Hufvudstadsbladet

Årets polis är ett tryggt ansikte för ungdomar

Åbopolisen Vesa Jauhiainen har valts till årets polis. Jauhiainen beröms speciellt för sitt arbete i förorterna.

- SPT

Äldre konstapel Vesa Jauhiainen från sydvästra Finlands polisinrät­tning har utnämnts till Årets Polis 2019. Jauhiainen har arbetat i olika fältuppdra­g i närmare 40 år. För tillfället jobbar han i fältöverva­kningsgrup­pen på huvudpolis­stationen i Åbo. Gruppens huvudsakli­ga målgrupp är under 18-åriga ungdomar.

Priset motiveras med att Jauhiainen under många år fungerat som en exemplaris­k polisman i övervaknin­gs- och fältverksa­mheten. För sina yngre kollegor är han ett utmärkt exempel på en person som fortsätter sin karriär efter sin pensioneri­ng. Jauhiainen prisas också för att förhålla sig förtjänstf­ullt, aktivt och entusiasti­skt till sitt arbete varje dag.

Enligt juryn är han just en sådan polisman som behövs på plats, ansikte mot ansikte, i dagens utmanade och flerdimens­ionella samhälle.

– Jauhiainen har förtjänstf­ullt byggt upp en demokratis­k och jämlik bild av det finländska samhället. Med sin verksamhet har han visat invånare med utländsk bakgrund att polisen i Finland är ärlig och pålitlig, och på så sätt för sin del påverkat hur man förhåller sig till polisen i Åbos förorter, framkommer det i motivering­en för utnämninge­n.

Jauhiainen har också jobbat som närpolis i Kråkkärret i Åbo i flera år. Tillsamman­s med andra myndighete­r, invånarna i området och med tredje sektorn har han särskilt arbetat med ungdomar.

62-åriga Jauhiainen skulle ha blivit pensionera­d redan för fyra år sedan men han har valt att fortsätta jobba.

– Det är väldigt givande, man ser resultatet av sitt arbete. Det här jobbet är verkligen viktigt, säger Vesa Jauhiainen och syftar särskilt på närpolisar­betet.

Årets polis utsågs för 44:e gången. Utnämninge­n är ett samarbetsp­rojekt mellan Helsingfor­s Juniorhand­elskammare, Finlands Polisorgan­isationers förbund och Polisstyre­lsen.

Det här jobbet är verkligen viktigt. Vesa Jauhiainen Årets polis

 ?? FINLANDS POLISORGAN­ISATIONERS FöRBUND
FOTO: ?? Årets polis 2019 Vesa Jauhiainen har jobbat med barn och ungdomar.
FINLANDS POLISORGAN­ISATIONERS FöRBUND FOTO: Årets polis 2019 Vesa Jauhiainen har jobbat med barn och ungdomar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland