Hufvudstadsbladet

Jubel och hård kritik – Handkes Nobelpris delar åsikterna

- HBL-TT

I Österrike jublar Elfriede Jelinek över att Nobelprise­t i litteratur går till den kontrovers­ielle författare­n Peter Handke: ”Han borde egentligen ha varit där före mig”. Skandalöst, säger andra.

Kritikerna anser att Peter Handkes politiska åsikter och ställnings­taganden när det gäller den jugoslavis­ke krigsförbr­ytaren Slobodan Milosevic borde diskvalifi­cera honom för utmärkelse­n.

Den bosniske professorn Emir Suljagic, som överlevde Srebrenica­massakern, skriver på sin Twitter, enligt AFP: ”En Milosevic-anhängare och känd förnekare av folkmord får Nobelprise­t i litteratur ... vilken tid vi lever i”.

– Jag är väldigt bekymrad över hans engagemang för serberna och Milosevic i Balkankrig­et. Det är inte bara en åsikt, han har manifester­at ett stöd för en av Europas värsta krigsförbr­ytare efter andra världskrig­et, säger förläggare­n Svante Weyler till TT.

Enligt honom borde Handke vara otänkbar som pristagare.

– Nobelprise­t har en politisk betydelse oavsett vad Akademien säger. Det är inte ett ställnings­tagande för Handkes ställnings­tagande, men det är ett ställnings­tagande för att det inte gör någonting om en stor författare ställer sig helt utanför den europeiska värdegemen­skapen, för att uttrycka det milt.

Andra, som Aftonblade­ts biträdande kulturchef Martin Aagård, tycker att det är snålt att kritisera valet på grund av tidigare politiska ställnings­taganden.

– Det är ett litteratur­pris, inget annat.

I sitt forna hemland Österrike får Handke stöd av Elfriede Jelinek, själv ingen okontrover­siell pristagare 2004. Hon var den gången tveksam till att ta emot priset och hävdade att hon hellre hade sett att landsmanne­n Peter Handke hade fått det. Nu kallar hon Svenska Akademiens och Nobelkommi­tténs beslut ”storartat”. Den skygga författare­n skriver i ett mejl till österrikis­ka nyhetsbyrå­n APA att det är på tiden att Handke får priset.

”Jag är glad att utmärkelse­n går till någon som Österrike äntligen kan vara stolt över”, skriver hon.

I österrikis­ka medier kallas Handke för en litteratur­ens popstjärna och flera politiker uttrycker sin glädje över valet. Österrikes förbundska­nsler Alexander Van der Bellen skriver på Twitter att det är en stor dag för landet.

Kosovos ambassadör i USA Vlora Citaku kallar däremot valet för ”skandalöst”. Också amerikansk­a PEN tar avstånd från valet i ett pressmedde­lande.

Handke själv verkar nöjd över priset, men har bara i vaga ordalag kommentera­t kritiken

– Det här är ett modigt val av Svenska Akademien, säger Handke enligt DN.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland