 75 procent så får man total kontroll över de strategisk­a besluten. Redan nu kan Fortum styra Unipers strategi och lyfta aktieutdel­ning för att kompensera för den saltade hemgiften.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland